Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Και εις ανώτερα (!): Σχεδόν τον μισό τους πλούτο έχασαν οι Έλληνες μέσα στην κρίση

Η κατάσταση που βιώνουν εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ελλάδα αποτυπώνεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες έχασαν το 40% του πλούτου τους την περίοδο της κρίσης.

Συγκεκριμένα, σε έκθεση της ΕΚΤ, η οποία ανέλυσε οικονομικά στοιχεία αναφορικά με την κατάσταση που βιώνουν 84.000 νοικοκυριά της Ευρωζώνης, αναφέρεται ότι η μεγαλύτερη πτώση του πλούτου για το διάστημα 2009-2014 σημειώθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς έφθασε, κατά μέσο όρο, στο επίπεδο του 40%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την Ελλάδα, ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών υποχώρησε στα 65.100 ευρώ το 2014, από 108.700 ευρώ που ήταν το 2009, ενώ στο ίδιο διάστημα, τα μέσα εισοδήματά τους έφθασαν στα 17.600 ευρώ από 23.500 ευρώ πριν.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι στην Ελλάδα έχουν αλλάξει σημαντικά και οι πηγές εισοδήματος των πολιτών.

Συγκεκριμένα το 2009 το 54% είχε εισόδημα από μισθωτή εργασία, το 8,4% από ενοίκια και το 8,1% από χρηματοοικονομικές επενδύσεις. Το 2014 το μερίδιο του εισοδήματος από μισθωτή εργασία υποχώρησε στο 46,9%, από ενοίκια στο 5,95 και από χρηματοοικονομικές επενδύσεις στο 7,3%.

Άσχημη, όμως, φαίνεται πως είναι η κατάσταση και για την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών μειώθηκε περισσότερο από 15%.

Πλουτίζουν Γερμανία, Αυστρία & Φιλανδία, ενώ η Ευρωζώνη «βουλιάζει»

Στην… αντίπερα όχθη, χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Φινλανδία, στις οποίες – πάντα κατά το εξεταζόμενο διάστημα -, υπήρξε σημαντική αύξηση του πλούτου.

Ωστόσο, στο σύνολό τους, οι πολίτες της Ευρωζώνης έγιναν σημαντικά φτωχότεροι τα τελευταία χρόνια, καθώς ο μέσος καθαρός πλούτος μειώθηκε κατά 10% από το 2010 έως και το 2014 (σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα).

Συγκεκριμένα, ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά περίπου 10%, στα 104.100 ευρώ, από το 2010 έως το 2014, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών ακινήτων, ιδιαίτερα για το 5% του πληθυσμού που είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι, ανέφερε η ΕΚΤ.

«Η μείωση στον καθαρό πλούτο ήταν αποτέλεσμα κυρίως της υποχώρησης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα των ακινήτων», ανέφερε η ΕΚΤ. «Η μείωση του καθαρού πλούτου είναι μεγαλύτερη για νοικοκυριά που έχουν δάνεια, ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που έχουν υποθηκεύσει τις κατοικίες τους, συγκριτικά με ιδιοκτήτες χωρίς στεγαστικό δάνειο και τους ενοικιαστές», προσθέτει.

Αύξηση της ανισότητας ανάμεσα σε «πλούσιους» & «φτωχούς»

Παράλληλα, αυξήθηκε και η ανισότητα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς.

Όπως προκύπτει από την έκθεση της ΕΚΤ, η συγκέντρωση του πλούτου ανάμεσα στα πλουσιότερα νοικοκυριά της Ευρωζώνης έχει αυξηθεί μετά την κρίση χρέους, παρόλο που τα επίπεδα πλούτου μειώθηκαν οριζόντια λόγω των χαμηλότερων τιμών ακινήτων.

Ειδικότερα, το 5% των νοικοκυριών της ευρωζώνης, που είναι και τα οικονομικά ισχυρότερα, κατείχαν το 37,8% του καθαρού πλούτου το 2014, συγκριτικά με 37,2% το 2010 ενώ το 5% που είναι τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά κατείχαν μόνο χρέος, αναφέρει η ΕΚΤ.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ