Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Το πλάνο δράσεων του Enterprise Greece για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Για το 2017 η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) έχει σχεδιάσει ένα πλάνο δράσεων για την αντιπροσώπευση όσο το δυνατόν περισσότερων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, που παρουσιάζουν δυναμική εξωστρέφειας, σε διεθνείς εκθέσεις καθώς και για την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων σε υπάρχουσες αγορές, αλλά και για την δραστηριοποίησή τους σε νέες και αναδυόμενες.

«Προγραμματίζεται η συμμετοχή μας σε περισσότερες διεθνείς εκθέσεις (45 από 35) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με την διοργάνωση εθνικού περιπτέρου και ήδη καταγράφουμε σημαντική αύξηση των συμμετεχόντων εξαγωγέων» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην Εύη Παπαδοσηφάκη ο πρόεδρος της Enterprise Greece Χρήστος Στάϊκος και σημειώνει ότι για το 2017 έχει προγραμματιστεί η εθνική συμμετοχή σε 45 διεθνείς εκθέσεις, από 35 συμμετοχές που υπήρξαν την περυσινή χρονιά.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ιδιαίτερα τις δράσεις που σχεδιάζονται για την προώθηση και προβολή του δυναμικού και διαρκώς αναπτυσσόμενου κλάδου της τεχνολογίας αλλά και για τον κλάδο του ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Ακόμη, ο κ. Στάϊκος σημειώνει με έμφαση ότι το 2017 θα είναι έτος «rebranding» της εταιρικής ταυτότητας της Enterprise Greece με νέο λογότυπο και μήνυμα.

Σχετικά με τον προγραμματισμό για το 2017, σχεδιάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών που περιλαμβάνει την πρόσκληση αγοραστών και εισαγωγέων από σημαντικές αγορές του εξωτερικού και την διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών και επιχειρηματικών συναντήσεων (B2B) με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και εκδηλώσεων σε χώρες του εξωτερικού για την προβολή των ελληνικών προϊόντων.

Ένα τέτοιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα είναι αυτό για την προώθηση του οίνου, σε συνεργασία με την ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διαεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου).

«Συνεχίζουμε την δράση μας στις νέες αγορές που δραστηριοποιηθήκαμε το 2016 όπως αυτή της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας(οίνος-τρόφιμα και ναυτιλιακός εξοπλισμός), Ιράν (τεχνολογία) και Κένυας( δομικά υλικά) και προσανατολιζόμαστε σε νέες όπως αυτή της Ινδονησίας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Enterprise Greece και συνεχίζει: «Ενδεικτικά, σημειώνω ότι για την προώθηση και προβολή του δυναμικού και διαρκώς αναπτυσσόμενου κλάδου της τεχνολογίας, που για πρώτη φορά εντάχθηκε στο εξωτερικό εμπόριο το 2016 με συμμετοχή σε 5 εκθέσεις, σχεδιάζουμε με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων μια πιο ολοκληρωμένη στρατηγική εξωστρέφειας που αναπτύσσει συνδυασμένες δράσεις τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων όσο και προώθηση εξαγωγών».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ακόμη ότι: «ένας άλλος κλάδος με τον οποίο συνεργαστήκαμε και υλοποιήσαμε το πρώτο εθνικό περίπτερο σε διεθνή έκθεση στο Αμβούργο, είναι αυτός του ναυτιλιακού εξοπλισμού. Για το 2017 αυξάνονται οι δράσεις και προγραμματίζεται συμμετοχή σε τρεις διεθνείς εκθέσεις σε ΗΠΑ, Σιγκαπούρη και Ν. Κορέα». Παράλληλα, ο κ. Στάικος εξηγεί ότι σε συνέχεια της επιτυχημένης διεύρυνσης της συνεργασίας με διεθνείς και εγχώριους θεσμικούς συνεργάτες κατά το 2016, ο εξωστρεφής προσανατολισμός του οργανισμού θα ενισχυθεί από την περαιτέρω ανάπτυξη και διατήρηση συμμαχιών που εδράζουν στην δημιουργία αμοιβαίως επωφελών αποτελεσμάτων.

«Το 2017 στοχεύουμε στην ακόμα μεγαλύτερη επίτευξη συνεργιών και συνδυασμένων δράσεων μεταξύ εξαγωγικού εμπορίου και επενδύσεων με την ανάδειξη ακόμα περισσότερο του οργανισμού ως φορέα εξωστρέφειας και σημαντικού εταίρου για επιχειρήσεις και φορείς. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο οργανισμός προχωράει το νέο έτος σε rebranding της Εταιρικής του ταυτότητας με νέο λογότυπο και μήνυμα» αναφέρει ο κ. Στάϊκος.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016, ο οργανισμός υλοποίησε ένα συνεκτικό πρόγραμμα δράσης τόσο για την προώθηση των εξαγωγών όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, δημιουργώντας ταυτόχρονα συνεργασίες με εγχώριους και ξένους θεσμικούς φορείς από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως περιφέρειες και επιμελητήρια και στοχεύει και το 2017, να χαρακτηριστεί από ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια με ενίσχυση των δράσεων και των συνεργασιών.

Οι εξαγωγές και οι επενδύσεις είναι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η προσπάθεια για την βιώσιμη ανάπτυξη και παρά τις οικονομικές προκλήσεις, η εταιρεία παρακολουθεί τις εκτιμήσεις εγχώριων και ξένων φορέων και θεσμών(πχ ΕΕ) που βλέπουν βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας με τις προοπτικές να εμφανίζονται θετικότερες για φέτος. Άλλωστε, τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ για το δεκάμηνο του 2016 καταγράφουν σημαντική άνοδο των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων με το ύψος αυτών στα 2,3 δις ευρώ(το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2015 ήταν 703 εκ).

Εν τω μεταξύ, στην Enterprise Greece εκτιμούν ότι όσο εμπεδώνεται η οικονομική και πολιτική σταθερότητα τόσο αυτό συμβάλλει στην βελτίωση του επενδυτικού και κλίματος και γενικότερα της επιχειρηματικότητας. Στην ενίσχυση αυτή συμβάλλουν σημαντικά τόσο τα βήματα που γίνονται για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με τις απλοποιήσεις διαδικασιών όσο και η παρουσία και δραστηριοποίηση διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών (πχ EIB, EIF, EBRD) που προσφέρουν δυνατότητα χρηματοδότησης, αλλά και οι δυνατότητες μέσω του Σχεδίου Γιούνκερ (Juncker Plan), του ΕΣΠΑ, και του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Όσον αφορά τις ελληνικές εξαγωγές, αξίζει να σημειωθεί ότι, ο κλάδος των τροφίμων και ποτών συνεχίζει την ανοδική του πορεία το δεκάμηνο του 2016 καταγράφοντας αύξηση αύξηση περίπου 10%.

Όπως σημειώνει ο κ. Στάϊκος: «ο οργανισμός αφενός υποστηρίζει διεθνείς επενδυτές να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα, συμβάλλει στην άρση γραφειοκρατικών ζητημάτων και παρέχει σημαντική πληροφόρηση για την χώρα ως επενδυτικό προορισμό, προβάλλοντας τους τομείς εκείνους που διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και αφετέρου αποσκοπεί στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στις διεθνείς αγορές, στηρίζοντας μεταξύ άλλων τις ελληνικές επιχειρήσεις να εντοπίσουν νέους εταίρους και να προσεγγίσουν νέες αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, αποσκοπούμε στην προβολή της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας και στην ανάδειξη του υψηλού ανθρώπινου δυναμικού της που μπορεί να αξιοποιηθεί για την δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομία σε τομείς και κλάδους που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως της αγροδιατροφής, του τουρισμού, των νέων τεχνολογιών, της ενέργειας και ειδικότερα των ΑΠΕ, των τεχνολογιών περιβάλλοντος, των επιστημών υγείας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των δημιουργικών και πολιτιστικών βιομηχανιών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ