«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν στο συμπληρωματικό Μνημόνιο Συνεννόησης στο οποίο στηρίζεται το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να εξακολουθήσουν να εργάζονται για τον εντοπισμό παράνομων προσλήψεων, όπως οι προσλήψεις με πλαστά δικαιολογητικά. Η Επιτροπή παρακολουθεί την εφαρμογή των δεσμεύσεων, όπως περιγράφονται στο συμπληρωματικό Μνημόνιο Συνεννόησης που υπεγράφη το 2016 μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ανασκόπησης του προγράμματος».
Αυτή είναι η απάντηση του Επιτρόπου Μοσκοβισί στο ερώτημα της ευρωβουλευτού κυρίας Μαρίας Σπυράκη μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από την απόφαση για παραμονή 2.500 κατόχων πλαστών πτυχίων.
Από την απάντηση προκύπτει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί με το συμπληρωματικό μνημόνιο ώστε να εντοπίζουν παράνομες προσλήψεις, όπως οι προσλήψεις με πλαστά δικαιολογητικά, αντί να τις νομιμοποιούν, όπως συνέβη με την περίπτωση διατήρησης στο δημόσιο κατόχων πτυχίων από παράνομα λειτουργούντα ιδιωτικά ΤΕΕ.
Ολόκληρη η ερώτηση της ευρωβουλευτή κυρίας Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:
«Η ελληνική Κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει προς ψήφιση διάταξη σύμφωνα με την οποία θα τροποποιείται το άρθρο 24 του ν. 3577/2007, προκειμένου να καλύπτεται κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών Τ.Ε.Ε. ή χορήγησης πτυχίου, χωρίς χρονικό περιορισμό. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως 2.500 κάτοχοι πλαστών πτυχίων δεν θα αντιμετωπίσουν καμία πειθαρχική ποινή, όπως προβλέπεται από τον πειθαρχικό κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων.
Δεδομένου ότι στο παρελθόν όταν παρουσιάστηκε συναφές ζήτημα, ο τότε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποκάλυψε ύστερα από ελέγχους 2.000 πλαστούς τίτλους σπουδών και δεδομένου ότι η Ελλάδα υποχρεούται σε περιορισμούς προσλήψεων σύμφωνα με τα νέα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που της επιβάλλονται· δεδομένης επίσης της συμφωνίας του Ιουλίου του 2015, η οποία απαιτεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης, ερωτάται η Επιτροπή:
– Συνάδει η παραπάνω διαδικασία με την ανάγκη εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της Δημόσιας Διοίκησης και την ανάγκη συμμόρφωσης με ένα πρόγραμμα βελτίωσης των δυνατοτήτων και την αποπολικοποίησή της;
– Θεωρεί η Επιτροπή ότι η παραπάνω διαδικασία εν τέλει καταλήγει σε διακριτική μεταχείριση υπέρ εργαζομένων οι οποίοι έχουν παρανομήσει προκειμένου να προσληφθούν στο Δημόσιο, στερώντας έτσι τις αντίστοιχες θέσεις από τους έχοντες τα κατάλληλα προσόντα;
– Έχει προηγηθεί διαβούλευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία προτού να προχωρήσει στην υλοποίηση προκειμένου να βελτιωθεί η υλοποίηση και παρακολούθηση του προγράμματος;».
Ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί έχει ως εξής:
«Το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης· η πρόσφατη νομοθεσία που ενέκριναν οι αρχές για την πρόσληψη διευθυντικών στελεχών, την αξιολόγηση και την αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης βαίνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν στο συμπληρωματικό Μνημόνιο Συνεννόησης στο οποίο στηρίζεται το πρόγραμμα του ΕΜΣ να εξακολουθήσουν να εργάζονται για τον εντοπισμό παράνομων προσλήψεων, όπως οι προσλήψεις με πλαστά δικαιολογητικά. Η Επιτροπή παρακολουθεί την εφαρμογή των δεσμεύσεων, όπως περιγράφονται στο συμπληρωματικό Μνημόνιο Συνεννόησης που υπεγράφη το 2016 μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ανασκόπησης του προγράμματος».
Διαβάστε επίσης: