Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Κερν: Στην Ελλάδα δόθηκαν υποσχέσεις για το προσφυγικό που δεν τηρήθηκαν

Ο αυστριακός καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν, παραδέχτηκε στη μίνι σύνοδο για το προσφυγικό που έγινε στη Βιέννη ότι στην Ελλάδα είχαν δοθεί υποσχέσεις που σε μεγάλο βαθμό δεν τηρήθηκαν σε σχέση με την παροχή βοήθειας για το προσφυγικό, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας πρέπει να υποστηριχθεί στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.

Όπως είπε, στη Σύνοδο συζητήθηκε η περαιτέρω διαχείριση της Συμφωνίας με την Τουρκία και υπήρξε η εκτίμηση ότι η Τουρκία τηρεί τα συμφωνηθέντα, αλλά θα πρέπει να αποφευχθούν εξαρτήσεις και κανείς να είναι προετοιμασμένος.

Ειδικότερα ανέφερε πως έγινε συγκεκριμένη συζήτηση σε ό,τι αφορά την αύξηση των δυνάμεων της Frontex, γιατί τα 1.500 στελέχη δεν επαρκούν για έναν αποτελεσματικό έλεγχο και προστασία των εξωτερικών συνόρων και για να μην καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα έρχεται στην Ευρώπη, αλλά οι αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα από συντεταγμένη διαδικασία.

Συζήτηση έγινε, επίσης, για την ανάγκη εξασφάλισης της συμφωνίας με την Τουρκία που συνδέεται με την απελευθέρωση της βίζας, αλλά και με τεχνικά προβλήματα που, όπως παρατήρησε, συζητήθηκαν με ειλικρίνεια.

Πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί αφενός πώς μπορεί να ενεργήσει κανείς στο θέμα επαναπροώθησης στην Τουρκία, και αφετέρου πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα να επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου που αποτελεί, όπως σημείωσε ο Κρίστιαν Κερν, σημαντική αιτία για την καθήλωση τόσο πολλών ανθρώπων στα ελληνικά νησιά.

Ως τρίτο σημείο των συζητήσεων κατά τη Σύνοδο, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε την κοινή διαπίστωση πως η προσφυγική κρίση διαρκεί, πως οι αιτίες της συνεχίζουν να υπάρχουν και πως χρειάζονται και άλλες συμφωνίες με άλλες χώρες, κατά το πρότυπο εκείνης με την Τουρκία.

Ανέφερε ακόμη πως τα αποτελέσματα της Συνόδου θα κοινοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επίσης θα ενημερωθούν και οι επί μέρους χώρες για σχετικές ενέργειες, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί και σε επόμενες συναντήσεις και ειδικότερα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο ίδιος επανέλαβε εκ νέου πως θα πρέπει να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, πως τα σύνορα θα πρέπει να ελέγχονται ώστε να γνωρίζει κανείς ποιος έρχεται στην Ευρώπη, η οποία η ίδια θα πρέπει να αποφασίζει ποιος θα έρχεται και ποιος όχι.

Μέρκελ: Συμφωνίες με τρίτες χώρες για επαναπατρισμό

Την ανάγκη η Ευρώπη να επιταχύνει τις προσπάθειές της για να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση, συνάπτοντας νέες συμφωνίες για το γρήγορο επαναπατρισμό των προσφύγων εκείνων, το αίτημα των οποίων για χορήγηση ασύλου απορρίπτεται εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση και ταυτόχρονα να σταθούμε στο ύψος των ανθρωπιστικών ευθυνών μας» είπε η Μέρκελ.

«Είναι απαραίτητο να συνάψουμε συμφωνίες με τρίτες χώρες, κυρίως στην Αφρική, αλλά επίσης στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν για να αποσαφηνιστεί ότι εκείνοι που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη θα σταλούν πίσω στις χώρες προέλευσής τους» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο αυστριακός καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν, παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα είχαν δοθεί υποσχέσεις που σε μεγάλο βαθμό δεν τηρήθηκαν σε σχέση με την παροχή βοήθειας για το προσφυγικό, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας πρέπει να υποστηριχθεί στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.

Αβραμόπουλος: Μόνη λύση η κοινή λύση

Μόνη λύση είναι μια κοινή λύση στο μεταναστευτικό, με όλους να συνεργαζόμαστε στενά, τόνισε ο Επίτροπος της ΕΕ για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι οι προκλήσεις του ζητήματος αυτού δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα και τονίζοντας ότι είμαστε όλοι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της «μίνι» συνόδου στη Βιέννη, είπε πως αυτό ήταν ακριβώς το πνεύμα που επικράτησε σήμερα σε αυτή τη συνάντηση.

Ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι «είμαστε όλοι προσηλωμένοι στο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά και σε συνεργασία με έναν συντονισμένο και κοινό τρόπο».

Ανέφερε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος από πέρυσι έως σήμερα, εξηγώντας ότι οι αριθμοί παρουσιάσουν δραματική μείωση: από μερικές χιλιάδες ανά ημέρα σε μερικές εκατοντάδες ανά ημέρα.

Συνεπώς, σημείωσε, η εικόνα σήμερα είναι πολύ διαφορετική χάριν, καταρχάς και κυρίως, στη συνεργασία με την Τουρκία. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η συνέχιση της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί προτεραιότητα και παραμένει «το Plan Α», υπογράμμισε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι η καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων μας είναι επίσης κρίσιμη και ότι η διαχείριση των συνόρων έχει ενδυναμωθεί με την ενισχυμένη παρουσία της Frontex σε διάφορα τμήματα των συνόρων. Επιπλέον, εργαζόμαστε ακούραστα για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα τεθεί σύντομα σε πλήρη λειτουργία, πρόσθεσε.

«Για να εξασφαλιστεί η επιτυχία, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία βασίζεται σε θεμέλια της αλληλεγγύης και της κατανομής των ευθυνών:

Υποστήριξη των χωρών της πρώτης γραμμής, και μέσω της μετεγκατάστασης. Υποστήριξη προς τους εταίρους μας των Δυτικών Βαλκανίων για τη διαχείριση των συνόρων τους και για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της υποδοχής» τόνισε.

Ορμπάν: Να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε από την πλευρά του, να οργανωθεί μια «γιγαντιαία προσφυγική πόλη» στα παράλια της Λιβύης, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα όσων επιθυμούν να λάβουν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες και των προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική.

Ο Όρμπαν υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να άρει το εμπάργκο στην πώληση όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη. Η Δύση θα πρέπει επίσης να στηρίξει τον «Λιβυκό Απελευθερωτικό Στρατό» και να συνάψει συμμαχία με μια νέα λιβυκή κυβέρνηση μέχρι την άνοιξη.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να τεθούν υπό «πλήρη έλεγχο», συμπεριλαμβανομένων και των συνόρων της στη Μεσόγειο.

Πηγή: in.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν με επίκεντρο το προσφυγικό



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ