Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Dionic: Η πώληση της Skroutz

Στην πώληση του ποσοστού της στη Σκρουτζ Α.Ε. που διαχειρίζεται τον δικτυακό τόπο skroutz.gr προχωρά η Dionic. H πώληση του ποσοστού 50% που κατέχει γίνεται υπό την πίεση των πιστωτριών τραπεζών και κυρίως της Eurobank, η οποία ζητεί τη μείωση του δανεισμού της προς την Dionic.

Για το 50% της «Σκρουτζ» ενδιαφέρον έχουν εκφράσει οι τρεις ιδρυτές της και βασικά μέλη της διοίκησης της επιχείρησης που κατέχουν το δικαίωμα πρώτης άρνησης. Το αρχικό προσφερθέν τίμημα ωστόσο ανετράπη, καθώς για την απόκτηση του 50% των μετοχών της εταιρείας, κυριότητας Dionic, εξέφρασαν ενδιαφέρον πολλές εταιρείες της αγοράς πληροφορικής που πρόσφεραν περισσότερα. Η αρχική αποτίμηση της «Σκρουτζ» ανερχόταν σε 10 εκατ. ευρώ, αλλά τώρα οι αποτιμήσεις την ανεβάζουν στα επίπεδα των 20 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, ο διαγωνισμός συνεχίζεται. Η μεταβίβαση ωστόσο του 50% της εταιρείας είναι πιο πολύπλοκη απ’ όσο φαίνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή συνοδεύεται από ένα γενικότερο σχέδιο μείωσης του δανεισμού της Dionic, του οποίου η πώληση του ποσοστού της (50%) στη «Σκρουτζ» είναι μόνον ένα κομμάτι του. Η συγκεκριμένη πώληση θα πρέπει να συνοδευτεί και από άλλες διαθέσεις περιουσιακών στοιχείων της Dionic, με βασικό στόχο ο δανεισμός της από περίπου 52 εκατ. να μειωθεί ακόμη στα περίπου 10 εκατ.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το σχέδιο περιλαμβάνει εκτός από πωλήσεις συμμετοχών και πάγιων περιουσιακών στοιχείων, και «κούρεμα» των οφειλών της. Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε η εταιρεία στις οικονομικές της καταστάσεις α΄ εξαμήνου 2017, ο δανεισμός της προς την Eurobank στην ολοκλήρωση του σχεδίου θα μειωθεί από 30 εκατ. σε τέσσερα εκατ.

Σημειώνεται ότι η εταιρία, πέραν της εγχώριας δραστηριοποίησης, έχει επεκταθεί με ανάλογες πλατφόρμες τόσο στην Τουρκία όσο και στη Βρετανία. Το 2016 ο κύκλος εργασιών της εταιρίας διαμορφώθηκε στα 7,472 εκατ. ευρώ έναντι 6,506 εκατ. ευρώ το 2015. Τα κέρδη εκμετάλλευσης διαμορφώθηκαν στις 866 χιλ. ευρώ από 972 χιλ. ευρώ περίπου ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στις 765 χιλ. ευρώ από 909 χιλ. ευρώ. Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό χρήσης, η εταιρία είχε αποτελέσματα εις νέον ύψους 2,483 εκατ. ευρώ (έναντι 1,962 εκατ. ευρώ το 2015), ενώ δεν διαθέτει δανεισμό.

Το 2017, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία διατήρησε τους ρυθμούς ανάπτυξης στην ελληνική αγορά ενώ άρχισε να ενισχύεται και από τις διεθνείς δραστηριότητες, που σταδιακά ωριμάζουν. Στην ελληνική εκδοχή της πλατφόρμας περιλαμβάνονται πλέον 2.650 καταστήματα που διακινούν 7 εκατ. προϊόντα, ενώ οι ενεργοί χρήστες υπολογίζονται πλέον σε 7 εκατομμύρια τον μήνα.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ