Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

«Αρπάζουν» τα αποθεματικά 500.000 εργαζομένων

Τα αποθεματικά ύψους 700 εκατ. ευρώ που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές περίπου 500.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα – ασφαλισμένων στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) – επιχειρεί να υφαρπάξει η κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων από τους κλάδους των ξενοδοχοϋπαλλήλων, του μετάλλου, των εμποροϋπαλλήλων, του τσιμέντου, των λιπασμάτων και του Εθνικού Θεάτρου, τόνισαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το Ταμείο διαθέτει ως αποθεματικά περισσότερα από 727 εκατ. ευρώ, τα οποία μεταφέρονται στο νεοσύστατο ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών) από την 1.1.2017 και ουσιαστικά θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν τα ελλείμματα που προκύπτουν στην απονομή επικουρικών συντάξεων.

Οι κλαδικές ομοσπονδίες που συναπαρτίζουν το ΤΑΠΙΤ (τουρισμός, επισιτισμός, ιδιωτικοί υπάλληλοι, μέταλλο κ.ά.) αποφάσισαν να προσφύγουν στο ΣτΕ κατά των υπουργικών αποφάσεων και για τις περικοπές στο εφάπαξ και να κλιμακώσουν τη δράση τους οργανώνοντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Χωρίς σχέδιο

Όπως γράφουν “Τα Νέα”, οι διοικήσεις των ομοσπονδιών που εκπροσωπούν τους ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα κατήγγειλαν τις κυβερνητικές πολιτικές για την αρπαγή της περιουσίας, των αποθεματικών και των εισφορών των εργαζομένων, χωρίς μελέτες και δημόσια διαβούλευση, κατ’ εφαρμογήν του Ν. 4387/2016 και των υπουργικών αποφάσεων που επέβαλαν το νέο κούρεμα στο εφάπαξ το οποίο πλέον οδηγείται σε επίπεδα επιστροφής εισφορών.

Οπως τόνισαν, το ΤΑΠΙΤ διαθέτει σήμερα πάνω από 740 εκατ. ευρώ κατανεμημένα σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης και κοινό κεφάλαιο. Ποια άλλη σκοπιμότητα, αναρωτήθηκαν, οδήγησε στο νέο κούρεμα των εφάπαξ μέσω του μαθηματικού τύπου, δεδομένης της οικονομικής ευρωστίας, παρά η αρπαγή της περιουσίας μας μέσω της ενοποίησης με τα ελλειμματικά επικουρικά ταμεία για τη συνέχιση καταβολής των συντάξεων.

Οπως τόνισαν οι συνδικαλιστές, ο υπουργός Εργασίας, παρά τις δημόσιες δηλώσεις του για εξεύρεση λύσης στο ειδικότερο ζήτημα απονομής εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων με 20ετή προϋπηρεσία καθώς και στο ενδεχόμενο μετατροπής κάποιων τομέων σε ΝΠΙΔ, ουσιαστικά αναίρεσε τις δηλώσεις του επικαλούμενος την αναγκαιότητα διαπραγμάτευσης και έγκρισης από τους θεσμούς για να νομοθετήσει οτιδήποτε.

Τα εφάπαξ
Στο μεταξύ, εγκύκλιο με την οποία αποφεύγεται η περαιτέρω χρονοτριβή στην έκδοση των εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας καθώς τουλάχιστον 28.000 δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 και περιμένουν τουλάχιστον δυόμισι χρόνια το εφάπαξ τους κινδύνευαν να δουν τον χρόνο αναμονής να αυξάνεται κατά τουλάχιστον ένα έτος. Με την εγκύκλιο αλλάζει εκ νέου η βάση υπολογισμού του βοηθήματος, το οποίο σύμφωνα με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα είναι σημαντικά μειωμένο, έως και κατά 15% – 18% επιπλέον των προηγούμενων μνημονιακών μειώσεων.
Υπενθυμίζεται πως το νέο εφάπαξ είναι άθροισμα δύο τμημάτων:
1. Τα χρόνια μέχρι 31/12/2013 υπολογίζεται με το 60% των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας.
2. Από 1/1/2014 ισχύει νέο σύστημα που οδηγεί σε επιστροφή εισφορών με ή χωρίς προσαύξηση, ανάλογα με τα ετήσια έσοδα του αντίστοιχου Ταμείου Πρόνοιας.
Η εγκύκλιος, που στηρίζεται σε τροπολογία η οποία κατατέθηκε στον Νόμο 4415/2016, καθορίζει το πώς θα υπολογίζεται η 5ετία του πρώτου τμήματος για όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως και την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016 που τέθηκε σε εφαρμογή στις 13 Μαΐου). Ορίζει ρητά ότι για τον υπολογισμό του μέρους της παροχής έως τις 31/12/2013 των ασφαλισμένων που αποχώρησαν από την 1/1/2014 έως τις 13/5/2016, ως διάστημα για την εύρεση του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών θα λογίζεται αυτό των 5 τελευταίων ετών πριν από την αποχώρησή τους.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ