Την υπεράσπιση ενός φορολογούμενου που κατηγορείται για φοροδιαφυγή μεγάλου ύψους από το μεγαλύτερο Ελεγκτικό Κέντρο της χώρας μας έχει αναλάβει η δικηγόρος-σύζυγος ενός πρωτοκλασσάτου υπουργού της κυβέρνησης.
Η δικηγόρος προσπάθησε να βοηθήσει τον πελάτης της να αποφύγει την επιβολή φόρων και προστίμων από την αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π.).
Ο ίδιος δε ο κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή και πελάτης της δικηγόρου υπέβαλε μήνυση κατά του Διευθυντή και του Επόπτη Ελέγχου της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Οι ενέργειες της δικηγόρου-συζύγου του υπουργού αλλά και του ιδίου του πελάτη της είχαν σαν στόχο ο Διευθυντής και ο Επόπτης Ελέγχου του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. να αποδεχθούν τους ισχυρισμούς του συγκεκριμένου φορολογούμενου, και να μην του καταλογίσουν φόρους και προσαυξήσεις για κεφάλαια συνολικού ύψους 8,9 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του ιδίου και της συζύγου του.
Τα δύο στελέχη του ΚΕ.Φ.Ο.ΜΕ.Π. δεν έκαναν δεκτά τα δικαιολογητικά που προσκόμισε – δια υπομνημάτων της δικηγόρου – ο φορολογούμενος, προκειμένου να αποδείξει τη νομιμότητα της προέλευσης των 8,9 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο Επόπτης Ελέγχου έκρινε όλα τα προσκομισθέντα έγγραφα ανεπαρκή και η άποψή του αυτή έγινε δεκτή και από τον Διευθυντή του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το όνομά του και οι κινήσεις λογαριασμών του βρίσκονται σε ένα από τα 65 cd που ερευνούν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς, με φυσικά πρόσωπα που είχαν περισσότερα από 300.000 ευρώ από το έτος 2000 έως το 2012.
Όπως διαπιστώθηκε, ο Α.Β. δεν κατάφερε να δικαιολογήσει την προέλευση ενός μεγάλου ποσού που εντοπίστηκε στο λογαριασμό του, με αποτέλεσμα το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) να του επιβάλλει αστρονομικό πρόστιμο ύψους 13,5 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, βρέθηκαν δύο ποσά κατάθεσης σε λογαριασμό του Α.Β. στην Εθνική Τράπεζα ύψους 1,4 εκατ. ευρώ και 7,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 8,9 εκατ. ευρώ, για τα οποία δεν προσκόμισε τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα.
Ο ίδιος, αλλά και ο λογιστής του, επέμεναν ότι η βεβαίωση αυτή αρκούσε για να αποδείξει την προέλευση των χρημάτων ενώ παράλληλα ισχυρίστηκε ότι προέρχονταν από κάποια άλλη επαγγελματική δραστηριότητα και συγκεκριμένα από ναυτιλιακό μέρισμα και από την πώληση πλοίου, προσκομίζοντας βεβαίωση της διαχειρίστριας εταιρείας του πλοίου.