Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Οι αδιανόητες αλλαγές της FIFA: κατάργηση οφσάιντ, πέναλτι, κίτρινης κάρτας!

“Βόμβες” από τον Μάρκο φαν Μπάστεν για τους νέους κανονισμούς του εξετάζει η FIFA και περιλαμβάνουν ολική κατάργηση του οφσάιντ, αλλαγή της κίτρινης κάρτας με χρονικές ποινές, πέναλτι που εκτελούνται με… φόρα όπως παλιά στις ΗΠΑ, αποβολή αμυντικών για φάουλ όπως στο μπάσκετ!

Ο νέος επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής της FIFA, Μάρκο φαν Μπάστεν, παραχώρησε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο “SportBILD”, στο οποίο μίλησε για δέκα αλλαγές κανονισμών του ποδοσφαίρου που εξετάζει η FIFA και ενδέχεται να φέρουν τα πάνω κάτω σε όσα γνωρίζουμε εδώ και 150 χρόνια!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η σπουδαία δόξα του παρελθόντος, έκανε λόγο για κατάργηση του οφσάιντ εξ ολοκλήρου, για αλλαγή του τρόπου εκτέλεσης πέναλτι μετά από τις παρατάσεις, για μετατροπή της κίτρινης κάρτας σε ποινή χρόνου όπως στο πόλο, για θέσπιση ειδικών κανονισμών σε έναν αγώνα που μπαίνει στο 80′ για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και πολλά ακόμα.

Όλα αυτά, με βλέμμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2026, όπου ενδέχεται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά το σύστημα των 48 ομάδων, με ομίλους τριών στην πρώτη φάση και κατάργηση της ισοπαλίας στο τελευταίο παιχνίδι κάθε γκρουπ, ώστε να αποφευχθούν αποτελέσματα που “βολεύουν” τις συμμετέχουσες στον αγώνα χώρες.

“Τα πέναλτι με φόρα μπορούν να αποτελέσουν μία επιλογή για τα τουρνουά με ομίλους των τριών, όπου παίζεις απέναντι σε δύο αντιπάλους. Μπορεί να γίνουν οριακά τα πράγματα. Εάν μία ομάδα, για παράδειγμα, φέρει ισοπαλία 0-0 και νικήσει 1-0 στο άλλο παιχνίδι, υπάρχει κίνδυνος και οι τρεις ομάδες να έχουν τους ίδιους πόντους και τα ίδια γκολ στο τέλος. Εάν έχεις τα πέναλτι με φόρα μετά από το 90λεπτο και μία ομάδα σκοράρει πέντε φορές, η άλλη τέσσερις και η τρίτη μόνο τρεις φορές, είναι πιο εύκολο να αναδείξεις τον νικητή του ομίλου”.

Αυτού του είδους τα πέναλτι, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως μέτρο ανάδειξης νικητή στο NASL τη δεκαετία του ’70 και του ’80 και επέστρεψαν σε εφαρμογή με την ίδρυση του MLS to 1994, όπου αρχικά δεν υπήρχε ισοπαλία, αποτελούν μία ιδέα για τα χρόνια πριν από το Μουντιάλ του 2026, που πιθανότατα να καταλήξει στις ΗΠΑ, με πιθανή ανάμιξη και του Μεξικού.

Ο πρώην επιθετικός του Άγιαξ και της Μίλαν, πάντως, αναφέρει ότι υπάρχουν κι άλλες ιδέες για τους κανονισμούς, ώστε να καταστήσουν πιο ελκυστικό το τελικό προϊόν για τον θεατή και κάποιες από αυτές ενδέχεται να δοκιμαστούν πιλοτικά σε διοργανώσεις πριν από το εκείνο Μουντιάλ.

Ιδού οι 10 αλλαγές που εξετάζει η FIFA

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΦΣΑΙΝΤ

“Η προσωπική γνώμη μου: Είμαι πολύ περίεργος για το πώς θα ήταν το ποδόσφαιρο χωρίς το οφσάιντ. Φοβάμαι ότι πολύς κόσμος θα ήταν εναντίον. Εγώ θα ήμουν υπέρ, επειδή το ποδόσφαιρο τώρα μοιάζει ολοένα και περισσότερο με το χάντμπολ: εννέα παίκτες συν τον τερματοφύλακα στη μεγάλη περιοχή, που μοιάζει με τείχος. Είναι πολύ δύσκολο να το διασπάσεις. Όλες οι ομάδες στηρίζονται στις ίδιες αποτελεσματικές τακτικές, με βάση μία σταθερή άμυνα. Χωρίς οφσάιντ, οι επιθετικοί μπορούν να βρίσκονται πίσω από τους αμυντικούς, κάτι που θα το έκανε πιο δύσκολο γι’ αυτούς. Εάν κινηθούν πολύ πίσω, κοντά στην εστία τους, ο επιθετικός θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για σουτ από απόσταση. Αυτό θα κάνει το παιχνίδι πιο ελκυστικό, οι επιθετικοί θα έχουν καλύτερες ευκαιρίες, θα σημειωθούν περισσότερα γκολ. Αυτό θέλουν να δουν οι φίλαθλοι. Οι ομάδες θα προσαρμοστούν στο νέο ποδόσφαιρο”.

ΠΟΙΝΗ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΤΙ ΚΙΤΡΙΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ

“Υπάρχουν λίγες κίτρινες κάρτες για την ομάδα που επιτίθεται. Μία ιδέα είναι να αντικατασταθεί η κίτρινη κάρτα με χρονική ποινή πέντε ή δέκα λεπτών. Αυτό θα προκαλέσει προβληματισμό. Είναι πιο δύσκολο να παίζεις 10 εναντίον 11, πόσο μάλλον 8 ή 9 εναντίον 11”.

ΠΕΝΑΛΤΙ ΜΕ ΦΟΡΑ ΑΝΤΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ

“Κάθε ομάδα έχει πέντε προσπάθειες. Ο διαιτητής σφυρίζει, τότε ο παίκτης τρέχει από τα 25 μέτρα προς τον τερματοφύλακα. Η ενέργεια πρέπει να ολοκληρωθεί εντός οκτώ δευτερολέπτων. Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να βγει από τη μεγάλη περιοχή και εάν αποκρούσει, τότε όλα τελείωσαν. Αυτό είναι εντυπωσιακό για τους θεατές και ενδιαφέρον για τον ποδοσφαιριστή. Στη συγκεκριμένη διαδικασία, υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες: ο παίκτης μπορεί να ντριμπλάρει, να σουτάρει, να περιμένει την αντίδραση του τερματοφύλακα. Είναι περισσότερο σαν αγωνιστική κατάσταση”.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

“Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα του χρόνου. Οι θεατές θέλουν να δουν δράση, γκολ, μονομαχίες. Όσο πιο αργή η αλλαγή, η εκτέλεση ενός φάουλ ή οι πρώτες βοήθειες σε έναν τραυματία παίκτη, τόσο περισσότερος χρόνος χάνεται. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτό. Γι’ αυτό, συζητούμε επίσης να κάνουμε τα τελευταάι 10 παιχνίδια του αγώνα μία περίοδο αποτελεσματικού χρόνου. Η μπάλα πρέπει να κυλάει συνεχώς σε αυτά τα δέκα λεπτά, επειδή όταν μία ομάδα προηγείται πριν από το τέλος, κάνει τα πάντα για να ‘ροκανίσει’ τον χρόνο, με τις αλλαγές για παράδειγμα”.

ΣΤΙΓΜΙΑΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

“Το συζητάμε επίσης, είναι μία πιθανότητα. Παρ’ όλα αυτά, μόνο σε διοργανώσεις νέων. Πρέπει να σκεφτούμε και τον διαιτητή, ο οποίος πρέπει πάντα να γνωρίζει ποιος βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

“Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που ένας προπονητής θα ήθελε κάτι τέτοιο, αλλά αυτό σημαίνει μάξιμουμ δώδεκα αλλαγές. Θα ήταν σπατάλη χρόνου. Συζητάμε για μία ή δύο επιπρόσθετες αλλαγές στην παράταση, που το βρίσκω καλό. Παρ’ όλα αυτά, το παιχνίδι και η ροή του πρέπει να προστατευθούν και δεν θα πρέπει να επηρεαστούν από αυτό”.

ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ

“Υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες στους διαιτητές, οι οποίοι κοστίζουν σε χρόνο. Γι’ αυτό, θα ήταν καλή ιδέα εάν, όπως στο ράγκμπι, μόνο ένας παίκτης μιας ομάδας, ο αρχηγός, μπορεί να μιλάει με τον διαιτητή”.

ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΑΟΥΛ

“Είχα την ιδέα ένας αμυντικός, όπως στο μπάσκετ, μπορεί να κάνει μόνο μέχρι πέντε φάουλ, μετά θα πρέπει να φεύγει από τον αγώνα”.

8V8 ΑΝΤΙ 11V11 ΣΕ ΜΚΡΟ ΓΗΠΕΔΟ

“Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να παραμείνουμε στο 11 εναντίον 11 σε έναν μεγάλο αγωνιστικό χώρο. Αλλά στους νέους ή στους βετεράνους άνω των 45 ετών, το 8V8 θα ήταν τέλειο, σε ένα μικρότερο μέρος. Θα είχαν περισσότερες φορές την μπάλα, θα συμμετείχαν περισσότερο στο παιχνίδι, θα διασκέδαζαν πιο πολύ, επειδή θα έπρεπε να τρέχουν περισσότερο”.

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

“Βάζουμε τα δυνατά μας καθημερινά για να βγάλουμε περισσότερα χρήματα από το ποδόσφαιρο, αλλά δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα. Υπάρχουν ήδη πολλά χρήματα στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να εστιάσουμε στην ποιότητα του παιχνιδιού. Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των 80 αγώνων σε ένα επίπεδο που δεν είναι το μεγαλύτερο για έναν παίκτη σε 50 αγώνες στο υψηλότερο επίπεδο. Πρέπει να βοηθήσουμε αστέρες όπως ο Ρονάλντο, ο Μέσι, ο Ιμπραχίμοβιτς, τους οποίους θέλουν να βλέπουν οι φίλαθλοι, ώστε να είναι πνευματικά και σωματατικά έτοιμοι, επειδή θα έχουν λιγότερα παιχνίδια”.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ