Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Ματίς προειδοποίησε σήμερα (3/2) τη Βόρεια Κορέα για μία «αποτελεσματική και δυναμική» αντίδραση στην περίπτωση που η Πιονγιάνγκ επιλέξει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα καθώς διαβεβαίωσε τη Σεούλ για τη σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του.
«Μία επίθεση κατά των ΗΠΑ ή κατά των συμμάχων μας θα συντριβεί, ενώ ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων θα προκαλέσει την αντίδρασή μας, η οποία θα είναι αποτελεσματική και συντριπτική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΑΜ, στο υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ επικρατεί ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας δοκιμαστικής εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα καθώς μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να εξελιχθεί σε άμεση διπλωματική και αμυντική πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Η Βόρεια Κορέα που έχει συχνά απειλήσει με καταστροφή τόσο τη Νότια Κορέα όσο και τις ΗΠΑ πραγματοποίησε περισσότερες από 20 δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις το 2016 όπως επίσης και δύο πυρηνικές δοκιμές παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Πιονγιάνγκ φαίνεται επίσης να επαναλειτουργήσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στην κύρια πυρηνική της εγκατάσταση –την Γιονγκμπιόν- για την παραγωγή πλουτωνίου. Σύμφωνα με την αμερικανική δεξαμενή σκέψης “38 North” το παραγόμενο αυτό πλουτώνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πυρηνικό της πρόγραμμα.
«Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να εκτοξεύει πυραύλους, να εξελίσσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά και να υιοθετεί απειλητική ρητορική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ματίς.
Η κατάσταση έντασης που έχει διαμορφωθεί στην Κορεατική Χερσόνησο έχει ωθήσει τόσο τη Νότια Κορέα όσο και τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στη λήψη προληπτικών αμυντικών μέτρων. Μεταξύ αυτών και η προγραμματισμένη για μέσα στο 2017 ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος Terminal High Altitude Area Defense (THAAD). Οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν σήμερα τη δέσμευσή τους για την ανάπτυξη του αναφερόμενου συστήματος σε νοτιοκορεατικό έδαφος.
Από την άλλη πλευρά η Κίνα είναι αντίθετη στην ανάπτυξη του συστήματος THAAD υποστηρίζοντας ότι θα αποσταθεροποιήσει την υφιστάμενη αμυντική ασφάλεια σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ αρκετοί από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Σεούλ υποστηρίζουν την αναβολή ή την ακύρωση της εγκατάστασής του.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας θεωρεί ότι η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΑΜ στη Σεούλ έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την ισχυρή αμερικανική υποστήριξη στην αμυντική ασφάλεια της Νότιας Κορέας, αλλά και μια εξίσου σοβαρή προειδοποίηση έναντι των πυρηνικών επιδιώξεων της Βόρειας Κορέας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, ένας βορειοκορεατικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) θα μπορούσε να απειλήσει την ενδοχώρα των ΗΠΑ σε απόσταση 9.000 χιλιομέτρων από τη Βόρεια Κορέα. Η ελάχιστη ακτίνα δράσης που έχουν οι πύραυλοι ICBM εντοπίζεται περίπου στα 5.500 χιλιόμετρα, ενώ υπάρχουν κι εκδόσεις βαλλιστικών πυραύλων που έχουν σχεδιαστεί να καλύπτουν αποστάσεις για την καταστροφή στόχων στα 10.000 χιλιόμετρα.
Αμερικανοί πρώην διπλωμάτες και στρατηγικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν δύο επιλογές προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιμακούμενη πυραυλική και πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας. Η μία επιλογή προσανατολίζεται στην ανάπτυξη διαπραγματευτικού πλαισίου, ενώ η δεύτερη επιλογή στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Από τις δύο παραπάνω επιλογές η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια τόσο της Νότιας Κορέας όσο και της Ιαπωνίας, κομβικών συμμάχων των ΗΠΑ στην ασιατική περιοχή, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τη Βόρεια Κορέα.
Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ αναμένεται ν’ αναχωρήσει αργότερα σήμερα για την Ιαπωνία.
ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr