Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Φίλης για θρησκευτικά: «Διάλογος ναι, αλλά όχι συναπόφαση»

«Διάλογος ναι, αλλά όχι συναπόφαση» δήλωσε ο Νίκος Φίλης για το μάθημα των Θρησκευτικών και τον ρόλο που θέλει να παίξει η Εκκλησία, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε δημόσια τοποθέτηση της κυβέρνησης δια του πρωθυπουργού και του ίδιου στη Βουλή.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στις αλλαγές στο Γυμνάσιο λέγοντας ότι ο στόχος είναι να περιοριστεί η σχολική διαρροή και όλοι οι μαθητές να λαμβάνουν την εγκύκλιο μόρφωση.

Σε ερώτημα για τα ιδιωτικά σχολεία ανέφερε ότι επιτρέπεται να έχουν δραστηριότητες, όπως και πριν, μετά τη λήξη του ωραρίου, δεν επιτρέπεται όμως να δημιουργούν δομές φροντιστηρίων με παιδιά εκτός ιδιωτικού σχολείου, γιατί αυτό είναι μια άλλη επιχείρηση που υπακούει σε άλλους κανόνες.

Τα προσφυγόπουλα στα θρανία

H ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να αγκαλιάσει τα παιδιά των προσφύγων, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, με αφορμή το άνοιγμα των ελληνικών σχολείων στα προσφυγόπουλα από τη Δευτέρα.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στο περιστατικό της Μυτιλήνης, όπου γονείς έβαλαν λουκέτο σε σχολείο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Πρόκειται για εξαιρετικά μειοψηφικές καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στο γενικότερο αίσθημα αγάπης και αλληλεγγύης τα ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες. Η Μυτιλήνη εδώ και ένα χρόνο δείχνει μια μεγάλη αλληλεγγύη και γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτή η κίνηση που έγινε -η οποία δεν εκπροσωπεί και το σύλλογο- πρέπει να είναι μια εξαιρετικά μειοψηφική κίνηση ορισμένων ανθρώπων».

Για το έλλειμα ενημέρωσης, που ενδεχομένως να υπήρχε, ο κ. Φίλης τόνισε ότι «ακόμα και αναγκαία ενημέρωση να μην υπήρχε, δεν κλείνεις ένα σχολείο με λουκέτο, με το έτσι θέλω, αλλά ζητάς ενημέρωση» σημειώνοντας ότι «ο διευθυντής δεν υποχρεούται να κάνει ενημέρωση στους γονείς, ο διευθυντής ενημερώνει τα παιδιά ότι μεθαύριο θα έχουμε και μαθητές πρόσφυγες σε Τμήμα Υποδοχής, αυτό κάνει ο διευθυντής. Το θέμα της ενημέρωσης των γονέων αφορά την τοπική κοινωνία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις εκπαιδευτικές αρχές εκτός σχολείου».

Όπως είπε ο κ. Φίλης, το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των προσφύγων ξεκινά σταδιακά, ώστε να υπάρχει και ενημέρωση των γονέων. «Σε πρώτη φάση» είπε «το πρόγραμμα ξεκινά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ήπειρο και μέσα στο μήνα το πρόγραμμα θα εξαπλωθεί στις αναγκαίες γεωγραφικές περιοχές».

 

Διαβάστε επίσης:

Εκκλησία – Πολιτεία σημειώσατε 1-0 για το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ