Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Τσίπρας – Μητσοτάκης τα είπαν για το “Μακεδονικό”

  • Διαδοχικές κατ΄ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου 
  • Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τον κύκλο των συζητήσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
  • Κοινή εθνική γραμμή για το “Μακεδονικό” το μεγάλο ζητούμενο

Κοινή εθνική γραμμή θέλει να χαράξει η ελληνική κυβέρνηση την ώρα που αδυνατεί να το καταφέρει ακόμη και με την παράταξη με την οποία συμπλέει στην εξουσία, τους ΑΝΕΛ. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε συναντήσεις με όλους του πολιτικούς αρχηγούς του δημοκρατικού τόξου και πρώτος πέρασε από το γραφείο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όταν ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησε, δήλωσε καμία πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί όλο αυτό το διάστημα και πως στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει κάνει μία “τρύπα στο νερό”:

«Προσήλθα στο Μέγαρο Μαξίμου ως είχα υποχρέωση εκ του θεσμικού μου ρόλου. Ο κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ εδώ και πολλές εβδομάδες έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Σε όλο αυτό το διάστημα απέφυγε συστηματικά να διαμορφώσει συνθήκες πραγματικής συνεννόησης και συναίνεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό. Προσήλθε στη διαπραγμάτευση χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου. Το χειρότερο όμως, δίχασε τους Ελληνες. Περιφρόνησε με προκλητικό τρόπο τους συμπολίτες μας που δικαιολογημένα εκφράζουν την πατριωτική τους ανησυχία.

Αντί να διαμορφώσει ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδόθηκε σε μικροκομματικά παιχνίδια, κλείνοντας ένα παράθυρο ευκαιρίας που οι συγκυρίες προσέφεραν προς αξιοποίηση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε: «Η κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις χωρίς να λάβει συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα για τη χώρα μας. Η πολύ σοβαρή παράλειψη του κ. Τσίπρα να θέσει ρητά και δημόσια το ζήτημα αλλαγής του συντάγματος της γειτονικής χώρας, ως αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, εξασθένησε την εθνική γραμμή. Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός γιατί υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος.

Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, σθένος και αποφασιστικότητα. Ο βίος και η πολιτεία του κ. Τσίπρα αλλά και οι έως τώρα χειρισμοί του στο θέμα των Σκοπίων, δεν πείθουν ούτε κατ’ ελάχιστον τους Ελληνες ότι μπορεί να κάνει το ίδιο.

Οι Ελληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα. Αλλωστε, κάθε φορά που διαπραγματεύτηκε τα αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες ήταν τραγικά. Το ζήτημα των Σκοπίων δεν είναι απλά θέμα εξωτερικής πολιτικής, αφορά την εθνική μας συνείδηση, την ιστορία μας, εντέλει την ίδια την ταυτότητα των Ελλήνων. Δεν θα διχάσουμε τους ‘Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πορευτεί σε αυτόν τον δρόμο μόνος του. Ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι ούτε για συνενόχους»

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά και λίγο αργότερα με τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Αυτή τη στιγμή συνομιλεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη και στις 17:30 θα ολοκληρώσει τις συνταντήσεις του με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως τόνισε και πάλι στον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».

Η κ. Γεννηματά εξήγησε γιατί χθες ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, «Διότι ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή -ως όφειλε και οφείλει- και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησής του. Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα».

Επαγρύπνηση όχι μόνο των πολιτικών κομμάτων αλλά και του ελληνικού λαού ζήτησε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το Σκοπιανό.

«Είχαμε μια όσο γίνεται αναλυτική ενημέρωση» σχολίασε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Κρατάμε μικρό καλάθι, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για τις εξελίξεις με τις γειτονικές χώρες, συνολικά με τα Βαλκάνια, τη πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

«Οποιαδήποτε ονομασία δεν είναι απλά βαφτίσια ούτε είναι το κυρίαρχο πρόβλημα. Κυρίαρχα ζητήματα είναι ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων. Ανεξάρτητα από όποιες διαπραγματεύσεις με Σκόπια, Αλβανία ή άλλες χώρες, ο ελληνικός λαός να μην εφησυχάζει εφόσον δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος και όλων αυτών που οδηγούν σε εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Πάνο Καμμένο, ο γγ του ΚΚΕ απάντησε: «Ο κ. Καμμένος έχει τη δική του άποψη, το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο πρωθυπουργός».

 

Χθες ο πρωθυπουργός συζήτησε τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Τσίπρας αναχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο λίγα λεπτά πριν τις 20.00, χωρίς να κάνει καμιά δήλωση στους δημοσιογράφους.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, στον διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Νωρίτερα την Παρασκευή, τα αποτελέσματα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του «μίνι» Υπουργικού Συμβουλίου, που διήρκησε περίπου 2,5 ώρες (από τις 15.00-17.30). Στη συνάντηση συμμετείχε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (οι κ.κ. Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Αμανατίδης, Κουίκ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και η αναβάθμισή τους, κατόπιν της συνάντησης που είχε ο κ. Τσίπρα στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις σε κρίσιμα εθνικά θέματα:

«Προσπαθούμε να τα επιλύσουμε ανέφερε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως «είναι θέματα που παραμένουν, λιμνάζουν εδώ και χρόνια και βαραίνουν την εξωτερική μας πολιτική. Και που αν δεν επιδιώξουμε την λύση τους – όχι ότι είναι εύκολη – αν δεν επιδιώξουμε όμως την λύση τους ενδεχομένως να τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον με πολύ πιο δύσκολο τρόπο. Στο μεν λοιπόν θέμα της Αλβανίας, νομίζω ότι έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα. Ένα θέμα, σας θυμίζω, που είναι άλυτο εδώ και εβδομήντα χρόνια, με πολλές πτυχές. Και πιστεύω ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Έχει ήδη διανυθεί πάρα πολύ μεγάλη απόσταση».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ