Της Αριστέας Πρωτονοταρίου
Αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 15,2 δις. από την ΕΕ στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στο πλαίσιο του Συνεδρίου για το Αφγανιστάν που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες.
“Από το 2017, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της θα είναι ο μεγαλύτερος πάροχος αναπτυξιακής βοήθειας προς το Αφγανιστάν. Θα υποστηρίξουμε τις διεθνείς προσπάθειες και την ενίσχυση των τοπικών δυνατοτήτων με περίπου 1,3 δισ. φέτος, διατηρώντας αυτήν την προσπάθεια μέχρι το 2020”, ανέφερε ο πρόεδρος Τουσκ.
Τις τελευταίες ώρες, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων διαπραγματεύσεων στις Βρεξέλλες, επικρατεί μια αναστάτωση σχετικά με την “μοίρα” των προσφύγων στο άμεσο μέλλον.
Η ΕΕ και το Αφγανιστάν έκαναν συμφωνία. Τί συμφώνησαν στην πραγματικότητα;
Να στείλουν πίσω δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο των οποίων οι αιτήσεις είχαν απορριφθεί. Να επαναπροωθήσουν ανθρώπους που έφυγαν απο μια χώρα σε περίοδο πολέμου για να σωθούν, πάλι πίσω σε αυτήν.
Τα στατιστικά
Μετά τη Συρία, το Αφγανιστάν ήταν η πρώτη χώρα από την οποία προήλθαν οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο σε χώρες μέλη της ΕΕ το 2015. Έφτανα περίπου τους 180.000 .
Εντός του δεύτερου τριμήνου το τρέχοντος έτους 50.300 Αφγανοί πολίτες υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (16% του συνόλου), εκ των οποίων τα δύο τρίτα στη Γερμανία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.
Οι αντιδράσεις
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης αυτής, η παρακάτω εικόνα ήρθε στο φώς της δημοσιότητας:
Όπως εξηγεί αποκλειστικά στο eReportaz, πρόσφυγας απο το Αφγανιστάν που βρίσκεται εδώ και επτά μήνες στη χώρα μας, η μορφή που φαίνεται να σέρνει τους στιβαγμένους, κακήν κακώς, πρόσφυγες μαζί με τα σακιά απο χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ο Αφγανός υπουργός, υπεύθυνος για τα ζητήματα των προσφύγων και των παλιννοστούντων, Sayed Hussain Alimi Balkhi.
Το πρόσωπο που κρατάει την σημαία του Αφγανιστάν αντιπροσωπεύει τον πρόεδρο της χώρας, Ashraf Ghani , ο οποίος στην συνάντηση με την Ευρώπη, έθεσε ως προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, ενώ τόνισε πως η εργασία για την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων θα ξεκινήσει σύντομα.
Η μορφή που φαίνεται να… βοηθάει «στην μετακίνηση», είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, Doctor Abdullah.
«Η κυβέρνηση μας, αποτελείται μόνο απο τρομοκράτες και μαφιόζους» σημειώνει ο ταλαιπωρημένος πρόσφυγας, φανερά λυπημένος για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.
«Μας έλεγαν πως το Αφγανιστάν είναι μια ασφαλή χώρα στην οποία θα επικρατεί ειρήνη. Δυο ημέρες μετά οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τις περισσότερες επαρχίες της χώρας. Δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε ποτέ ξανα», καταλήγει.
Διαβάστε επίσης: