Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ερώτηση Ν.Δ. για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη!

  • Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για τις «κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη» κατατέθηκε από τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Κώστα Καραγκούνη 
  • Παραθέτουν “κυβερνητικές παρεμβάσεις” της τελευταίας τριετίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να καταστήσει τη Δικαιοσύνη ελεγχόμενο εργαλείο των πολιτικών της επιδιώξεων

Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για τις «κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη» κατέθεσαν ο αρμόδιος τομεάρχης και ο αρμόδιος αναπληρωτής τομεάρχης της Ν.Δ., Νίκος Παναγιωτόπουλος και Κώστας Καραγκούνης αντίστοιχα.

 

Διαβάστε την ερώτηση των δύο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας:

Εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί συστηματικά και οργανωμένα να καταστήσει τη Δικαιοσύνη ελεγχόμενο εργαλείο των πολιτικών της επιδιώξεων. Κατ’ επανάληψη οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων έχουν καταγγείλει σωρεία παρεμβάσεων και επιθέσεων κυβερνητικών στελεχών στο χώρο της Δικαιοσύνης. Κινούμενοι στη λογική του αξιώματος «πήραμε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία», η κυβέρνηση υπονομεύει συστηματικά το θεσμικό κύρος της Δικαιοσύνης, παραβιάζοντας κατάφωρα την αρχή της διάκρισης των εξουσιών που αποτελεί βασικό πυλώνα του κράτους Δικαίου.

Απολύτως ενδεικτική αυτής της προσέγγισης που κατατείνει στον επηρεασμό της Δικαιοσύνης είναι η απάντηση Τσίπρα, τον Σεπτέμβριο του 2016, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μην είναι αυτή που θέλει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες: «η Δικαιοσύνη θα βγάλει την απόφασή της αλλά δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα στο ΣτΕ να ακυρωθεί ο διαγωνισμός», είπε ο κ. Τσίπρας.

Παρατίθενται με χρονολογική σειρά όλα τα επιμέρους αυτοτελή επεισόδια στην υλοποίηση του σχεδίου ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης κατά τα ανωτέρω.

1. Ιούνιος 2015

Το Υπουργικό Συμβούλιο επιλέγει για Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, στις 3 τα ξημερώματα της 29ης Ιουνίου, την κ. Βασιλική Θάνου, δικαστική λειτουργό με έντονη παρουσία στο συνδικαλιστικό χώρο τους Σώματος, χωρίς να τηρηθεί η επετηρίδα. Η κ. Θάνου ήταν η τέταρτη αντιπρόεδρος κατά σειρά αρχαιότητας μεταξύ αυτών που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Η μεταμεσονύκτια εκλογή της είχε προφανή σκοπιμότητα, καθώς στις 27 Αυγούστου 2015 έγινε, ως μοναδική Πρόεδρος Ανώτατου Δικαστηρίου δεδομένου ότι οι άλλες δύο θέσεις, στο ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο ήταν ακόμη κενές, υπηρεσιακή πρωθυπουργός στην κυβέρνηση που διεξήγαγε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε της προσωπικής επιλογής του για την κ. Θάνου, τονίζοντας ότι αν το Σύνταγμα ήθελε ως μοναδικό κριτήριο την αρχαιότητα, δεν θα ανέθετε την σχετική κρίση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ομολογώντας ότι στην ουσία επρόκειτο για αμιγώς πολιτική επιλογή. Αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή της η κ. Θάνου διορίστηκε προϊσταμένη του νομικού γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.

2. Οκτώβριος 2015

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος συγκαλεί την Ολομέλειά της με θέμα «Εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών». Ασκείται πειθαρχικός έλεγχος εις βάρος του και κηρύσσεται έκπτωτος.

Παρά ταύτα, πριν την επίδοση της σχετικής καταδικαστικής απόφασης, επανεκλέγεται προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, αν και στη συνέχεια αποχωρεί καθώς θεωρείται μη αρεστός στην κυβέρνηση εισαγγελικός λειτουργός.

3. Φεβρουάριος 2016

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν σύμβουλος επί νομικών θεμάτων του Πρωθυπουργού, κ. Βασιλική Θάνου, κατέθεσε μήνυση για εξύβριση και δυσφήμιση κατά του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Σταύρου Τσακυράκη, με αφορμή επικριτικό σχόλιο στην προσωπική του ιστοσελίδα. Πρόκειται για ενέργεια χωρίς προηγούμενο, ως προς τη λειτουργία του κορυφαίου δικαστικού λειτουργού της χώρας.

4. Φεβρουάριος 2016

Η εισαγγελέας Εφετών κ. Γεωργία Τσατάνη, με αναφορά της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υποστηρίζει πως ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος άσκησε πιέσεις σε εκείνη, εκτοξεύοντας και απειλές, προκειμένου να επιστρέψει υπόθεση που αφορούσε στον Ανδρέα Βγενόπουλο (σ.σ. είχε τεθεί από την ίδια στο αρχείο) στον εισαγγελέα διαφθοράς εκτιμώντας ότι αυτός ήταν ο αρμόδιος. Η εισαγγελέας εφετών Τσατάνη, όπως υποστηρίζει στην τρισέλιδη αναφορά της, υπέστη πιέσεις προκειμένου να εγκαταλείψει την υπόθεση. Σημειώνει δε, ότι διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία ως προς αυτό.

5. Φεβρουάριος 2016

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου διατάζει πειθαρχική έρευνα σε βάρος ανώτατων δικαστικών λειτουργών, όπως η εισαγγελέας εφετών κ. Γεωργία Τσατάνη, η οποία κατήγγειλε κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από τον αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Αξιοσημείωτο, είναι ότι ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος καταγγέλλει απόπειρα εκβιασμού του από την κ. Θάνου, η οποία κανείς δεν έμαθε αν ελέγχθηκε και πού κατέληξε η σχετική έρευνα.

6. Ιούνιος 2016

Με εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νίκου Παρασκευόπουλου επιλέγεται από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η κ. Ξένη Δημητρίου, η οποία κατείχε την πέμπτη θέση στην επετηρίδα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου. Η απόφαση  επιλογής από το Υπουργικό Συμβούλιο υπογράφεται «δια περιφοράς», χωρίς συζήτηση και διάσκεψη.

7. Οκτώβριος 2016

Σε συνάντηση που είχε με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, γνωστοποιεί ότι δεν θα γίνει μείωση στους μισθούς των δικαστών ενώ παράλληλα τονίζει ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα γίνουν αυξήσεις στους μισθούς των δικαστών που βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας. Η συνάντηση λαμβάνει χώρα λίγες μέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών από το ΣτΕ.

Στην ίδια συνάντηση συζητούν επισήμως την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς –αίτημα το οποίο υποστηρίζει ένθερμα η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου-, παρότι το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος θέτει όριο ηλικίας που αποκλείεται να αυξηθεί με νόμο και ορίζει ρητά την υποχρεωτική συνταξιοδότηση τους στα 67 έτη.

8. Οκτώβριος 2016

Παραίτηση δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ από μέλη της Ένωσης του ΣτΕ, με υπονοούμενα για την αναβολή της διάσκεψης του Δικαστηρίου για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, που αποφασίστηκε από τον Πρόεδρο του ΣτΕ με αιτιολογία το αρνητικό κλίμα των ημερών στην κοινή γνώμη.

9. Οκτώβριος 2016

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος διατάσσει τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου κατά του αντιπροέδρου του ΣτΕ κ. Αθανασίου Ράντου, ο οποίος μετέχει στη σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ που κρίνει την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Κατά το ίδιο διάστημα ο ως άνω αντιπρόεδρος του ΣτΕ διασύρεται από δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Τον Ιούνιο του 2017 ο κ. Ράντος κρίνεται ομόφωνα αθώος.

10. Οκτώβριος 2016

Το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, παρά την περί του αντιθέτου πρόβλεψη του Πρωθυπουργού. Οι κυβερνητικές αντιδράσεις που ακολουθούν είναι πρωτοφανείς ως προς το επιθετικό τους ύφος.

Ο Γ.Γ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος δηλώνει στις 24.10.2016 πως οι δικαστικές αποφάσεις μπορούν να είναι «δεσμευτικές αλλά όχι και σεβαστές». Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του παρομοιάζει τους δικαστικούς λειτουργούς με παρακράτος, δηλώνοντας ότι «αυτόν τον τόπο δεν τον κυβερνούν ούτε τα διαπλεκόμενα, ούτε το βαθύ παρακράτος. Τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με την βούληση του ελληνικού λαού».

Σε παρόμοιο ύφος και η οργίλη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη, που κατηγορεί το ΣτΕ ότι με την απόφασή του αυτή στερεί νοσηλευτές από τα νοσοκομεία και πόρους για τους παιδικούς σταθμούς.

Η εφημερίδα «Αυγή», μέτοχος της οποίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ευτυχώς, δεν κυβερνούν οι δικαστές», κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή πολιτική απόφαση του ΣτΕ που επαναφέρει το καθεστώς ανομίας στον τηλεοπτικό χώρο».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κάνει λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα», προσθέτοντας ότι «έχουμε πόλεμο και η Αριστερά ξέρει να πολεμάει».

Εκ νέου ο κ. Λευτέρης Κρέτσος χαρακτηρίζει, σε δήλωσή του, την απόφαση του ΣτΕ «ριφιφί» και προσθέτει ότι «μπορεί κάποιοι δικαστές του ΣτΕ να είναι υπεράνω χρημάτων, αλλά αυτό ενδεχομένως να συνιστά αλαζονεία και ύβρη στο 30% των πολιτών της χώρας που βιώνει συνθήκες φτώχειας και οικονομικής ασφυξίας».

Η πλέον εμπρηστική δήλωση ανήκει στον αναπληρωτή Γραμματέα των ΑΝΕΛ κ. Αθανάσιο Μπέλτσο, που προτρέπει τον Πρωθυπουργό και τον κ. Πάνο Καμμένο να «τσακίσουν τη δικαιοσύνη» (sic!), αναγκάζοντας τον δεύτερο να τον παύσει από τη θέση του.

11. Μάρτιος 2017

Η Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Ελένη Ράϊκου υποβάλλει την παραίτησή της με συγκεκριμένες καταγγελίες περί σκόπιμης στοχοποίησής της από φιλοκυβερνητική εφημερίδα, κάνοντας λόγο για «παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς» που στόχο έχουν τη συγκάλυψη διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και αφήνοντας αιχμές για ελλιπέστατη θεσμική της κάλυψη από την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Οι καταγγελίες της ωθούν την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να εκφράσει, με δελτίο τύπου της, «ακόμα μια φορά την έντονη ανησυχία της για το καθημερινό πλέον φαινόμενο της απόπειρας αναχαίτισης του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών  λειτουργών με τη δημόσια στοχοποίησή τους».

Λίγες μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί άλλη ανακοίνωση της Ένωσης με αναφορές σε εντονότατο ύφος: «…Το δικαίωμα στην άσκηση κριτικής είναι αυτονόητο ακόμα κι’ όταν στρέφεται κατά δικαστικών λειτουργών ή των αποφάσεων που αυτοί εκδίδουν. Απαξιωτικοί ωστόσο χαρακτηρισμοί και προσωπικές επιθέσεις …ιδίως όταν προέρχονται από πολιτικά πρόσωπα, οξύνουν αδικαιολόγητα μία ήδη τεταμένη κατάσταση και δίνουν αφορμές για ευθεία αμφισβήτηση και απονομιμοποίηση των συνταγματικών θεσμών».

12. Μάιος 2017

Μια φαινομενικά «αθώα» τροπολογία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Δημητριάδη αποδείχθηκε πανηγυρικά ότι προωθήθηκε από την Κυβέρνηση για να καταστήσει εφικτή ή έστω πιθανή τη διαγραφή προστίμων τα οποία είχαν επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη για λαθρεμπόριο, ενώ μάλιστα η υπόθεση εκκρεμούσε ενώπιον της Δικαιοσύνης. Στη διάταξη όμως δεν δόθηκε αναδρομική ισχύ, με συνέπεια η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας να μην φέρει τα επιθυμητά για την κυβέρνηση αποτελέσματα.

Το Δεκέμβριο του 2017 η ΣΕΚΑΠ ανακοίνωσε ότι θα κινήσει διαδικασία πτώχευσης, ωθώντας τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιάννη Αμανατίδη να παραδεχθεί ότι πριν από μερικούς μήνες είχε ψηφιστεί στη Βουλή «φωτογραφική τροπολογία» που αφορούσε τον Ιβάν Σαββίδη, αλλά και να δηλώσει δημοσίως ότι πρέπει «να λυθεί το θέμα». Η εν λόγω τροπολογία είχε κατατεθεί και τον Απρίλιο του 2016, αλλά αποσύρθηκε μετά την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

13. Ιούνιος 2017

Αντιθεσμική παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου σε ποινική υπόθεση (Noor 1), με όρους παρακρατικής συμπεριφοράς.

Η Νέα Δημοκρατία έθεσε 15 ερωτήματα στα οποία δεν πήρε ποτέ απάντηση:

1. Γιατί ο κ. Καμμένος – και με ποια ιδιότητα – μίλησε δώδεκα (12) φορές με τον κατάδικο ισοβίτη για ναρκωτικά;

2. Πώς εξηγείται η διάρκεια των 21 λεπτών συνολικής τηλεφωνικής επικοινωνίας, όταν το μόνο που έκανε, κατά τα όσα ισχυρίστηκε, ήταν να τον προτρέψει να πει την αλήθεια;

3. Στο πλαίσιο ποιας ακριβώς αρμοδιότητας του Υπουργού Εθνικής Άμυνας έλαβε χώρα η ως άνω επικοινωνία;

4. Ποιο είναι το “ζήτημα εθνικής ασφάλειας” σε μια υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, όπως ισχυρίστηκε από το βήμα της Βουλής;

5. Υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με τον λιμενικό υπάλληλο κ. Χριστοφορίδη, ο οποίος φέρεται ότι έχει ασκήσει πίεση στον κ. Γιαννουσάκη, προκειμένου να αλλάξει στοιχεία της κατάθεσής του;

6. Γιατί ακόμη δεν έχει διαταχθεί έρευνα για τον εν λόγω λιμενικό υπάλληλο;

7. Υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, κα Τζίβα, η οποία μετέβη στο σωφρονιστικό κατάστημα όπου κρατείται ο Γιαννουσάκης στις 11:30 το βράδυ στις 17/1/2017 και παρέμεινε εκεί μέχρι τις 3:30 της επόμενης;

8. Ποιος οργάνωσε την πραγματοποίηση της ως άνω επίσκεψης της Εισαγγελέως κ. Τζίβα στο σωφρονιστικό κατάστημα εκείνη τη νύχτα; Δυνάμει ποιας παραγγελίας και για ποια ακριβώς διερευνούμενη πράξη;

9. Στο πλαίσιο ποιας ακριβώς κατά τόπον αρμοδιότητάς της, στέλεχος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιώς διεκπεραιώνει διαδικαστική πράξη για την διερεύνηση ποινικής υπόθεσης στο σωφρονιστικό κατάστημα Αυλώνας; Είχε σχετική εντολή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης ή επικοινώνησε καθ’ οιονδήποτε τρόπο μαζί του; Πήρε ή δεν πήρε κατάθεση από τον ισοβίτη και αν όχι γιατί δεν πήρε με δεδομένο ότι μετέβη για το σκοπό αυτό μαζί με αρμόδιο Γραμματέα;

10. Ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι η κα Τζίβα έχει προαχθεί σε Εισαγγελέα Πρωτοδικών Περιφερειακού Πρωτοδικείου. Γιατί δεν υλοποιείται η τοποθέτησή της στο εν λόγω Πρωτοδικείο της Περιφέρειας;

11. Πώς γνώριζε ο κ. Καμμένος ότι ο Γιαννουσάκης θα δεχόταν επίσκεψη στη φυλακή από την ως άνω Εισαγγελική λειτουργό, όπως ισχυρίζεται ο τελευταίος;

12. Υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με τον Αρχιφύλακα του σωφρονιστικού καταστήματος, όπου κρατείται ο Γιαννουσάκης, όπως ισχυρίζεται ο τελευταίος;

13. Πώς γνωρίζει ο ΥΕΘΑ ότι «οι κοριοί της Ε.Υ.Π. έχουν καταγράψει συνομιλίες βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας», όπως ανέφερε κατά την απάντησή του στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή κ. Άδωνι Γεωργιάδη;

14. Στο πλαίσιο ποιας ακριβώς αρμοδιότητάς του, ο ΥΕΘΑ προβαίνει σε δημοσιοποίηση “δραστηριοτήτων” της Ε.Υ.Π. από το δημόσιο βήμα της Βουλής των Ελλήνων;

15. Ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, γνώριζε τις ενέργειες του κ. Καμμένου;

14. Ιούνιος 2017

Εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις κλείνουν μετά τη δημοσίευση της ομόφωνης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων είναι πενταετής και ότι οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής είναι αντισυνταγματικές. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, δηλώνοντας ότι η απόφαση αυτή «ελέγχεται».

15. Ιούνιος 2017

Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αποκαλεί δημόσια τη Δικαιοσύνη «θεσμικό εμπόδιο» (!). Κατά δήλωσή του: «Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές, ακόμα και θεσμικά εμπόδια, αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση και να μας στήνουν τέτοια εμπόδια, θα τα ξεπερνάμε». Παρά την αντίδραση του νομικού κόσμου, ο κ. Τσίπρας δεν ανασκεύασε ποτέ τη δήλωσή του.

16. Ιούλιος 2017

Απορριπτική απόφαση του Εφετείου Αθηνών σχετικά με την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής (αποφυλάκισης) της κρατούμενης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση Ηριάννας. Η αντίδραση της κυβέρνησης είναι έντονη.

«Η δικαιοσύνη δημιουργεί την υπόνοια ότι κρίνει και σταθμίζει με κριτήρια πέραν της νομικής κρίσης», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος και προσθέτει: «είναι μια κακή εξέλιξη. Η χθεσινή απόφαση καταγράφεται στο “μαύρο βιβλίο” της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Στο ίδιο ύφος και η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου: «Η χθεσινή απόφαση συνιστά μια απόφαση που προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πρόκειται για μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης. Τη στιγμή που κυκλοφορούν ελεύθεροι άνθρωποι που είχαν καταδικαστεί για εξαιρετικά σοβαρά κακουργήματα, το Πενταμελές Εφετείο επέλεξε να μην προχωρήσει στην αναστολή εκτέλεσης των ποινών της Ηριάννας και του Περικλή».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής προαναγγέλλει με δήλωσή του τη διαφορετική σύνθεση του Δικαστηρίου κατά την επαναληπτική εκδίκαση της  υπόθεσης.

17. Ιούλιος 2017

Σύμφωνα με άρθρο του έγκυρου ηλεκτρονικού εντύπου POLITICO, στην Ελλάδα μεταφέρεται πλέον η διαμάχη με τη δικαιοσύνη μετά την Τουρκία και την Πολωνία. Ο αρθρογράφος Ryan Heath παραθέτει την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών εναντίον της Κυβέρνησης και αναφέρει χαρακτηριστικά στο σχετικό άρθρο του: «Το γνωρίζατε; Η επόμενη ευρωπαϊκή δικαστική διαμάχη είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στην Ελλάδα: Η Ένωση των Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε γραπτή δήλωση με την οποία καταδικάζει την παρέμβαση της αριστερής κυβέρνησης στο δικαστικό σύστημα. Η ανακοίνωση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση “προσπαθεί να επιτύχει την υποταγή και χειραγώγηση της δικαστικής εξουσίας, ώστε να μη λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή, αλλά ως επέκταση της ίδιας της κυβέρνησης”. Υπουργοί και βουλευτές του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ “σε καθημερινή βάση, εκτοξεύουν κατηγορίες κατά δικαστών και εισαγγελέων για λήψη μεροληπτικών αποφάσεων …Προσπαθούν έτσι να υπονομεύσουν την εξουσία της δικαστικής εξουσίας, προκειμένου να την ελέγχουν ευκολότερα …όπως στα παραδείγματα της Τουρκίας και της Πολωνίας”.

18. Ιούλιος 2017

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος παρεμβαίνει στη διαμάχη κυβέρνησης και Δικαιοσύνης με σκληρή δήλωση με αποδέκτη τον Υπουργό Δικαιοσύνης: «…Αν η Κυβέρνηση ήλπιζε ότι η Δικαιοσύνη θα λειτουργεί ως κλειστό κύκλωμα που θα επιβεβαιώνει κάθε φορά τις πολιτικές της επιλογές, κατανοούμε την απογοήτευσή της. Η Δικαιοσύνη, όμως, δεν χρειάζεται επικρίσεις που θίγουν την ανεξαρτησία της και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτήν. Χρειάζεται την συνδρομή της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας για βελτιώσεις στο σύστημα απονομής της, με θεσμικά δόκιμο τρόπο, επ’ ωφελεία του κράτους δικαίου και των πολιτών…».

19. Αύγουστος 2017

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκδίδει δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει: «… Η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα Κράτη μέλη μπορεί να «αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης» σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο ωστόσο των Δικαστών και των Εισαγγελέων μιας Χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος». Παράλληλα, δημοσίευμα εκείνων των ημερών, των Financial Times, εγείρει διεθνώς το ζήτημα της προστασίας και σεβασμού, από την Κυβέρνηση, του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, με αφορμή την υπόθεση Κοτζιά – Athens Review of Βooks και τη δικαστική καταδίκη του τελευταίου.

20. Δεκέμβριος 2017

Αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, δια της κυκλοφορίας non paper, στην απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε υπουργική απόφαση για το πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών: «Να δούμε στο τέλος ποιος θα κουραστεί πρώτος». Σηματοδοτείται έτσι η απόλυτη ρήξη ανάμεσα σε Κυβέρνηση και Δικαιοσύνη.

Για το ίδιο θέμα (ακύρωση διαδικασίας πόθεν έσχες), μετά από σχετικές ανοίκειες και επιθετικές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή, ο Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Νικόλαος Σακελλαρίου καταγγέλλει από το βήμα της 33ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, «την ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη» και δηλώνει ότι «υποδείξεις δεν δεχόμαστε από πουθενά. Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Υπάρχουν όρια στα λόγια».

21. Δεκέμβριος 2017

Ψήφισμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων της 16ης Δεκεμβρίου 2017: «… Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την διεθνή τάση περιορισμού της δικαστικής ανεξαρτησίας και de facto αμφισβήτησης της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών. Καλείται η Κυβέρνηση να διαφυλάξει τις θεμελιώδεις Συνταγματικές αρχές και να ενισχύσει την δικαστική ανεξαρτησία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα σε συνεργασία με τις Δικαστικές Ενώσεις. Επαναδιατυπώνουμε την πάγια θέση του Δικαστικού Σώματος ότι η αποφυγή θεσμικών συγκρούσεων και συστηματικών επιθέσεων στους δικαστικούς λειτουργούς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος. Να γίνει πλήρως σεβαστή η επικαιροποιημένη Παγκόσμια Χάρτα του Δικαστή …».

22. Δεκέμβριος 2017

Ψήφισμα της 33ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. «…Η άσκηση δημόσιας  κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις, όταν αυτή αποσκοπεί στη χειραγώγηση της δικαιοσύνης, όπως και κάθε προσπάθεια που τείνει προς το σκοπό αυτό, δεν προάγει τις αρχές του κράτους δικαίου και καταδεικνύει μία δημοκρατία που νοσεί και δεν εμπνέει ούτε ενθαρρύνει τους πολίτες της στο σεβασμό των θεσμών της…».

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

Τι σκοπεύει να πράξει προκειμένου να προστατεύσει το κύρος του θεσμού της Δικαιοσύνης από τις επιθέσεις των κυβερνητικών στελεχών;

Συμφωνεί με την άποψη ότι ο «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την Κυβέρνηση, αλλά δεν έχει καταλάβει ακόμη την εξουσία»; Θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί στοιχείο της εξουσίας «που δεν έχει καταλάβει» ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Συμφωνεί με την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ότι «η Δικαιοσύνη αποτελεί θεσμικό εμπόδιο»;

Συμφωνεί με την πρακτική νομοθέτησης διατάξεων που ρυθμίζουν υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των αρμοδίων Δικαστικών Αρχών;

Σε ποια φάση βρίσκεται η εξέταση της μηνυτήριας αναφοράς πολίτη για απόπειρα εκβίασής του από την πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και νυν προϊσταμένης του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Βασιλική Θάνου;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής Καβάλας

Κώστας Καραγκούνης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανία

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ