Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Μαξίμου: Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ «τορπιλίζουν» τη συμφωνία, κινδυνεύει η ανάπτυξη

Άκαμπτος όσον αφορά την στα εργασιακά και στα νέα μέτρα για να επιτευχθούν τα πλεονάσματα μετά το 2018 είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, υπό τον Πρωθυπουργό, ξεκαθάρισε πως “νέα μέτρα για να επιτευχθούν πλεονάσματα δεν είναι ανεκτά”.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός στη συνεδρίαση του Eurogroup διαπίστωσε για μία ακόμη φορά την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ και ειδικά του Πολ Τόμσεν. Η Αθήνα χαρακτηρίζει «παράλογη» την απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% για μια δεκαετία, ενώ και η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν να κάνει η κυβέρνηση μία δήλωση για μέτρα εάν χρειαστούν και για πλεόνασμα 3,5% για τρία χρόνια μετά το 2018, προσέκρουσε στην άρνηση του κ. Τόμσεν.

Το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση με το Ταμείο μαρτυρά και η πιθανότητα η κ. Βελκουλέσκου να μην έρθει στην Αθήνα πριν τις γιορτές μαζί με τους υπόλοιπους επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη είναι πλέον δύσκολο να υπάρξει μια συμφωνία πριν τις γιορτές ενώ, εάν η διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα μεσοπρόθεσμα και τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας τραβήξει σε μάκρος, κινδυνεύει και ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ