Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Συνομιλίες Τσίπρα με Μέρκελ, Μέι, Ολάντ και Γιούνκερ για το Κυπριακό

Επαφές με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με θέμα το Κυπριακό ξεκινά από σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, που το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιεί τετ α τετ με τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της πολυμερούς στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου.

Η Αθήνα θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το ρόλο της Γερμανίας στις εξελίξεις ασχέτως εάν το Βερολίνο δεν μπορεί να συμμετάσχει απευθείας στις διεργασίες της πολυμερούς.

Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Βρετανίας δεν αμφισβητείται, καθώς το Λονδίνο αποτελεί εγγυήτρια δύναμη στο Κυπριακό, ο Φρανσουά Ολάντ επιδιώκει να παίξει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση το Παρίσι, ενώ η παρουσία της Ευρώπης στη Διάσκεψη της Γενεύης θεωρείται δεδομένη.

Η Τερέζα Μέι, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Real.gr εμφανίζεται θετική στη συμμετοχή της στη Διάσκεψη, εφόσον φυσικά διαφανούν σοβαρές προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θα παρίσταται και η Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Φρεντερίκα Μοντερίνι, η οποία έχει συγκροτήσει πολυπληθές νομικό επιτελείο για το Κυπριακό.

Ενδιαφέρον εμφανίζει πώς και αν θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και Ζαν- Μαρκ Ερό που έχουν τη δυνατότητα, εφόσον συμφωνηθεί με την Άγκυρα και τους τουρκοκύπριους, να συμμετάσχουν είτε μέσω της αντιπροσωπείας της ΕΕ, είτε μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ενδιαφέρον επίσης έχει αν θα μεταβεί στη Γενεύη ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, κάτι που εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί από τις πιθανότητες επιτυχίας ή όχι της Διάσκεψης. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον εμφανίζει το ποιος θα εκπροσωπήσει την Ουάσινγκτον στη Διάσκεψη και με ποιον τρόπο.

Έως τώρα το Κυπριακό χειρίζονται αποκλειστικά ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η υφυπουργός Βικτόρια Νούλαντ, είναι όμως ερώτημα τι «γραμμή» θα δώσει ο νέος Πρόεδρος της υπερδύναμης Ντόναλντ Τραμπ.

Η Διάσκεψη της Γενεύης, άλλωστε, η οποία ξεκινά μεν στις 12 Ιανουαρίου είναι ανοιχτό όμως το πόσο θα διαρκέσει, ενδέχεται να διακόψει και να συνεχίσει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. εντός δεκαπενθημέρου) τις εργασίες της, όπως έχει ενημερώσει με έγγραφό του την Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Σε μια τέτοια εξέλιξη είναι σαφές πως τον ουσιαστικό ρόλο θα αναλάβει και τυπικά το πρόσωπο που θα ορίσει ο Τραμπ. Ερώτημα είναι, επίσης, πόσο ενεργά θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη η Ρωσία, με τον Αλέξη Τσίπρα να συζητά στην τηλεφωνική επικοινωνία της Πέμπτης με τον Βλ. Πούτιν το ενδεχόμενο συμμετοχής του Λαβρόφ και να δίνουν νέο ραντεβού να ξανασυζητήσουν το θέμα.

Αντίστοιχες επαφές με ξένους ηγέτες θα έχει και ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Κοτζιάς με Γκουτιέρες

Πολλές από τις συμμετοχές πάντως, θα ξεκαθαρίσουν κατά την επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στις 6 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη και στη συνάντηση που θα έχει με τον Αντόνιο Γκουτιέρες.

Διαμόρφωση κοινής θέσης με τους πολιτικούς αρχηγούς

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός δέχεται σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς, με εξαίρεση τον Νίκο Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής, αρχής γενομένης από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στόχος η επίτευξη συναίνεσης και διαμόρφωσης κοινής θέσης, καθώς η Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Λευκωσία, επιζητά λύση του Κυπριακού, αλλά όχι οποιαδήποτε λύση.

Μια λύση δίκαιη και βιώσιμη, χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής στο νησί και που αν επιτευχθεί να μπορεί να υπερψηφιστεί στα δημοψηφίσματα που θα ακολουθήσουν στις δυο κοινότητες.

«Θέλουμε λύση, δεν συμμετέχουμε σε ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών σε τυχόν αδιέξοδο» είναι το μήνυμα που αποστέλλουν ο έλληνας πρωθυπουργός και ο κύπριος Πρόεδρος στη διεθνή κοινότητα. «Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης θα εκπορεύεται από την ίδια τη λύση και όχι από τα στρατεύματα κατοχής στο νησί» επιμένουν οι δυο ηγέτες.

Σκληροί οι Τούρκοι – Δύσκολο το ραντεβού με Ερντογάν

Μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, πάντως, οι διαφορές παραμένουν τεράστιες. Η κυβέρνηση Ερντογάν, όπως προκύπτει και από τη συνάντηση των Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην Άγκυρα την περασμένη Τετάρτη, επιμένει σε πολύ σκληρές θέσεις- και όχι μόνο στους τομείς των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Από τη συνάντηση των Γενικών Γραμματέων πάντως το συμπέρασμα της Αθήνας είναι πως πολύ δύσκολα θα μπορεί να υπάρξει συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν πριν τη συνάντηση της Γενεύης, ενώ είναι αμφίβολο εάν θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα δέυτερη συνάντηση μεταξύ των Γενικών Γραμματέων, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Αύριο Τετάρτη θα επισκεφθεί την Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ενώ μεθαύριο ακολουθεί ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μεγάλης Βρετανίας.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ