Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Σε ρυθμό χελώνας οι έλεγχοι και οι εισπράξεις προστίμων

Τα ποσά τα οποία βεβαιώνονται μετά την ολοκλήρωση ελέγχων από τις διάφορες λίστες πιθανών φοροφυγάδων προκαλούν ίλιγγο. Σε μέσα επίπεδα κάθε υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ οδηγεί σε βεβαίωση φόρων και προστίμων 1,3 εκατ. ευρώ, την ώρα που και οι έλεγχοι στη λίστα εμβασμάτων εξωτερικού οδηγούν σε βεβαιώσεις φόρων κοντά στο μισό εκατομμύριο ανά υπόθεση.
Όπως γράφει η εφημερίδα “τα Νέα”, αν οι εισπράξεις συμβάδιζαν με τις βεβαιώσεις φόρων και αν οι έλεγχοι δεν προχωρούσαν με ρυθμό χελώνας σε πολλές περιπτώσεις (κυρίως λόγω πολυπλοκότητας και έλλειψης προσωπικού), το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας θα είχε τουλάχιστον περιοριστεί δραστικά. Το πρόβλημα είναι ότι δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη αξιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ έχουν ολοκληρωθεί μόλις 177 έλεγχοι (σε σύνολο 2.062 προσώπων) και παρά τη βεβαίωση φόρων και προστίμων 1,5 εκατ. ευρώ ανά υπόθεση στο ταμείο έχουν μπει μόλις 37 εκατομμύρια.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έδωσε χθες στη Βουλή αναλυτικά στοιχεία για τις επιδόσεις του ελεγκτικού μηχανισμού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα οποία σε γενικές γραμμές αναδεικνύουν επιβράδυνση των ολοκληρωμένων ελέγχων από τις αρχές του έτους σε σχέση με το 2015, οπότε οι επιδόσεις ήταν συγκριτικά υψηλότερες.
Τα στοιχεία αξιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ είναι ενδεικτικά. Εντός του 2014 άρχισε ο έλεγχος 153 υποθέσεων και ολοκληρώθηκε σε μόλις 38. Το επόμενο έτος, ξεκίνησε ο έλεγχος σε 85 νέες υποθέσεις της λίστας και ολοκληρώθηκαν 96.
Το 2016, η έναρξη νέων ελέγχων είναι περιορισμένη και η ολοκλήρωση ελέγχων επίσης. Ετσι έως το τέλος Αυγούστου, αθροιστικά από το 2014 έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 365 υποθέσεις και έχει ολοκληρωθεί σε 177. Τα συνολικά βεβαιωθέντα ποσά φτάνουν τα 255 εκατ. ευρώ με τη μέση βεβαίωση ανά υπόθεση στα 1,273 εκατ. ευρώ αλλά οι εισπράξεις είναι μόλις 37,5 εκατομμύρια.
Στη λίστα Μπόργιανς, η οποία παρελήφθη στα τέλη του περασμένου έτους από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, οι πρώτοι 55 έλεγχοι άρχισαν τον Απρίλιο και έως τον Αύγουστο καμία υπόθεση δεν είχε ολοκληρωθεί.

Στη λίστα εμβασμάτων εξωτερικού, έως το τέλος του 2015 είχε ξεκινήσει ο έλεγχος σε 1.482 υποθέσεις και είχε ολοκληρωθεί σε 584 εξ αυτών, με τα συνολικά βεβαιωθέντα ποσά στα 263 εκατ. ευρώ (451.645 ευρώ ανά υπόθεση).

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 δεν άνοιξε καμία νέα υπόθεση εμβασμάτων και μόνο το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου άρχισε ο έλεγχος 9 υποθέσεων. Οι 1.482 υποθέσεις έως το τέλος του 2016, έγιναν στο τέλος Αυγούστου 1.491 και οι ολοκληρωμένοι έλεγχο από 584 αυξήθηκαν σε 623. Τα συνολικά βεβαιωθέντα ποσά φθάνουν τα 308 εκατ. ευρώ, ο μέσος φόρος ανά υπόθεση στα 495.785 ευρώ, αλλά στα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή δεν υπάρχει αναφορά σε εισπράξεις.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ