Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Ρονάλντο και Μουρίνιο εμπλέκονται σε υπόθεση φοροδιαφυγής εκατομμυρίων

Το ιταλικό περιοδικό «Espresso» και το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αποκαλύπτουν συναλλαγές του Κριστιάνο Ρονάλντο, του Ζοσέ Μουρίνιο κι άλλων διάσημων ανθρώπων του ποδοσφαίρου με εταιρείες που έχουν έδρα σε φορολογικούς παραδείσους στην Καραϊβική, προκειμένου να αποφύγουν φόρους.

Το ιταλικό περιοδικό έδωσε στην δημοσιότητα αποσπάσματα της έρευνας που θα δημοσιεύσει αύριο Κυριακή, σχετικά με τις παράνομες επιχειρήσεις στο ποδόσφαιρο, αναφέροντας τις περιπτώσεις του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Ζοσέ Μουρίνιο, Ιταλών ποδοσφαιριστών και συλλόγων (όπως η Γιουβέντους, Ίντερ, Μίλαν, Ρόμα, Νάπολι, Τορίνο), με λογαριασμούς σε εταιρείες της Καραϊβικής, παρουσιάζοντας αδημοσίευτα έγγραφα εισαγγελέων.

Οι δύο διάσημοι Πορτογάλοι, σύμφωνα με το ιταλικό περιοδικό, έχουν «κρύψει» εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους. Η έρευνα των Μαλαγκούτι και Βιρτζίν, είναι το αποτέλεσμα ενός έργου επτά μηνών, 12 ευρωπαϊκών εφημερίδων-περιοδικών, συμπεριλαμβανομένης της «L’Espresso», και 60 δημοσιογράφων που μελέτησαν έγγραφα αρχείων από τις di Football Leaks.

Υπάρχουν τα πάντα: συμβόλαια των παικτών, χορηγιών, ιδιωτικές συμφωνίες μεταξύ ομάδων, τραπεζικά έγγραφα, τις συμμαχίες μεταξύ των μεγάλων μάνατζερ, χάρτης των ταμιακών ροών που καταλήγουν σε υπεράκτια κέντρα , εταιρίες offshore και σε ελβετικές τράπεζες. Όπως εξηγούν οι Ιταλοί «ένα κρυφό αρχείο δόθηκε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel από μια ανώνυμη πηγή».

Η Espresso γράφει για τον Κριστιάνο Ρονάλντο: «Μεταξύ 2009 και 2014, ο ποδοσφαιριστής Κριστιάνο Ρονάλντο, Πορτογάλος επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης και παγκόσμιος σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου, έχει μεταφέρει πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Tollin, μιας εταιρεία με έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, φορολογικό παράδεισος στην Καραϊβική. Άλλα 74 εκατομμύρια, καταβλήθηκαν σε ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό, από τον Πορτογάλο τις τελευταίες ημέρες του 2014, όταν πούλησε τα δικαιώματα για τη δική του εικόνα, για τα έτη μεταξύ 2015 και 2020, στον επιχειρηματία από την Σιγκαπούρη και ιδιοκτήτη της Βαλένθια, Πέτερ Λιλμ. Για όλο αυτό το σύνολο, ο Ρονάλντο έχει πληρώσει φόρο, λίγα εκατομμύρια. Αλλά όλα είναι γραμμένα, δημιουργώντας πλέον μεγάλο πρόβλημα στον Πορτογάλο: τα συμβόλαια, οι εταιρικοί ισολογισμοί, οι τραπεζικοί λογαριασμοί, ακόμη και τα μηνύματα μεταξύ των συμβούλων του παίκτη».

Το δεύτερο μεγάλο όνομα του ιταλικού περιοδικού είναι αυτό του Μουρίνιο. Γράφει η Espresso: «Η προσωπική εταιρεία του, όπως αποκαλύπτουν τα Football Leaks, ονομάζεται Koper Service και καταχωρήθηκε στην ίδια διεύθυνση με εκείνη του Ρονάλντο. Οι δύο βρίσκονται σε ένα διώροφο κτίριο στην πλατεία Βάντερπουλ στην πόλη Ρόουντ του νησιού Τορλότα (βρετανικές Παρθένοι Νήσοι). Μεταξύ 2010 και 2013, πριν μετακομίσει στην Τσέλσι και στη συνέχεια στο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Μουρίνιο ήταν στη Ρεάλ Μαδρίτης και το 2014 κατέληξε στο στόχαστρο των ισπανικών φορολογικών αρχών που ξεκίνησαν έρευνα για τις υποθέσεις του Special One. Ο τελικός λογαριασμός είναι «αλμυρός». Για να κλείσει ο Μουρίνιο την ιστορία θα πρέπει να πληρώσει 5,5 εκατομμύρια ευρώ».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, που επίσης βασίζεται σε πληροφορίες από τα Football Leaks, ο Κριστιάνο Ρονάλντο χρησιμοποίησε ξεκάθαρα εταιρείες που εδρεύουν στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, προκειμένου να φορολογείται λιγότερο για τα δικαιώματα της εικόνας του. Η υποτιθέμενη φοροδιαφυγή ξεκίνησε στις αρχές του 2009, όταν ο Πορτογάλος ακόμη ανήκε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όπως φαίνεται από τα 150 εκατ. ευρώ που έχει εισπράξει από την διαφήμιση μόνο 5,6 εκατομμύρια έχουν μπει ισπανικό δημόσιο ταμείο.

Εκτός από το Ρονάλντο το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται επίσης και στον Γερμανό διεθνή Μεσούτ Οζίλ , που θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 2.800.000 ευρώ σε φόρους. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της εξέτασης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2011 έως 2013 από τις ισπανικές φορολογικές αρχές. Ο Οζίλ έχει ασκήσει έφεση.

Σύμφωνα με την Mirror, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα αρχεία δεν είναι αυθεντικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ