Στην Αθήνα βρίσκονται από σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών και από αύριο, Τρίτη, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση του Μνημονίου.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση οι διαβουλεύσεις αναμένεται να είναι σκληρές, με «αντάλλαγμα» να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Στο τέλος της διαδρομής της δεύτερης αξιολόγησης περιμένει, εξάλλου, η κορυφαία απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους από την οποία θα εξαρτηθεί η επιστροφή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, η επιστροφή θεωρείται πλέον ως το πιθανότερο σενάριο.
Σύμφωνα με Τα Νέα, οι εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν ώς το τέλος του έτους ή το πολύ στις αρχές του 2017 αφού σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, με κυριότερη της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο θα καταστήσουν απαγορευτική μια συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Έτσι, η διαπραγμάτευση που ξεκινά την Τρίτη προγραμματίζεται κατ’ αρχάς να ολοκληρωθεί σε μια εβδομάδα, ως τις 21 Νοεμβρίου. Ο επόμενος σταθμός θα είναι το EuroWorking Group στις 28 Νοεμβρίου και στη συνέχεια το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.
Τόσο το EuroWorking Group όσο και το Eurogroup θα είναι καθοριστικής σημασίας γιατί τότε θα υποβάλει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας τις προτάσεις του με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Τα αγκάθια και αυτής της διαπραγμάτευσης είναι πολλά και παρότι υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές να τελειώσει γρήγορα οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες.
Στα δημοσιονομικά θέματα κυβέρνηση και εκπρόσωποι των θεσμών πρέπει να συμφωνήσουν στο ύψος του δημοσιονομικού κενού 2017 και 2018 (0,2% ή 350-400 εκατ. ευρώ και 0,4% ή 700-800 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως, σύμφωνα με τους θεσμούς) και στο πώς αυτό θα καλυφθεί.
Κατά την κυβέρνηση, η υπεραπόδοση των εσόδων και κάποιες περικοπές από τις αμυντικές δαπάνες θα είναι αρκετά για να καλύψουν το κενό, το οποίο προκύπτει βασικά από την καθιέρωση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Νέα μέτρα, εξάλλου, σηματοδοτεί εκ των πραγμάτων και η προοπτική επιστροφής του ΔΝΤ. Η Ντέλια Βελκουλέσκου έχει καταστήσει σαφές πως πέρα από το χρέος, το Ταμείο θεωρεί απαραίτητη τη μείωση και των υφιστάμενων συντάξεων καθώς και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Τα εργασιακά είναι το βασικό θέμα, ενώ ψηλά στην αντζέντα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και η στελέχωση του νέου Υπερταμείου.
Κόκκινα δάνεια
Εν όψει αυτής της δοκιμασίας και με δεδομένο ότι οι νέοι κανονισμοί στήριξης των κεφαλαιακά αδύναμων τραπεζών προβλέπουν την υποχρεωτική συμμετοχή πιστωτών και καταθετών στα σχήματα διάσωσης, η αποτελεσματική διαχείριση των επισφαλειών είναι κομβικής σημασίας για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στο εγχώριο σύστημα.
Όπως επισημαίνει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος στο tovima.gr, ο στόχος περιορισμού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά περίπου 40 δισ. ευρώ έως το 2019 είναι αρκετά φιλόδοξος. «Προϋποθέτει την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να “πρασινίσουν” δάνεια που σήμερα βρίσκονται σε καθυστέρηση». Ο σχεδιασμός των τραπεζών για την ερχόμενη τριετία προβλέπει διαγραφές δανείων της τάξης των 15 δισ. ευρώ, πωλήσεις χαρτοφυλακίων έναντι 6-7 δισ. ευρώ, πλειστηριασμούς με στόχο την είσπραξη 5-6 δισ. ευρώ και ρυθμίσεις περίπου 15 δισ. ευρώ.
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι για τη διασφάλιση της σταθερότητας του κλάδου είναι απαραίτητο να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2017, οι οποίοι είναι πιο βατοί. Και αυτό διότι το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής την ερχόμενη χρονιά θα γίνει με διαγραφές «κόκκινων» οφειλών ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, θεωρείται επίσης εφικτό να μειωθούν τα NPEs κατά 2 δισ. ευρώ με δάνεια που έχουν ρυθμιστεί και θα συμπληρώσουν έως το τέλος της επόμενης χρονιάς 12 συνεχείς μήνες ομαλής αποπληρωμής. Τέλος, δυνατή χαρακτηρίζεται από τραπεζικές πηγές η ανάκτηση περίπου 2 δισ. ευρώ κυρίως από εκποιήσεις ενεχύρων και δευτερευόντως από πωλήσεις δανείων σε τρίτους.
Ανάπτυξη 2,7% προβλέπει για το 2017 η Κομισιόν
Την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017, προβλέποντας μάλιστα «επενδυτική απογείωση» εκφράζει η Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέπεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία. Για το 2018 ανεβάζει στο 3,1% το ρυθμό ανάπτυξης, ενώ για φέτος βλέπει ήπια ύφεση 0,3%.
Ειδικότερα, την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εντός του 2016, αλλά και τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης εντός του 2017, επισημαίνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις φθινοπωρινές προβλέψεις της για την Ελλάδα που δόθηκε στη δημοσιότητα.
«H ανάκαμψη στηρίζεται από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές», έχει τίτλο η έκθεση της Επιτροπής για την Ελλάδα, η οποία αναφέρει ότι μετά από μια ήπια συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,2% το 2015, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί σταδιακά το δεύτερο μισό του 2016 και να επιταχυνθεί σημαντικά το 2017.