Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

“Εμφύλιος” μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι 53 ψάχνουν να βρουν υποψήφιο πρόεδρο κόντρα στον Τσίπρα

Αίσθηση έχει προκαλέσει η κίνηση των “53” να συνεδριάσουν, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να κατεβάσουν υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στον Αλέξη Τσίπρα.

Πιο αναλυτικά, τη διαφοροποίησή τους με επιλογές της σημερινής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να καταδείξουν με εκκωφαντικό τρόπο οι «53+», η αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση στο κόμμα και γι’ αυτό εξετάζουν το ενδεχόμενο να προτείνουν άλλη υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου.

syriza

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σε εξέλιξη παρασκηνιακές διεργασίες για την εξεύρεση ενός προσώπου που θα μπορεί να λάβει ένα ικανοποιητικό ποσοστό από τους συνέδρους, ώστε να μην εκλεγεί ο κ. Τσίπρας.

Η ομάδα των «53+» κατέθεσε το μεσημέρι της Παρασκευής κείμενο με έντονες διαφωνίες για την πολιτική της ηγεσίας και ιδίως για το άνοιγμα στους πρώην Πασόκους. Μεταξύ άλλων, δηλώνουν ότι είναι αντίθετοι με τις προσχωρήσεις προσώπων και τις Πασοκικές λογικές, ζητούν άμεση αποκατάσταση των αδικιών στους χαμηλοσυνταξιούχους, αντιτίθενται στη διάλυση των τάσεων και δηλώνουν ότι το Μνημόνιο που υπογράφηκε πέρσι από την κυβέρνηση απέχει έτη φωτός από ένα αριστερό πρόγραμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του όταν μίλησε από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε το στίγμα για ένα ενωμένο κυβερνητικό κόμμα, απαλλαγμένο από τις… πληγές του καλοκαιριού του 2015. Πολλές φορές αναφέρθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν μετά τη συμφωνία με τους εταίρους, όμως ποτέ δεν τους κατονόμασε. Αρκέστηκε στον χαρακτηρισμό “πρώην σύντροφοι” και μάλιστα πολλές φορές.

141016-tsipras-sinedrio

Οι αντιδράσεις

Πολλοί εκ των στελεχών της κίνησης, όπως ο Πάνος Λάμπρου, άσκησαν κριτική και από το βήμα του συνεδρίου.

Στην επιφάνεια ήρθε η … δυσαρέσκεια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική πολιτική, με πρώτο τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος τόνισε -μεταξύ άλλων- πως “αυτό που μας δεσμεύει για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι όσα είπαμε τον Σεπτέμβριο (σ.σ. του 2015) στον λαό. Δεν ήταν η παραχώρηση του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ σε αυτά που μας έδωσε εντολή να κάνουμε ο ελληνικός λαός”.

skourletis

Δεν έμεινε όμως μονάχα εκεί. Είπε ακόμη πως “κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό το πρόγραμμα βγαίνει”.

“Αντιρρήσεις” όμως εξέφρασαν και εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας Μελών 53+». Την αρχή έκανε η Κατερίνα Κνήτου, η οποία μιλώντας για τις σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης είπε ότι υπήρξαν κρίσιμες αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην των μελών του κόμματος.

Η κα Κνήτου τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τα κινήματα και τον επανασχεδιασμό της στρατηγικής του, προκειμένου να αποκτήσει την ιδεολογική ηγεμονία, ενώ τόνισε ότι παραμένει ο στρατηγικός στόχος για «σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία».

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ήλθε όχι ως διαχειριστής της απελπισίας, αλλά για να αλλάξει την κοινωνία», ενώ πρόσθεσε ότι «ξεκινώντας από την υποχώρηση (του Ιουλίου 2015) και την υποχρεωτική συμφωνία, αν και όλο αυτό ερμηνεύθηκε σωστά ως προϊόν εκβιασμού, εντούτοις στην πορεία η εξήγηση αποδυναμώθηκε και τώρα φαίνεται ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις αποτελούν το δικό μας πρόγραμμα.

Αυτή η τακτική μπορεί να δημιουργήσει την στρεβλή αντίληψη ότι όλοι ίδιοι είναι» είπε η κ. Κνήτου, προσθέτοντας ότι «η συμφωνία με το πιστόλι στον κρόταφο, μπορεί να είναι ηπιότερη από εκείνη της ΝΔ, αλλά απέχει έτη φωτός από ένα ταξικό κοινωνικό πρόγραμμα» και αναφέροντας στην συνέχεια ότι «πρέπει να αποφευχθεί η αντίληψη ότι η ήττα και ο συμβιβασμός είναι στρατηγική μας επιλογή και να αποσαφηνιστεί ότι το μνημόνιο δεν είναι δικό μας, (αποσαφήνιση) και για την σχέση μας με τα κινήματα και την κοινωνία στην πορεία απεγκλωβισμού από το μνημόνιο».

141016-tsipras

Έκανε λόγο για απαίτηση των ευρωπαϊκών ελίτ, υιοθέτησης του μνημονίου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι η άρνησή μας είναι διαχωριστική γραμμή με το φιλελεύθερο μπλοκ στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι «53+» ελέγχουν περί το 12%-15% του σώματος, αλλά έχουν επιρροή και σε ευρύτερες δυνάμεις. Εκφράζουν, δε, φόβους ότι η παντοκρατορία του Αλέξη Τσίπρα και της σημερινής ηγετικής ομάδας θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μετάλλαξη από ένα μαζικό, δημοκρατικό, πλουραλιστικό και πολυτασικό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς σε άνευρο πολιτικό μόρφωμα.

Είναι ωστόσο αβέβαιο εάν τελικά θα προκρίνουν μία απάντηση αυτού του είδους, να υποστηρίξουν δηλαδή μία άλλη υποψηφιότητα, έστω και συμβολικά, για τη θέση του προέδρου. Σημειωτέον ότι η σχετική ψηφοφορία θα γίνει την Κυριακή.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ