Ενίσχυση στον τουρισμό του νησιού προσάπτει η Διεθνής αναγνώριση της Ζακύνθου ως το νησί της θαλάσσιας χελώνας.
Η φετινή χρονιά ορίστηκε ως η παραγωγικότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας από τον Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, καθώς είναι ιδιαίτερα υψηλός ο αριθμός των φωλιών της χελώνας καρέτα – καρέτα.
Η καταγραφή των φωλιών μέχρι στιγμής ανέρχεται σε περισσότερες από 500 σε όλες τις παραλίες φωλεοποίησης στην περιοχή του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει το επιστημονικό προσωπικό του φορέα σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. «ΑΡΧΕΛΛΩΝ».
Θετικό είναι το στοιχείο ότι, αν και βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού, ο μέχρι σήμερα αριθμός φωλιών αλλά και ο αριθμός των χελωνών στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Λαγανά, κατατάσσει την εφετινή αναπαραγωγική περίοδο 2016, ως την παραγωγικότερη της τελευταίας δεκαετίας.
«Το γεγονός αυτό, εκτός από τα ευχάριστα συναισθήματα που προκαλεί σε όλους μας για την επιβίωση του προστατευόμενου είδους της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, δημιουργεί παράλληλα και την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή στις δραστηριότητες τόσο των επισκεπτών στις παραλίες ωοτοκίας και στο θαλάσσιο χώρο του Ε.Θ.Π.Ζ., όσο και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.
Επίσης αναφέρει, ότι: «είναι γεγονός ότι η ύπαρξη σημαντικότατων παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, σε συνδυασμό με την προστασία των θαλάσσιων βιοτόπων, στην περιοχή του θαλάσσιου πάρκου, αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ένα καταγεγραμμένο επιστημονικό δεδομένο που έχει συμβάλλει καθοριστικά στη διεθνή αναγνώριση (παγκόσμιο σήμα κατατεθέν) της Ζακύνθου ως “το νησί της θαλάσσιας χελώνας” που, όχι μόνο δεν δυσχεραίνει, αλλά τουναντίον ευνοεί την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Είναι προφανές ότι για την διατήρηση και την ακόμη περαιτέρω ενίσχυση της κατάστασης αυτής, θα πρέπει να πράξουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τα αυτονόητα, δηλαδή την τήρηση απλών κανόνων και μέτρων διαχείρισης που επιβάλλονται στους χώρους αυτούς, προς όφελος τόσο του ανθρώπου όσο και του φυσικού περιβάλλοντος».