Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Πρόσω ολοταχώς για την καλύτερη χρήση των εισηγμένων από το 2009

Λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ χωρίζουν τις εισηγμένες εταιρίες από την καλύτερη επίδοση κερδοφορίας των τελευταίων 8 χρόνων (1,8 δις ευρώ). Φέτος οι εισηγμένες έχουν επιτύχει συστηματικά να αυξήσουν διαδοχικά σε κάθε τρίμηνο την επίδοση των κερδών γεγονός που δείχνει ότι η αύξηση έχει σε σημαντικό βαθμό υποστηριχθεί σε επαναλαμβανόμενους παράγοντες. Αν και το δείγμα των εταιριών είναι μικρό (μόλις 33 από τις 180 που δημοσιεύουν χρήση) η σύγκριση με την περυσινή επίδοση έχει θετικές αναγνώσεις τόσο στα λειτουργικά αποτελέσματα όσο και στα περιθώρια κέρδους. Αναλυτικότερα:

Τζίρος: Η διψήφια αύξηση στον κύκλο εργασιών (+13%) έχει την βάση του στην αύξηση του κύκλου εργασιών στην διύλιση (+25,8%), κλάδος που τρέχει μια καταπληκτική χρονιά από κάθε άποψη. Ακόμα και αν εξαιρεθεί η διύλιση η αύξηση κινείται στα επίπεδα του 5,3% όχι άσχημα αν συνεκτιμηθεί η αύξηση του εγχώριουΑΕΠ και η αυξανόμενη δραστηριότητα των εισηγμένων στο εξωτερικό.

Οργανικά κέρδη: Τα αμιγώς λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 11% επίδοση που παραμένει ικανοποιητική (+10,2%) ακόμα και αν αφαιρεθούν από την εικόνα τα κέρδη των διυληστηρίων. Λόγω της μικρής κάμψης που παρατηρείται στο περιθώριο των διυληστηρίων το λειτουργικό περιθώριο κέρδους των εμποροβιομηχανικών εταιριών προσεγγίζει το 20%, μια από τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών. Επισημαίνεται ότι στο εξάμηνοτο περιθώριο είναι 14,5% περιλαμβάνοντας ωστόσο το σύνολο των εταιριών του ΧΑ.

Καθαρά κέρδη:Με τις τράπεζες ουσιαστικά στην ζώνη της αδιαφορίας (ζημιές 51 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο) ο εμποροβιομηχανικός κλάδος εισφέρει 1,29 δις ευρώ έναντι 1,13 δις ευρώ πέρυσι παρουσιάζοντας αύξηση 14,3%. Βέβαια τα 500 εκατ. ευρώ έρχονται από τα διυλιστήρια. Αν αφαιρεθεί ο κλάδος η αύξηση επιβραδύνεται στο 5,5% ή 790 εκατ. ευρώ επίδοση η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί «τίμια» αφού δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι έκτακτοι παράγοντες. Όπως και να έχει η δυνατή τελική γραμμή δημιουργεί προϋποθέσεις για επανάληψη των καλών μερισμάτων ενώ διαμορφώνει παράλληλα σημαντικό περιθώριο για την απορρόφηση ζημιών που θα προέλθουν από  αποτιμήσεις παγίων, συμμετοχών ή χρεογράφων.

Τι μας άρεσε:

  • Οι ταμειακές ροές του Folli – Follie. Μετά από δύο τρίμηνα «ανησυχιών» ο όμιλος παρουσίασε ένα ισχυρό σετ κερδών με 24 εκατ. ευρώ ελεύθερες ταμειακές ροές.
  • Τα κέρδη ρεκόρ τρίμηνου των Ικτίνος, Mermeren, Αutohellas και Aegean Air.
  • Η συνέχιση των ισχυρών τάσεων σε όλες τις γραμμές δραστηριότητας της Μυτιληναίος.
  • Το εξαιρετικό τρίμηνο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
  • Η επιβεβαίωση του turn-around της Φουρλής
  • Η επιβράδυνση των ζημιών στην Intralot, αποτέλεσμα των αναδιαρθρώσεων που είναι σε εξέλιξη.

Τι δεν μας άρεσε:

  • Η μέτρια επίδοση των ακτοπλοικών εταιριών λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου
  • Οι ζημιές της Frigoglass η οποία δεν έχει ακόμα σε επίπεδο τριμήνου εμφανίσει κάποια σημάδια ορατής αντιστροφής
  • Το δύσκολο περιβάλλον της Αιγύπτου για την Τιτάν
  • Τα οριακά κέρδη στις τράπεζες… 

Η συνέχεια: Διανύουμε μια χρήση που υποστηρίζεται ως τώρα από τρία θετικά τρίμηνα μεγέθυνσης της εγχώριας οικονομίας. Οι τουριστικές εισροές παρέμειναν δυνατές και τους μη παραδοσιακούς μήνες (Οκτώβριος – Νοέμβριος) ενώ η λιανική θα επηρεαστεί θετικά από την εβδομάδα της «Μαύρης Παρασκευής» που είχε περισσότερους συμμετέχοντες.

Με αυτά τα δεδομένα το δ’ τρίμηνο φαίνεται ότι θα έχει θετική συνεισφορά και παρά την ενδεχόμενη υστέρηση κάποιων κλάδων που δεν έχουν ακόμα βρεθεί σε κάποιο momentum ισχυρής κλαδικής κερδοφορίας (Πληροφορική, Κατασκευαστικές, Τρόφιμα) η χρήση θα αποτελέσει μια ισχυρή βάση για την ερχόμενη χρονιά.

Οι ευκαιρίες για την συνέχεια δεν εξαντλούνται εδώ καθώς η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας το 2018 (άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, πιστωτική επέκταση στα επιχειρηματικά δάνεια) να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην δραστηριότητα και την κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών.

πηγή: Mikrometoxos.gr



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ