Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Τουρκία: Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα συνεχιστεί για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, θα συνεχιστεί για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει νωρίτερα τη Δευτέρα, πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης (που είχε αρχικά επιβληθεί για τρεις μήνες και είχε στη συνέχεια παραταθεί για άλλους τρεις) θα μπορούσε να παραταθεί και πέραν του ενός έτους.

Ο Ερντογάν κήρυξε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μερικές ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, πράγμα που επέτρεψε στον ίδιο και στο υπουργικό συμβούλιο να παρακάμψουν το κοινοβούλιο στη θέσπιση νέων νόμων και να περιορίσουν ή να αναστείλουν δικαιώματα και ελευθερίες κατά το δοκούν. Έκτοτε περισσότεροι από 125.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα κατηγορούμενοι για σχέσεις με τους επίδοξους πραξικοπηματίες.

Οι αρχές ερευνούν ακόμη και ανάδοχες οικογένειες για το ενδεχόμενο να εμπλέκονται στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος

Οι τουρκικές αρχές ερευνούν κάποιες ανάδοχες οικογένειες για τυχόν εμπλοκή τους στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου και ενδέχεται να απομακρύνουν τα παιδιά που έχουν αναλάβει στην περίπτωση που οι κηδεμόνες τους βρεθούν να έχουν υποστηρίξει το πραξικόπημα, δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι αρχές έχουν μέχρι στιγμής συλλάβει ή απολύσει 125.000 ανθρώπους που φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που βρίσκεται αυτοεξόριστος και ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα του Ιουλίου.

Το εύρος της καταστολής στην Τουρκία έχει προκαλέσει την ανησυχία των οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δυτικών συμμάχων της χώρας που εκφράζουν την ανησυχία ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται το αποτυχημένο πραξικόπημα για να καταστείλει κάθε μορφής αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση απαντά ότι οι έρευνές της είναι απαραίτητες για να εκριζωθεί η επιρροή του δικτύου του Γκιουλέν, στο οποίο αναφέρονται ως «τρομοκρατική οργάνωση Γκιουλέν» ή FETO.

«Δεν θα ήταν σωστό για ένα παιδί να παραμείνει σε μια (ανάδοχη) οικογένεια, αν επιβεβαιωθούν οι δεσμοί της με τη FETO», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικογένειες και Κοινωνικής Πολιτικής.

«Είναι μια αργή διαδικασία στη διάρκεια της οποίας γίνονται λεπτομερείς έρευνες. Οπότε αποκλείεται τα παιδιά να απομακρυνθούν ξαφνικά από τις οικογένειές τους», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η ψυχική υγεία των παιδιών παρακολουθείται στενά.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ερευνώνται περίπου 5.000 ανάδοχες οικογένειες και κάποια ιδρύματα. Η τουρκική κυβέρνηση έχει επίσης σταματήσει τη συνεργασία της με κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία των παιδιών στο πλαίσιο της έρευνας, επεσήμανε η ίδια πηγή.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ