Σε επιτάχυνση των φορολογικών ελέγχων προσανατολίζεται το Υπουργείο Οικονομικών και προχωρά σε διασταυρώσεις εισοδημάτων και καταθέσεων με αυτοματοποιημένες διαδικασίες.
Ειδική εφαρμογή που έχει πλέον στη διάθεσή του το υπουργείο δίνει μέσα σε λίγες μόνο ώρες την πλήρη εικόνα για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων ( αναλήψεις- καταθέσεις) προκειμένου να γίνει εκ των υστέρων η σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα, έτσι ώστε να εντοπιστούν ύποπτοι για “μαύρο χρήμα”.
Όπως είχε αποκαλύψει και το eReportaz τον περασμένο Ιούνιο το ΥΠΟΙΚ έχει ήδη αναθέσει σε ειδική ομάδα επικοινωνιολόγων την δημιουργία διαφημιστικών σποτ τα οποία θα παίξουν, και μάλιστα με ένταση, στην τηλεόραση το ραδιόφωνο αλλά και το διαδίκτυο.
Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή έως τώρα απαιτούνταν ακόμη και μήνες με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα θα επιταχυνθούν οι έλεγχοι οι οποίοι σε πρώτη φάση αναμένεται να επικεντρωθούν στους 1.2070.047 φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στην ενιαία λίστα που έχει συσταθεί από όλες τις λίστες φοροδιαφυγής.
Ουσιαστικά, όπως είχαμε αναφέρει από το καλοκαίρι στο eReportaz (διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα με τίτλο Δηλώστε τα “μαύρα” ή θα πάτε φυλακή) οι ελεγκτικές Αρχές έχουν στην διάθεσή τους μια εργαλειοθήκη όπου τους επιτρέψει να διασταυρώνουν τα στοιχεία των φορολογουμένων με 17 διαφορετικούς τρόπους. «Έτσι ο έλεγχος θα ολοκληρώνεται σε τρεις ή τέσσερις ημέρες, αντί για μήνες που χρειάζονται τώρα», εξηγεί στο ereportaz πηγή που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, στην διάθεση των Αρχών βρίσκεται μια βάση με ένα εκατομμύριο ΑΦΜ Ελλήνων φορολογουμένων οι οποίοι πιάστηκαν στην φάκα… δηλώνοντας ψίχουλα ενώ έχουν εκατομμύρια ευρώ σε Τράπεζες του εξωτερικού. «Αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να τα επιστρέψουν», λέει το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.
Ο συγκεκριμένος κατάλογος με τα 1.207.047 ΑΦΜ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
– το αρχείο καταθετών από όλα τα ημεδαπά πιστωτικά ιδρύματα με ύψος συναλλαγών ή εμβασμάτων στο εξωτερικό, τουλάχιστον σε μια χρήση, άνω των 300.000 ή 100.000 ευρώ για χρονικό διάστημα από 2000 έως 2012
– τη λίστα από Έλληνες φορολογούμενους στην Ελλάδα, που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο
– τη λίστα που αφορά 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν ή διατηρούσαν λογαριασμούς στην Τράπεζα HSBC στη Γενεύη
– τη λίστα που αφορά διοικητές και υποδιοικητές που υπηρέτησαν στο Ε.Σ.Υ. κ.ά..