Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο της Αθήνας οι δύο κατηγορούμενοι για τη φονική επίθεση στη τράπεζα Marfin που στοίχισε τη ζωή σε τρία άτομα, και την εμπρηστική επίθεση χωρίς θύματα στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, τον Μάιο του 2010 στο κέντρο της Αθήνας, στο περιθώριο μεγάλης διαδήλωσης για το πρώτο μνημόνιο.
Κατά τη διάρκεια της δίκης κανένας μάρτυρας δεν αναγνώρισε τους κατηγορουμένους ως δράστες των επιθέσεων, ενώ και η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αμφισβήτησε την ταυτοποίηση μέσω φωτογραφιών του πρώτου κατηγορουμένου με έναν εκ των δραστών του εμπρησμού της τράπεζας.
Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας σήμερα, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή των δυο κατηγορουμένων ελλείψει ικανών ενδείξεων ενοχής, και την πρότασή της τελικά υιοθέτησε και το δικαστήριο με την ετυμηγορία που εξέδωσε.
Από την πλευρά τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά κάθε σχέση με τους εμπρησμούς.
Ο πρώτος κατηγορούμενος, που αντιμετώπιζε κατηγορίες για τον φονικό εμπρησμό στην τράπεζα, συναισθηματικά φορτισμένος και απευθυνόμενος σε δικαστές και ενόρκους στην έναρξη της απολογίας του, σημείωσε: «Αρνούμαι κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Δηλώνω αθώος. Έχω καταδικάσει την επίθεση στην τράπεζα Marfin από το 2011. Ως άνθρωπος που αγωνίζεται για την αντιεξουσία και την ελευθερία δε θα μου επέτρεπα να κάνω αυτό για το οποίο κατηγορούμαι».
Στη συνέχεια, ο κατηγορούμενος, διανομέας τροφίμων, περιέγραψε στην απολογία του το δρομολόγιο που ακολούθησε εκείνη την ημέρα, από την στιγμή που άφησε την μοτοσυκλέτα του στο Πεδίο του Άρεως μέχρι και την ώρα που προσήχθη από τους αστυνομικούς την ώρα που βρισκόταν στο πάρκο της οδού Ναυαρίνου στα Εξάρχεια.
«Ξεκίνησα από το Πεδίο του Άρεως όπου άφησα και την μοτοσυκλέτα μου. Προχώρησα προς την οδό Πατησίων για να πάω στο Σύνταγμα. Σοκαρίστηκα με τον όγκο του κόσμου που υπήρχε εκείνη ημέρα (···). Όταν αντιλήφθηκα καπνούς στην οδό Σταδίου σταμάτησα να δω τι συμβαίνει στην τράπεζα Marfin. Κάποια στιγμή ανέβηκα στο πεζοδρόμιο. Άκουσα να φωνάζουν και να ζητάνε βοήθεια και να βγαίνουν πυκνοί καπνοί από το κτήριο. Έβλεπα κόσμο με μπουκάλια νερού να προσπαθεί να σβήσει φωτιά και αργότερα άκουσα να πέφτουν δακρυγόνα. Και τότε επειδή κατάλαβα ότι θα έρθουν και θα πλησιάσουν τα ΜΑΤ κατέβηκα προς το πεζοδρόμιο και προχώρησα προς το Σύνταγμα» τόνισε ο κατηγορούμενος.
Υποστήριξε, δε, ότι εκείνη τη στιγμή σκέφτηκε πως θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπαλλήλους της τράπεζας Marfin να βγουν, ωστόσο όπως τόνισε δεν αντιλήφθηκε ότι κινδύνευε η ζωή τους.
Εισαγγελέας: Πόση ώρα μείνατε κοντά στο κτίριο της Marfin;
Κατηγορούμενος: Έμεινα ένα με δυο λεπτά εκεί
Εισαγγελέας: Τότε ποια ήταν προσπάθεια να βοηθήσετε;
Κατηγορούμενος: Είπα ότι σκέφτηκα να τους βοηθήσω. Σκέφτηκα ότι θα έρθουν να μας επιτεθούν ΜΑΤ και κατέβηκα στο οδόστρωμα. Δεν είχα καταλάβει ότι κινδυνεύουν ζωές.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ο οποίος κατηγορείται για τον εμπρησμό του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, υποστήριξε ότι δεν βρισκόταν καν στην πορεία.
Επίσης, τόνισε πως δεν ανήκει σε κανένα χώρο και πως δεν γνωρίζει πως έφθασε σε αυτόν η αστυνομία.
Κλείνοντας την απολογία του ο κατηγορούμενος είπε πως «εκφράζω συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων. Θα ήθελα να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι».
Τα τραγικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν τον Μάιο του 2010 στο κέντρο της Αθήνας, όπου είχε πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση ενάντια στα μέτρα λιτότητας. Κατά τη διαδήλωση, διαδραματίστηκαν σοβαρά επεισόδια, με πλέον σημαντικά τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου -όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οι τρεις υπάλληλοι ανάμεσα τους και η έγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου-, αλλά και η επίθεση που δέχθηκε το βιβλιοπωλείο «Ιανός», χωρίς εκεί, ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.
Με την απόφασή του το δικαστήριο κρίνει, ουσιαστικά, πως οι υπαίτιοι για τον φρικτό θάνατο της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη που κάηκαν μέσα στα γραφεία της Marfin στη Σταδίου, έξι χρόνια μετά παραμένουν ασύλληπτοι.
Με πληροφορίες από: naftemporiki.gr