Μισθωτοί και συνταξιούχοι βρίσκονται στο στόχαστρο για να πληρώσουν το «μάρμαρο» σε περίπτωση ενεργοποίησης του «κόφτη», σύμφωνα με το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας που συνοδεύει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση.
Πιο αναλυτικά, οι περικοπές των δαπανών που ορίζει το μνημόνιο, σε περίπτωση απόκλισης του ελλείμματος από τους στόχους θα φτάσουν έως και το 2% του ΑΕΠ ή στα 3,5 δισ. ευρώ.
Η περικοπές θα προέρχονται κατά 15% από συντάξεις, κατά 45% από μισθούς και αποδοχές και κατά 19,3% από καταναλωτικές δαπάνες.
Μάλιστα εκτός από τον «κόφτη» το έγγραφο περιλαμβάνει αναλυτικά τις ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο νέο υπερ-ταμείο, αναφέροντας τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, ενώ ορίζεται αυστηρότερο πλαίσιο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Διαβάστε αναλυτικά το:
Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας
Τα χρέη προς το Δημόσιο
Τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 5,5 δισ. ευρώ και με τον νέο μηχανισμό του μνημονίου δεν θα γίνεται η αποπληρωμή αν δεν εκκαθαριστεί προηγουμένως το 80% των οφειλών για τις οποίες έχουν ήδη διατεθεί τα ποσά από τους θεσμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία δόση προβλέπει 1,8 δισ. ευρώ που θα διανεμηθεί με ρυθμό 500-800 εκατ. ευρώ τον μήνα, ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη εκδώσει εγκύκλιο προς τους αρμόδιους φορείς.
Ειδική αναφορά στο έγγραφο γίνεται για την εξαίρεση του οικονομικού αντίκτυπου της προσφυγικής κρίσης. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων δαπάνες για το προσφυγικό, που δεν καλύπτουν τα κονδύλια της Ε.Ε., έως και 0,2% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 350 εκατ. ευρώ.
Ακόμη: Όλες οι αλλαγές σε «πλαστικό χρήμα», αδήλωτα κεφάλαια και φόρους στα τσιγάρα
Οι ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο νέο υπερταμείο
Στο νέο υπερταμείο θα μεταφερθεί τον Σεπτέμβριο η συμμετοχή του Δημοσίου σε άλλες οκτώ κρατικές εταιρείες και συγκεκριμένα στις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτηριακές Υποδομές ΑΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΕΑΒ.
Όπως είναι γνωστό, στον νόμο για την εφαρμογή του προβλέπεται πως θα μεταφερθούν στο υπερταμείο οι έξι πρώτες κρατικές εταιρείες και συγκεκριμένα οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ. Στη συμφωνία με τους δανειστές προβλέπεται, επίσης, πως μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει διαμορφωθεί η λίστα, ώστε να μεταφερθούν στο υπερταμείο όλες οι κρατικές εταιρείες.