Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Νέο- σκληρό “Μνημόνιο” για τους δημοσίους υπαλλήλους απαιτούν οι δανειστές

Το ζήτημα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων έπεσε στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των  διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα, «Αγορά».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι με το «πακέτο» των 6 μέτρων, οι δανειστές βάζουν στο στόχαστρο το δημόσιο, υποστηρίζοντας ότι έμεινε αλώβητος στην κρίση, σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα που δέχθηκε πλήγματα.

apoliseis

Την ίδια ώρα, μεταξύ άλλων, ζητούν να φύγουν με συνοπτικές διαδικασίες οι επίορκοι υπάλληλοι, να απομακρύνονται από την υπηρεσία τους όσοι αξιολογούνται αρνητικά για τρεις φορές και να μπει «λουκέτο» σε φορείς «φαντάσματα».

Το θέμα μάλιστα, των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων μπήκε πρώτο σε ένα πακέτο έξι μέτρων, εκ των οποίων όλα στοχεύουν απευθείας στο ελληνικό Δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα, οι  δανειστές φαίνεται να απαιτούν:

1) Να δεχθεί η κυβέρνηση να υπάρξουν μόνιμου χαρακτήρα απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος είναι να συρρικνωθεί δραστικά ο δημόσιος τομέας και να περιοριστεί το συνολικό κόστος, μισθολογικό και λειτουργικό.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο προσκρούει στη συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο οι δανειστές επιμένουν ότι μπορεί να βρεθεί νομοθετική “φόρμουλα”.

2) Να γίνει άμεσο ξεκαθάρισμα με τους επίορκους και γενικότερα διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους ή με εκείνους που υποπίπτουν σε σοβαρές παραβάσεις. Η τρόικα απαίτησε για αυτούς πλήρη ταύτιση με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή ο υπάλληλος που θα υποπέσει σε σοβαρή παράβαση να απολύεται άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες.

3) Να επιλυθεί το ζήτημα με την “ανικανότητα” των υπαλλήλων. Οι δανειστές ζητούν, εάν για κάποιον υπάρχουν τρεις αρνητικές αξιολογήσεις, αυτός να παραμένει στάσιμος για το σύνολο του εργασιακού βίου του, χωρίς να παίρνει την οποιαδήποτε βαθμολογική και μισθολογική προαγωγή.

Άνεργοι

4) Να εξαλειφθούν ουσιαστικά τα ειδικά μισθολόγια. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση έπρεπε να έχει βρει ισοδύναμα μέτρα από το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου για να αποφευχθεί το “πάγωμα” των ωριμάνσεων από την 1η Ιανουαρίου 2017 και το όλο ζήτημα οδεύει από αναβολή σε αναβολή, η τρόικα ζήτησε να τελειώνουν όλα “εδώ και τώρα”.

Σύμφωνα με την απαίτησή της, από τα 20 και πλέον ισχύοντα σήμερα ειδικά μισθολόγια πρέπει να απομείνουν μόνον τρία μέσω της ομαδοποίησης (π.χ. μόνον ένα για επιστήμονες, γενικά). Βασική θέση των δανειστών είναι ότι οι απολαβές που λαμβάνουν οι υπάλληλοι με τα ειδικά μισθολόγια υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές αντοχές της οικονομίας.

5) Να μην υπάρξει καμία παρέκκλιση από τον λόγο του 1:5 για τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα. Εκφράζουν ανοικτά φόβους ότι η συγκεκριμένη μνημονιακή δέσμευση παρακάμπτεται μέσω ειδικών συμβάσεων, οι οποίες, μέσω των συνεχών ανανεώσεων, γίνονται ουσιαστικά μόνιμες.

6) Να μπει άμεσα “λουκέτο” σε φορείς – φαντάσματα του Δημοσίου. Πρόκειται για εκατοντάδες εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων, οι οποίοι συνεχίζουν να υπάρχουν, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά το γεγονός ότι το αντικείμενό τους έχει περάσει ΄προ πολλού στο χρονοντούλαπο της ιστορίας…


Η έκθεση- κόλαφος της Κομισιόν

 

Μειώσεις μισθών και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

Η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν άφηνε ορθάνοιχτο παράθυρο για εξοικονόμηση 1,3 δισ. ευρώ από προσαρμογές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και από αυξήσεις στη φορολογία, που αφορούν κατά βάση στα οχήματα, τα καύσιμα, τα οινοπνευματώδη και τα τσιγάρα.
Η έκθεση αναφέρει ότι θα γίνουν «προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση μείωση στις αποδοχές τουλάχιστον 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχων του Δημοσίου που υπάγονται στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια». Αναμένονται αναπροσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού των βασικών μισθών αλλά και των μισθολογικών προαγωγών των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών, των ιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών, των καθηγητών ΤΕΙ, των διπλωματικών υπαλλήλων, των ερευνητών και άλλων δημοσίων λειτουργών, ώστε να προκύψουν εξοικονομήσεις δαπανών μέσω περικοπών στις αποδοχές τόσο των εν ενεργεία όσο και των συνταξιούχων.

Διαβάστε επίσης:

Κι όμως! Η φοροκαταιγίδα αυξάνεται ενώ τα έσοδα του Δημοσίου… μειώνονται

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ