Νέα βόμβα έσκασε στο Λονδίνο σχετικά με το Brexit. Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στον Τύπο, η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, ενώ η στρατηγική διαπραγμάτευσης απέναντι στην ΕΕ ενδέχεται να μην συμφωνηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για τους επόμενους έξι μήνες.
Το έγγραφο έφεραν στο φως οι Times του Λονδίνου και σε αυτό αποκαλύπτεται και μια άλλη πτυχή του ζητήματος: η κυβέρνηση εργάζεται σε 500 σχέδια σχετικά με τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ, αλλά για την υλοποίησή τους απαιτείται επιπλέον προσωπικό 30.000 ατόμων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που ρωτήθηκε για το θέμα είπε ότι δεν αναγνωρίζει τέτοιο έγγραφο. Η σταθερή θέση της πρωθυπουργού Τερίσα Μέι είναι ότι το Άρθρο 50 της ΕΕ θα ενεργοποιηθεί περί τα τέλη Μαρτίου 2017. Από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί θα χρειαστούν δύο χρόνια για να βγει οριστικά το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ένωση.
Όπως αναφέρει το in.gr ο πολιτικός ανταποκριτής του BBC, ο οποίος είδε το έγγραφο σχολιάζει: «Αποδεικνύει πόσο περίπλοκo και γεμάτο προκλήσεις θα είναι το όλο θέμα».
Ο άγνωστος -για την ώρα- συντάκτης του εγγράφου με ημερομηνία 7 Νοεμβρίου 2016 και τίτλο «Brexit Update» αναφέρει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλοι 6 μήνες μέχρι η κυβέρνηση να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να πετύχει με το Brexit, θέτοντας και τις σχετικές προτεραιότητες.
Μάλιστα, ασκείται κριτική στην τακτική της πρωθυπουργού, η οποία έχει πάρει επάνω της την όλη διαδικασία, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί.
Επισημαίνονται επίσης οι διαφορές εντός του Υπουργικού Συμβουλίου: στη μία όχθη βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον (θιασώτης του Brexit), ο αρμόδιος για το θέμα Ντέιβιντ Ντέιβις και ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ και από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ με τον αρμόδιο για επιχειρηματικά ζητήματα Γκρεγκ Κλαρκ.
Μάλιστα, σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον, το έγγραφο προειδοποιεί ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τις επενδύσεις τους, αλλά και τις θέσεις εργασίας.
Το ζήτημα έτσι κι αλλιώς έχει γίνει πιο περίπλοκο για τη συντηρητική κυβέρνηση μετά την απόφαση των τριών ανώτατων δικαστών, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι το Brexit απαιτεί την ανάμειξη της Nομοθετικής Εξουσίας.
Θα μπορούσαν οι βουλευτές (και οι Λόρδοι) να ανατρέψουν την εικόνα; Δύσκολο, δεδομένου ότι το 52% των πολιτών ψήφισαν έξοδο από την ΕΕ.
Αυτό όμως που μάλλον πρόκειται να συμβεί είναι να ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην πρωθυπουργό να αποκαλύψει περισσότερα για τη στρατηγική της εξόδου. Μέχρι ενδεχομένως να προκύψει το επόμενο εμπόδιο στην ιστορία που ξεκίνησε εκείνο το βράδυ του Ιουνίου.