Αίσθηση εκρηκτικού αδιεξόδου περί το μεταναστευτικό-προσφυγικό μετέδωσε σήμερα το πρωί η Βουλή, στον απόηχο της τραγωδίας στη Μόρια και των πρόσφατων μισαλόδοξων επιθέσεων στη Χίο.
Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας, κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις, ουσιαστικά παραδέχθηκε τις μεγάλες καθυστερήσεις και ελλείψεις, επέκρινε τοπικές κοινωνίες των νησιών, έως και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πως υιοθετώντας λαϊκίστικα συνθήματα αποτελούν εμπόδιο για την δρομολόγηση λύσεων, δήλωσε πως «δεν θα απεγκλωβίσουμε άμεσα τα νησιά» επικαλούμενος κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας σε μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας, έκανε λόγο για περιστατικό κερδοσκοπίας εκ μέρους ξενοδόχου, και απλώς παραδέχθηκε ότι οι Ευρωπαίοι δεν τηρούν τη συμφωνία για παροχή στήριξης στην αντιμετώπιση των αιτήσεων ασύλου.
Στα αξιοσημείωτα της συζήτησης που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη ένταση, είναι πως ο αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική υπουργός άφησε ασχολίαστη όχι μόνο την καταγγελία ότι οι σκηνές όπου «φιλοξενούνται» πρόσφυγες και μετανάστες είναι καλοκαιρινές, με το σκληρό χειμώνα να είναι προ των πυλών, αλλά και την επισήμανση πως υπάρχει πρόνοια στη συμφωνία με την Τουρκία για δρομολόγηση, υπό έκτακτες συνθήκες, διαδικασιών μεταφοράς προσφυγικού-μεταναστευτικού πληθυσμού από τα νησιά στην ενδοχώρα.
«Δεν θα απεγκλωβίσουμε άμεσα τα νησιά»
Η αρχή έγινε με την τοποθέτηση του κ. Χρ. Κατσώτη (ΚΚΕ), σύμφωνα με την οποία οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν πως θα έπρεπε να έχουν από καιρό ληφθεί μέτρα «για άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά».
Ο κ. Μουζάλας, τόνισε: «Δεν θα απεγκλωβίσουμε άμεσα τα νησιά». Και αφού επανέλαβε ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ήταν η καλύτερη που μπορούσαμε να πάρουμε», καθώς «έχει γλυτώσει τη χώρα από 100-150 χιλιάδες πρόσφυγες», υποστήριξε: «Για να βελτιωθούν οι χώροι διαμονής και να πάψουν οι τραγωδίες, θα πρέπει να δοθούν νέα καμπ. Αν δεν γίνει αυτό, οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν υιοθετήσει λαϊκίστικη θέση να φύγουν οι πρόσφυγες από τα νησιά». Για να συμπληρώσει πώς ευθύνες έχει και το Κομμουνιστικό Κόμμα καθώς, όπως υποστήριξε, δεν λέει όλη την αλήθεια για το ζήτημα.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η επιχειρηματολογία του κ. Μουζάλα δεν ικανοποίησε τον ερωτώντα βουλευτή, ο οποίος απέρριψε με τρόπο οξύ ειδικά την αναφορά στο ενδεχόμενο να καταπέσει η συμφωνία: «Μου φαίνεται ότι εκβιάζετε τους κατοίκους όπως κάνει ο Ερντογάν με την Ελλάδα και την Ευρώπη: «Μην φωνάζετε, συμβιβαστείτε, γιατί υπάρχουν χειρότερα». Αποφεύγετε να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Δικές σας είναι και της ΕΕ οι ευθύνες. Ούτε αυτούς που έχουν έστω προσωρινό άσυλο δεν παίρνετε από τα νησιά. Οι σκηνές είναι καλοκαιρινές. Ευτυχώς που δεν επεκτάθηκε η τραγωδία» είπε ο κ. Κατσώτης.
Η ανταπάντηση του υπουργού επικεντρώθηκε στο τι συνέβαινε στο πρώην ανατολικό μπλοκ. «Δεν υπάρχει κανένα επίσημο κείμενο από καθεστώτα υπαρκτού σοσιαλισμού που να λέει αυτά που λέτε εσείς για προσφυγικό-μεταναστευτικό», ανέφερε ο κ. Μουζάλας.
Στη συνέχεια, στο στόχαστρο βρέθηκε ο βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Σεβαστάκης: «Συνταχθήκατε με όσους αρνούνται να δοθεί νέος χώρος για πρόσφυγες-μετανάστες» είπε ο κ. Μουζάλας ενοχλημένος από την ερώτηση του κυβερνητικού βουλευτή, ιδιαίτερα καθώς υποστήριξε πως σε επιμέρους διάταξη της επίμαχης συμφωνίας με την Τουρκία, υπάρχει πρόβλεψη για δυνατότητα μετακίνησης πληθυσμών προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.
«Η πρόταση που καταθέτετε στη Βουλή θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία», σχολίασε σε αυστηρό τόνο ο κ. Μουζάλας.
«Οι νησιώτες το καλοκαίρι σας άκουγαν να λέτε όχι δεύτερο χοτ σποτ και τώρα να λέτε άλλα» απάντησε μεταξύ άλλων ο κ. Σεβαστάκης.
«Αρνείστε εσείς και η τοπική αυτοδιοίκηση να φτιάξουμε νέο κλειστό κέντρο για βελτίωση συνθηκών», ανταπάντησε ο κ. Μουζάλας.
Το άσυλο και η Χρυσή Αυγή
Κατά τα λοιπά, απαντώντας σε σχετικές παρατηρήσεις, ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής παραδέχθηκε ότι το θέμα της διαχείρισης αιτημάτων για άσυλο «προχωρά με ρυθμούς δυσανάλογους με το πρόβλημα», επιρρίπτοντας ευθύνες σε παράγοντες ξένους προς την κυβέρνηση. Ειδικότερα μίλησε: Πρώτον, για καθυστερήσεις εκ μέρους των εταίρων. «Είχαμε συμφωνήσει για προσωπικό 400 ατόμων. Εχουν έρθει μόλις 35. Εχουμε νέα συμφωνία για 100 και ακόμα περιμένουμε». Δεύτερον, για αρνήσεις ενδιαφερομένων να ανταποκριθούν: «Κάναμε 15 προσλήψεις και την επόμενη ημέρα οι οκτώ παραιτήθηκαν». Ως αιτία για αμφότερα, ο κ. Μουζάλας ουσιαστικά παραδέχθηκε πως είναι η αίσθηση της ανασφάλειας στους συγκεκριμένους χώρους.
Τέλος, ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής υπογράμμισε πως θα πρέπει να διερευνηθεί η σχέση της Χρυσής Αυγής με τα επεισόδια σε βάρος μεταναστών και προσφύγων σε χώρους διαμονής τους στα νησιά. «Τα πρόσφατα γεγονότα στη Χίο δεν μπορεί να μη συσχετιστούν με την εκεί παρουσία βουλευτών ΧΑ. Η αστυνομία νομίζω ότι τα διερευνά. Θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Υπάρχει ένας σαφής συσχετισμός αξιοποίησης φασιστικών και ακροδεξιών στοιχείων», είπε.
Πηγή: kathimerini.gr