Υπέρ της μη έκδοσης των δύο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς για τους οποίους σήμερα εκδικάστηκε το αίτημα των τουρκικών Aρχών για έκδοσή τους στη γείτονα τάχθηκε κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της η αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου κυρία Βασιλική Θεοδώρου.
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός πρότεινε κατ’ αρχήν την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών Αρχών, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν είναι συγκεκριμένο και σαφές.
Για την ουσία των κατηγοριών που αποδίδουν οι τουρκικές Αρχές, η κα Θεοδώρου ανέφερε ότι τα στοιχεία που έχουν σταλεί πάσχουν από γενικότερες και αοριστία.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ακόμα και αν το αίτημα των τουρκικών Αρχών γίνει δεκτό, πρέπει επί της ουσίας να απορριφθεί καθώς υπάρχουν σοβαρότατα στοιχεία που συνηγορούν ότι οι εκζητούμενοι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης στη γείτονα.
Επισήμανε μάλιστα τον άμεσο κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελισμούς, προσθέτοντας πως δεν αποκλείεται ακόμα και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους λόγω της ενδεχόμενης πιθανότητας να επανέλθει η θανατική ποινή στην Τουρκία.
«Αν εκδοθούν, κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά» ανέφερε η κα Θεοδώρου.
Τι είπαν οι αξιωματικοί
Οι δύο Τούρκοι αξιωματικοί ανέφεραν στο δικαστήριο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους.
Ο πρώτος αξιωματικός είπε πως «τη σύζυγο και τον αδερφό μου και τη σύζυγό του τους έχουν απομακρύνει από τη δουλειά τους ,χωρίς καμία δικαιολογία. Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί και η περιουσία μας έχει δημευθεί. Της γυναίκας μου έχουν δεσμεύσει και το διαβατήριο. Άρχισαν να συλλαμβάνονται οι σύζυγοι στρατιωτικών. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας και μας λένε προδότες. Μας πονάει πολύ που είπανε ότι πουλήσαμε στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα».
Ο δεύτερος αξιωματικός είπε: «Ημασταν κοσμικοί, πάντοτε στραμμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, 22 χρόνια στη γραμμή του Ατατούρκ. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έχει παραταθεί για 3 μήνες. Στα παιδιά μου στο σχολείο λένε πως είμαι προδότης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία παραγράφηκαν. Αγωνιώ για το μέλλον των παιδιών μου».
Προηγουμένως στο δικαστήριο επιδέχτηκε βίντεο με συλλήψεις δικαστών μέσα στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας και όπως είπαν οι συνήγοροι τους Χρ. Μυλωνόπουλος και Ομηρος Ζέλιος, αυτό «δείχνει ότι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκη».