Γράφει ο Γιάννης Κριτσαντώνης
Μήνες ολόκληρους «μαγείρευαν» τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, Μήνες ολόκληρους κρατούσαν την επικαιρότητα «όμηρο» μ αυτό το θέμα. Ένας καλόπιστος θα σκεφτόταν: Για να αργούν τόσο πολύ, θα πηγαίνουν μεθοδικά. Δεν μπορεί, κάτι καλό και δίκαιο θα βγει από αυτή την ιστορία». Και τι έφεραν; (μάλλον… μετέφεραν). Πρώτα ένα καυγά στη Βουλή με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΕΡΣ στον υπουργό Επικρατείας (αφού διέλυσαν το ίδιο το ΕΣΡ), και στο τέλος έναν τετραήμερο διαγωνισμό-σόου σε στιλ δημοπρασίας Οίκου Σόθμπις, με επιχειρηματίες σε ερμητικά κλειστές αίθουσες και τις τηλεοπτικές κάμερες να ξεροσταλιάζουν στο απέναντι πεζοδρόμιο περιμένοντας το αποτέλεσμα.
Και το… «αποτέλεσμα» ήλθε αλλά ήλθε από αλλού! Το ΣτΕ έκρινε τελικά αντισυνταγματικό όλο αυτό το σόου, διότι για σόου επρόκειτο και όχι για σοβαρό νόμο και με την κυβέρνηση να ζητωκραυγάζει ότι εισέπραξε κάποια εκατομμύρια ευρώ, που θα έδινε στους φτωχούς Έλληνες.
«Έφαγε πόρτα» όμως. Κι αντί να κοιτάξει τι λάθη έκανε και να ζητήσει ευθαρσώς συγνώμη, άρχίζει πάλι τα ίδια λάθη. Πρώτα κατηγόρησε τους… δικαστές. Μετά συγκαλεί τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για συγκρότηση του ΕΡΣ (ποίος ήρξατο χειρών αδίκων άραγε;) αλλά με την αντιπολίτευση να στυλώνει τα πόδια για καθαρά πολιτικούς λόγους και τώρα φέρνει με τρόπο… τροπολογία στο νόμο – δημιούργημά της για «την αναστολή του άρθρου 2Α», ανακοίνωσε ο Ν. Παππάς, «το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή από το ΕΣΡ, που δεν υπήρχε τότε, στον υπουργό Επικρατείας» (Ποιος του είπε ότι δεν υπήρχε τότε ΕΡΣ;). «Θα προχωρήσουμε στη συνολική αλλαγή του νόμου 4339/15, για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών», είπε και κάλεσε τη ΝΔ, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, « να διευκρινίσει ποιες διατάξεις του νόμου θέλει να καταργηθούν». Τόσους μήνες δηλαδή έγραφε το νόμο μόνος του, τώρα ζητάει συναίνεση.
Αλλά το Μαξίμου συνεχίζει τα λάθη (Αλαζονεία; Μπορεί). Προτείνει ένα αρχηγό κόμματος για πρόεδρο του ΕΡΣ. Δεν έχουν διαβάσει ούτε τις διατάξεις που διέπουν το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Το νομικό καθεστώς του ΕΣΡ δηλαδή, απαγορεύει ρητά ο επικεφαλής του να είναι πρόεδρος κόμματος. Όπως αναφέρεται στο Άρθρο 3, παράγραφος 3 του νομικού καθεστώτος του ΕΣΡ, η θέση του προέδρου είναι ασυμβίβαστη με αξίωμα ή θέση σε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα. Και ο Βύρων Πολύδωρας παραμένει πρόεδρος του κόμματος «Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό» το οποίο ίδρυσε το 2014.
Ένα παλιό τραγούδι του Τσιτσάνη έλεγε «τι έχεις πάθει και κάνεις λάθη και κάθε μέρα για το ρέμα με τραβάς…»