Ακραία διαστρέβλωση της πραγματικότητας και τερατολογίες που δεν μπορούσε να τις βάλει ο νους του ανθρώπου χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, τις απόψεις που διατυπώθηκαν σχετικά με την επιμέλεια του παιδιού της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη. Όπως σημείωσε, το παιδί ουδέποτε συνελήφθη, κρατήθηκε και ανακρίθηκε.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε συνέντευξή του το βράδυ του Σαββάτου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ξεκαθάρισε: «Το παιδί ουδέποτε συνελήφθη, ουδέποτε κρατήθηκε και ουδέποτε ανακρίθηκε. Όσα έχουν ακουστεί το τελευταίο 48ωρο αποτελούν ακραία διαστρέβλωση της πραγματικότητας και τερατολογίες που ξεπερνούν τον ανθρώπινο νου. Αν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2017 να λέγεται ότι συνελήφθη, κρατείται και ανακρίνεται ένα 6 χρονο παιδί. Τότε δεν ζούμε σε μια πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης».
«Η παιδοψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Παίδων όπου βρίσκεται το παιδί κρίθηκε από την εισαγγελέα ανηλίκων ως ο καταλληλότερος χώρος ακριβώς για να βρίσκεται σε μια εποπτεία το παιδί από τους επιστήμονες που πρέπει να γνωμοδοτήσουν προς την εισαγγελέα, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της. Μου κάνει όμως εντύπωση το γεγονός ότι οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από καλόπιστους ανθρώπους που λένε τις απόψεις τους, αλλά από μια σειρά από αυτόκλητους σωτήρες, ακόμη και κάποιους κύκλους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς που πριν από μερικούς μήνες κατηγορούσαν το ΣΥΡΙΖΑ γιατί κλείνει τις φυλακές Γ’ τύπου, όπου είχαν φροντίσει να χτίζουν ανθρώπους. Όλοι αυτοί λοιπόν σήμερα βάλλουν κατά της εισαγγελικής αρχής η οποία έχει κάνει ένα εξαιρετικό έργο αυτές τις 48 ώρες και βέβαια κατά της κυβέρνησης για να αντλήσουν πολιτικά οφέλη».
«Αμέσως μετά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα το παιδί παραδόθηκε στην εισαγγελέα ανηλίκων. Δεν είχε καμία επαφή με τις διωκτικές αρχές και η κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η εισαγγελία επιδόθηκαν σ’ έναν αγώνα δρόμου για να συγκεντρωθούν οι αναγκαίες γνωμοδοτήσεις, ενώ αμέσως -και το τονίζω αυτό για να το ξέρει η ελληνική κοινωνία- δόθηκε άδεια από την εισαγγελέα στους συγγενείς του παιδιού, τη γιαγιά και τη θεία του, να το επισκεφθούν απρόσκοπτα στο Νοσοκομείο όπου βρίσκεται. Δηλαδή, αμέσως το παιδί είχε επαφή με τους οικείους του και κάναμε το αδύνατον δυνατό να συγκεντρωθούν ταχύτατα οι γνωματεύσεις που είναι κατά νόμον απαραίτητες για να κρίνει η εισαγγελέας. Η κα. Νικολού με πληροφόρησε μάλιστα ότι είναι ήδη στα χέρια της οι γνωματεύσεις και αύριο ελπίζω να εκδώσει την απόφασή της».
«Δεν αρκεί το αίτημα της μητέρας για την ανάθεση της επιμέλειας στους συγγενείς. Δε ζούμε στο 1900. Τα παιδιά έχουν δικαιώματα και η πολιτεία έχει υποχρέωση να τα διασφαλίζει. Έχουμε δρόμο να κάνουμε στην Ελλάδα στον τομέα της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του παιδιού. Το αμέσως επόμενο διάστημα μάλιστα πρόκειται να φέρουμε ειδικό νομοθέτημα στη Βουλή. Υπάρχει διαδικασία, υπάρχει νόμος του κράτους ακριβώς για να διασφαλίζονται τα δικαιώματα του παιδιού».
Αναφορικά με την απαγόρευση στον Μ. Γλέζο να επισκεφθεί το παιδί, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: «Άδεια από την εισαγγελέα ανηλίκων για να δουν το παιδί είχαν μόνον οι οικείοι του και οι γιατροί και οι κοινωνικοί λειτουργοί που το παρακολουθούν. Δεν θα μπορούσε να το επισκεφθεί ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο υπουργός Υγείας. Δεν υπάρχουν διακρίσεις στο νόμο. Αν νομίζουν ορισμένοι ότι έχουν αυξημένα δικαιώματα, ή ότι υπερβαίνουν το νόμο τους πληροφορώ ότι δεν έχουν. Όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο».
Τέλος, σε σχέση με την προσωπική του γνώμη για την ανάθεση της επιμέλειας του παιδιού, ο υπουργός απάντησε ως εξής: «Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αν οι γνωμοδοτήσεις είναι στην κατεύθυνση που όλοι θέλουμε και φανταζόμαστε, εμείς οι δικηγόροι σε αυτές τις περιπτώσεις λέμε είναι ευχής έργο να υπάρχουν στενοί συγγενείς ιδίως παππούδες και γιαγιάδες που δείχνουν ιδίαιτερη τρυφερότητα στα εγγόνια τους. Αυτή θα ήταν η φυσιολογική κατάληξη της δικαστικής και εισαγγελικής διερεύνησης που έγινε μέσα σε 48 ώρες».