Περιμένει την επόμενη κίνηση της Τουρκίας η Αθήνα μετά το «όχι» της Ελληνικής Δικαιοσύνης στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών
«Σεισμό» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει δημιουργήσει η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ αξιωματικοί, που έφτασαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα.
Αν και από ελληνικής πλευράς δεν υπήρχε κάποια επίσημη αντίδραση, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ανώτατος διπλωμάτης συνάντησε στην Τουρκία ομόλογό του. Αν και δεν υπήρξαν ανακοινώσεις, εξετάστηκαν ωστόσο όλες οι πτυχές της υπόθεσης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι απειλές για υποβάθμιση των διμερών σχέσεων που εξαπέλυσε η Άγκυρα μετά τη χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου προκαλούν πονοκέφαλο στην Αθήνα, η οποία προς το παρόν σιωπά και κρατά στάση αναμονής.
«Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθούν διεξοδικά», η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στη γείτονα χώρα.
Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι τουρκικές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν νέα ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες σε μια πολύ ευαίσθητη συγκυρία, καθώς είναι ανοικτή η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό και η συμφωνία της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες για το προσφυγικό βαδίζει πάνω σε τεντωμένο σχοινί.
Ένταλμα σύλληψης σε βάρος των αξιωματικών
Ένταλμα σύλληψης σε βάρος των 8 Τούρκων στρατιωτικών που μετέβησαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο, εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές.
Η απόφαση του γραφείου του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των στρατιωτικών, οι οποίοι κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
«Υποθάλπετε πραξικοπηματίες»
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για πρακτικές που ευνοούν την «ατιμωρησία των εγκληματιών» και παραβιάζουν τα δικαιώματα των θυμάτων του πραξικοπήματος το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 248 πολίτες και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 2193, σχολιάζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Στην ανακοίνωση, με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνεται ότι η χθεσινή απόφαση για τη μη έκδοση των «οκτώ» έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
«Ως γειτονική χώρα, η Ελλάδα για μια ακόμη φορά εμφανίζεται απρόθυμη να ανταποκριθεί στις ελάχιστες απαιτήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος», τονίζει χαρακτηριστικά το υπουργείο και συμπληρώνει: «Αυτή η στάση της Ελλάδας οδηγεί στην ατιμωρησία των εγκληματικών και στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων, αντίθετα με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου».
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Το αίτημά μας για την έκδοση οκτώ πραξικοπηματιών της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 ενάντια στη δημοκρατική συνταγματική τάξη απορρίφθηκε από το ελληνικό δικαστικό σώμα. Διαμαρτυρόμαστε για αυτή την απόφαση, η οποία έχει ως στόχο τη δημοκρατική τάξη στην Τουρκία, με 248 πολίτες (απλός κόσμος και των δυνάμεων ασφαλείας) να γίνονται μάρτυρες, της ενεργής συμμετοχής τους στην απόπειρα πραξικοπήματος που τραυμάτισε άλλους 2193 πολίτες μας και προφυλάσσει αυτά τα άτομα από το να εμφανιστούν ενώπιον των ανεξάρτητων τουρκικών δικαστικών αρχών.
Μέχρι τώρα, οι ελληνικές αρχές, σύμμαχοι μιας γειτονικής χώρας, εμπόδιζαν τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, ειδικά το DHKP / C και το PKK να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η Ελλάδα αποφεύγει την εκπλήρωση των ελάχιστων απαιτήσεων για την τρομοκρατία και το έγκλημα.
Η στάση του ελληνικού δικαστικού συστήματος οδηγεί στην ατιμωρησία των εγκληματιών και την παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων, σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και των κανόνων. Ως μια χώρα που έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν παρόμοια θέματα, η Ελλάδα, δυστυχώς, έπεσε στο καθεστώς μιας χώρας που προστατεύει παρανόμους με την απόφαση αυτή.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη δίωξη των εγκληματιών, χρησιμοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα κατά της απόφασης αυτής του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αυτή, η οποία θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, υπόκειται επίσης σε συνολική επαναξιολόγηση των διμερών μας σχέσεων, της συνεργασίας μας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και έχει συνέπειες για το κοινό μας έργο σε άλλα διμερή / περιφερειακά ζητήματα»
Νωρίτερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε «χτυπήσει» μέσω Twitter γράφοντας: «Οι ελληνικές Αρχές απέτυχαν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας!» σε μια πρώτη τους αντίδραση για τη μη έκδοση των 8 αξιωματικών.
Υπό κράτηση θα παραμείνουν προς το παρόν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί
Στο μεταξύ, την άρση της κράτησης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που παραμένουν κρατούμενοι στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου, θα ζητήσει η εισαγγελέας Εκδόσεων, Μαρία Μαλούχου, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που αρνήθηκε την έκδοση τους. Το θέμα ωστόσο, θα κριθεί από τον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή, βάσει του νόμου περί ασύλου.
Ο νόμος περί ασύλου ορίζει ότι η κράτηση των αιτούντων μπορεί να διαρκέσει έως 18 μήνες – για λόγους εθνικού συμφέροντος ή προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων – και στην περίπτωση των οκτώ στρατιωτικών, η διοικητική διαδικασία παραμένει εκκρεμής.
Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, ο αστυνομικός διευθυντής έχει ζητήσει 6μηνη κράτηση για τους οκτώ αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν ήδη εκτίσει κράτηση τριών μηνών.
«Όχι» του Αρείου Πάγου.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Άρειος Πάγος απόφασισε την μη έκδοση και των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν καταφύγει στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, απορρίπτοντας το αίτημα των τουρκικών Αρχών και δεχόμενο τα επιχειρήματά τους ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στη χώρα τους και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.
Και για τους οκτώ, διατάχθηκε η απόλυσή τους από τις φυλακές. Θα εξακολουθήσουν, ωστόσο, να βρίσκονται υπό κράτηση, καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα ενόψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.
Και οι οκτώ ήταν παρόντες και με έντονη συγκίνηση άκουσαν την ετυμηγορία στο σκεπτικό της οποίας τονίζεται ότι:
«Η πιθανότητα με βάση όλα όσα αναφέρονται ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».
«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς» δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης των Τούρκων αξιωματικών, Χρ. Μυλονόπουλος, και πρόσθεσε: «Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους. Οι ίδιοι με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό το Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».
Ο Όμηρος Ζέλιος, έτερος συνήγορος υπεράσπισης, δήλωσε ότι «η απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς που έδειξαν σθένος αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Δείτε βίντεο από την άφιξη των Τούρκων στρατιωτικών στο Εφετείο:
Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Δευτέρα ήταν προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποφάσεων των Ποινικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου για την έκδοση ή μη των οκτώ Τούρκων, αλλά λόγω ασθενείας ενός μέλους μιας εκ των συνθέσεων των Ποινικών Τμημάτων, αλλά και λόγω μη ολοκλήρωσης των διασκέψεων, είχε αναβληθεί για σήμερα το μεσημέρι.
ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr