Κυβέρνηση και θεσμοί είναι αισιόδοξοι για συμφωνία πριν φύγει ο χρόνος, ωστόσο πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως και μετά την χθεσινή παραδοχή Ευρωπαίου Αξιωματούχου (γνωστό σκιέρ) ότι “δεν θα υπάρχει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας 5ης Δεκεμβρίου). «Τις τελευταίες μέρες επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος, η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται καλά και αν υπάρξει θέληση από όλους είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε σε συνολική συμφωνία»,συμπλήρωσε.
Στη συνεδρίαση του Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου το ελληνικό ζήτημα θα κυριαρχήσει των συζητήσεων, στις οποίες το ΔΝΤ δεν θα εκπροσωπηθεί από την Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά πιθανότατα από τον επικεφαλής για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στην εν λόγω συνεδρίαση θα συζητηθεί η δεύτερη αξιολόγηση και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Δεν θα συζητηθούν στη φάση αυτή μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να περιμένουμε και μια έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup μέσα στον μήνα, απάντησε ότι “στο παρελθόν αποδείξαμε ότι είμαστε ευέλικτοι, διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση”. Πληροφορίες θέλουν να γίνεται ένα νέο έκτακτο Eurogroup στις 19 του Δεκεμβρίου.
WSJ: Αυτό είναι το σχέδιο για απομείωση του ελληνικού χρέους
Σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση της Wall Street Journal (WSJ), στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εξετάζονται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους περιλαμβάνονται επέκταση ωριμάνσεων για κάποια χρεόγραφα και «κλείδωμα» επιτοκίου για ορισμένα από τα δάνεια της Ελλάδας, προκειμένου να προστατευθεί από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.
Με τα μέτρα αυτά, όπως επισημαίνεται, το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 1/5 το 2060.
Το εξασέλιδο έγγραφο, με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, καταρτήστικε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Ο σωρευτικός αντίκτυπος των μέτρων αυτών, το 2060, θα μείωνε τον λόγο χρέος προς ΑΕΠ κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Μάιο, το 2060 προβλέπεται ότι ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ θα είναι 104,9%, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές στο πλαίσιο του Προγράμματος που εφαρμόζεται.
Σημειώνεται δε ότι τα μέτρα που προτείνει ο ESM δεν έχουν εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μηχανισμού, πρόκειται για έγγραφο εργασίας που κατήρτισε ο ESM, μετά την εντολή που έλαβε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 25 Μαΐου, να σχεδιάσει μια πρώτη δέσμη μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.