Μήνυμα στην Ελλάδα, να εφαρμόσει γρήγορα το οικονομικό πρόγραμμα στο οποίο έχει συμφωνήσει, έστειλε σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως η υπομονή των Θεσμών εξαντλείται.
Αναλυτικότερα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αποσαφήνισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο έως τα μέσα Οκτωβρίου, λόγω των κίνδυνων που προκαλεί το Brexit.
Στο ίδιο θέμα, πρόσθεσε ότι, αν και οι κίνδυνοι για τη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της περιφέρειας είναι μικρότεροι, καθώς βρίσκεται σε πρόγραμμα, ωστόσο «θα υπάρχει λιγότερη υπομονή από τους Θεσμούς».
«Το Brexit δεν αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα την Ελλάδα σε οικονομικούς όρους, ωστόσο, καθιστά επιτακτική την εμπρόθεσμη εφαρμογή του προγράμματος, καθώς από εδώ και στο εξής θα υπάρχει λιγότερος χρόνος να αφιερωθεί στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η ίδια πηγή σημείωσε ότι δεν προβλέπεται άφιξη της τρόικας εντός του καλοκαιριού στην Αθήνα, και ότι το επόμενο ραντεβού προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο.
Άφησε δε να φανεί πως είναι θολό το τοπίο ως προς την περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το οποίο επιμένει στην άμεση ποσοτικοποίηση των μέτρων για το χρέος, ακόμη και αν αυτά εφαρμοστούν μετά το 2018.
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τον αντίκτυπο των φόρων που πρόσφατα νομοθετήθηκαν στην πραγματική οικονομία, ωστόσο όπως τόνισε, «οι Θεσμοί όφειλαν να σεβαστούν τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης». Υπογράμμισε, πάντως, ότι εκτός από τα φορολογικά μέτρα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει έμφαση.
Αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, σημείωσε ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, και ζήτησε να εφαρμοστούν πλήρως μέσα στον Ιούλιο μέτρα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις ή η ανεξάρτητη αρχή εσόδων.
Ακόμη, απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι το ύψος των μισθών, αλλά το μη μισθολογικό κόστος που πλήττει την οικονομία».
Τέλος, διευκρίνισε ότι τα κυριότερα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η επιτάχυνση των αποφάσεων των δικαστηρίων, καθώς και το άνοιγμα των επαγγελμάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα επαγγέλματα του δικηγόρου και του μηχανικού. Αναμένεται να επανέλθει επίσης η συζήτηση για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.