Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Πως δικαιολόγησε η Βασιλική Θάνου την “πρεμούρα” για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των Δικαστών

Στο θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας για την συνταξιοδότηση των Δικαστών αναφέρθηκε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, θέλοντας έτσι να δικαιολογήσει την επίμονη θέση της για αύξηση του ορίου ηλικίας των Δικαστών.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου “μετά από πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, του 2016, γίνεται δυσμενής διάκριση σε βάρος των Δικαστικών Λειτουργών, ως προς το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Και τούτο διότι, με νόμους που ψηφίσθηκαν κατά το 2016, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξήθηκε από το 65ο έτος στο 67ο έτος για όλους τους Δημοσίους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους της Βουλής, τους Δικαστικούς υπαλλήλους, καθώς και όλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως τραπεζικούς υπαλλήλους κ.λπ. Περαιτέρω, οι Υποθηκοφύλακες και οι Συμβολαιογράφοι έχουν όριο ηλικίας το 70ο έτος. Επίσης, με νομοθετική ρύθμιση του 2015 και του 2016, οι Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι των Ανεξάρτητων Αρχών και του ΑΣΕΠ έχουν όριο ηλικίας το 73ο έτος και τα μέλη αυτών το 70ο έτος. Μετά από τις ως άνω νομοθετικές εξελίξεις, το ισχύον νομοθετικό καθεστώς του άρθ. 88 παρ. 5 του Συντάγματος, που προβλέπει τη συνταξιοδότηση των Δικαστών στο 65ο έτος μέχρι το βαθμό του Εφέτη και στο 67ο για τους ανώτατους, βρίσκεται σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ειδικότερα με Οδηγίες που έχουν κυρωθεί από την Ελλάδα (Οδηγία 2000/78 ΕΚ που κυρώθηκαν με το νόμο 3304/2005 και ενσωματώθηκαν εκ νέου πρόσφατα με το νόμο 4443/2016 και οι οποίες προβλέπουν (αντίστοιχα με την αρχή της ισότητας του Ελληνικού Συντάγματος), την αρχή της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης, λόγω ηλικίας, στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης”. 

Συνεχίζοντας η κ. Θάνου παραθέτει παραδείγματα από άλλες χώρες της ΕΕ και επισημαίνει “με δεδομένο δε ότι και στις περισσότερες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης το όριο ηλικίας συνταξιοδότησής των είναι ανώτερο, σε σχέση με την Ελλάδα (από στοιχεία, τα οποία συγκεντρώνουμε, προκύπτει ότι το όριο είναι σε άλλες το 67ο έτος για τους ανώτερους και το 70ο έτος για τους ανώτατους και μάλιστα, με αντίστοιχη παράταση για άλλα δύο έτη, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου και σχετική κρίση από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Αυτά λοιπόν τα ανώτερα όρια του ορίου ηλικίας υπάρχουν σε : Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ιρλανδία, Τσεχία, Σλοβενία, ενώ στη Γερμανία και στην Κύπρο το όριο είναι στο 67ο έτος γενικά, και στο 68ο για το ανώτατο Δικαστήριο και μόνο στη Γαλλία το όριο είναι το 67ο. 

“Να εναρμονισθούμε  με την έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης” 

Συνεχίζοντας η Βασιλική Θάνου εκφράζει την άποψη πως η Ελλάδα πρέπει να εναρμονισθεί με την έννομη τάξη της ΕΕ τονίζοντας ότι “προς άρση λοιπόν, αυτής της δυσμενούς διάκρισης, την οποία, σύμφωνα με όσα προανέφερα, υφίστανται πλέον οι Δικαστικοί Λειτουργοί, θα πρέπει να εναρμονισθεί η εσωτερική έννομη τάξη με την έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ζήτημα αυτό, όμως είναι ένα σοβαρό νομικό ζήτημα, που θα πρέπει να συζητηθεί περισσότερο. Θα έλεγα, λοιπόν, να μην υπάρξουν ακόμη τοποθετήσεις περί αντισυνταγ-ματικότητας, πριν ακουστούν αναλυτικά και οι δικές μας απόψεις, τις οποίες σε λίγες ημέρες θα τις έχουμε καταγράψει (αναμένουμε απαντήσεις και από ορισμένες ακόμη εκ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Τέλος, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου δηλώνει πως προγραμματίζεται διάλογος για την αλλαγή αυτής της κατάστασης, “θα σας καλέσουμε κύριοι συνάδελφοι, Δικαστές και Εισαγγελείς, τις Δικαστικές Ενώσεις καθώς και τους εκπροσώπους της Νομοθετικής και Εκτελεστικής Εξουσίας, για να κάνουμε μία επιστημονική συζήτηση, επί του θέματος αυτού”, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ