Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

Τι συμβαίνει στα εγκεφαλικά κύτταρα όταν πεθάνουμε;

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν πλέον στοιχεία για ξαφνική σίγαση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο λίγο πριν το θάνατο.

Οι επιστήμονες, εξέτασαν εννέα ασθενείς με εντολή για «μη αναζοωγόνηση» και τους συνέδεσαν με ηλεκτροεγκεφαλογράφο για να παρακολουθήσουν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα συνεχίζουν να λειτουργούν για έως και πέντε λεπτά αφού η καρδιά σταματήσει να κτυπά.

Αλλά ξαφνικά, ένα κύμα “εξάπλωσης της κατάπτωσης” κτυπά, και τα κύτταρα σταματούν να λειτουργούν. Σε αυτό το σημείο, είναι αδύνατο να αναβιώσει ένα άτομο.

Τα κύτταρα πεθαίνουν όταν το αίμα σταματήσει να ρέει. Έπειτα όμως αντλούν αποθέματα ενεργειακού εφοδιασμού, και για αυτό οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την παύση της καρδιάς.

Ο επικεφαλής , της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο «Annals of Neurology», Δρ Jens Dreier, του πανεπιστημίου του Βερολίνου, δήλωσε: “Μετά από την κυκλοφοριακή διακοπή, η εξάπλωση της αποπόλωσης σηματοδοτεί την απώλεια αποθηκευμένης ηλεκτροχημικής ενέργειας στα εγκεφαλικά κύτταρα και την έναρξη τοξικών διεργασιών που τελικά οδηγούν στο θάνατο”.

Ο Δρ Jed Hartings του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, και μέλος της ερευνητικής ομάδας δήλωσε στο Newsweek: “Οι χημικές αλλαγές που οδηγούν στο θάνατο ξεκινούν με αποπόλωση. Δεν είχαμε ποτέ μια μέθοδο για να διαγνώσουμε τον εγκεφαλικό θάνατο και δεν έχουμε τρόπο να είμαστε σίγουροι όταν θα χαθεί όλη η ικανότητα ευαισθητοποίησης».

Η μελέτη έρχεται σχεδόν 70 χρόνια αφότου ο επιστήμονας του Χάρβαρντ, Aristides Leão, εντόπισε ξαφνική σίγαση της ηλεκτρικής δραστηριότητας σε πειραματόζωα που ήταν έτοιμα να πεθάνουν, μια διαδικασία που ονομάζεται «εξάπλωση της κατάπτωσης».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ