Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Δημοσιονομικό κενό 600 εκατ. ευρώ βλέπουν οι θεσμοί για το 2018

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριος στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι ομαδικές απολύσεις αναδεικνύονται ως ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι θεσμοί έχουν ήδη επιδώσει στην ελληνική πλευρά το κείμενο συμφωνίας που συνέτασσαν τις προηγούμενες ημέρες. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το Euro-working Group της 28ης Νοεμβρίου, η οποία στη συνέχεια θα επικυρωθεί από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνση του χρέους, ενώ η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι η συζήτηση θα επεκταθεί και σε πιο βαθιές παρεμβάσεις, κάτι που προσκρούει όμως στην αντίσταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

201116-diaptragmateuseis

Παραμένει το δημοσιονομικό κενό – Στα 600 εκατ. για το 2018

Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στα εργασιακά, αλλά και στα δημοσιονομικά, σε σχέση και με τον προϋπολογισμό του 2017 που κατατίθεται αύριο στη Βουλή.

Η ίδια κυβερνητική πηγή ισχυρίστηκε πως η απόσταση για το δημοσιονομικό κενό περιορίστηκε σε μόλις 50 εκατ. για το 2017, παραδέχτηκε όμως ότι για το 2018 η απόσταση παραμένει στα περίπου 600 εκατ. ευρώ, όπως το υπολόγισαν και κατά την προηγούμενη αποστολή τους στην Αθήνα οι δανειστές, το περασμένο καλοκαίρι.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ κοινοτικών θεσμών και ΔΝΤ, ενώ «αγκάθια» εξακολουθούν να υπάρχουν και στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

201116-tsakalwtos

Επί τάπητος εργασιακά, δημοσιονομικά και Παιδεία

Τα εργασιακά είναι το πρώτο θέμα που συζητούν οι δύο πλευρές σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» η Αθήνα φαίνεται να έχει αποδεχθεί να μην επανέλθει άμεσα η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Το Υπουργείο Εργασίας προτείνει να υπάρχει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πρόκειται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, αν και οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέζουν και υποστηρίζουν ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του. Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι θεσμοί, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στο σημείο αυτό.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό πεδίο, στις 15.30 το μεσημέρι, οι υπουργοί κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάσουν στους θεσμούς τον νέο προϋπολογισμό και τα μέτρα της διετίας 2017-2018.

Στις 18.00 το απόγευμα θα εξεταστούν τα θέματα Παιδείας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί ένα πακέτο νομοσχέδια που αποτελούν προαπαιτούμενα έως τις 3 Δεκεμβρίου, ενώ η Βουλή θα βρίσκεται σε ετοιμότητα να περάσει ό,τι χρειαστεί έως και τις 10 Δεκεμβρίου.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ