Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Επικίνδυνοι Γεωργιανοί στην φάκα της ΕΛΑΣ

 

Τον τίτλο τιμής της Ρωσικής μαφίας “Vor v Zakone” (Κλέφτης στο πλαίσιο του νόμου) είχε ο 53χρονος αρχηγός της Γεωργιανής σπείρας διαρρηκτών που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αμαρουσίου. Ο βαφτισμένος… με αξίωμα αρχηγός, τα τελευταία 6 χρόνια συντόνιζε τους συνεργούς του, που δρούσαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στη φωτογραφία με τους αρχηγούς της Μαφίας που είχαν συγκαλέσει «σύσκεψη» στην Ελλάδα το 2014 για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ο 53χρονος ακουμπάει το δεξί του χέρι και πόδι του 62χρονου αρχηγού, που καθόταν σε αναπηρικό καροτσάκι, ο οποίος και αυτός συνελήφθη το 2015 στην Ελλάδα από την ίδια υπηρεσία, για χιλιάδες διαρρήξεις με λεία εκατομμύρια ευρώ. Το επιτελείο του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, μπορεί να εξιχνίασε 26 κλοπές-διαρρήξεις σε διάφορα μέρη της χώρας, όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η ομάδα των «ταξιδευτών», όπως τους είχε ονομάσει, προέβαιναν σε μία διάρρηξη σπιτιού την ημέρα, περίπου 250 τον χρόνο, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε περίπου 2.000 κλοπές και διαρρήξεις.
Ο 53χρονος, που είχε πολεμική εμπειρία σε μέτωπα της Αμπχαζίας εναντίον των Τσετσένων, με ενθύμιο ένα τραύμα από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι, είχε οργανώσει την πενθήμερη εργασία της ομάδας. Από Δευτέρα έως Παρασκευή τα μέλη της σπείρα άλλαζαν γεωγραφικά διαμερίσματα, από Αττική, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, ενώ οι στόχοι επιλέγονταν από την εξωτερική εμφάνιση των σπιτιών και την πόρτα ασφαλείας.
Ο αρχηγός κινούταν με διαφορετικό όχημα κάθε φορά κατά την διάρκεια των ληστρικών επιχειρήσεων, το οποίο στη συνέχεια άφηνε μακριά από το σπίτι του, ενώ και τα κλειδιά του δεν τα έπαιρνε ποτέ στην οικία του για να μην συνδεθεί με αυτό σε περίπτωση που είχε εντοπιστεί από την αστυνομία.
Το χρονικό διάστημα της παρακολούθησης, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως έφευγαν από το στρατηγείο τους στα Πατήσια και χτυπούσαν ένα σπίτι την ημέρα σε Μαρούσι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Ηλιούπολη, Χαϊδάρι, Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Αιγάλεω, Νίκαια, Αργυρούπολη, Άγιο Δημήτριο, Άλιμο, Πάτρα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Αίγιο, Διακοφτό, Λουτράκι, Λειβαδιά, Ιτέα και Θήβα.
Οι διαρρήκτες- ταχυδακτυλουργοί χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις με σύνθετη ορολογία στις μεταξύ τους επικοινωνίες και έπαιρναν αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης στις μετακινήσεις τους.
Ξεκινούσαν κάθε μέρα νωρίς το πρωί διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να μετακινηθούν έως και δύο επαρχιακές πόλεις την ημέρα για να διαπράξουν κλοπές.
Ήταν «δάσκαλοι» στις διαρρήξεις, καθώς με ειδικά εργαλεία ακόμη και οι πιο τεχνολογικά εξελιγμένες κλειδαριές ασφαλείας δεν μπορούσαν να τους σταθούν εμπόδιο. Στις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν τρία οχήματα, το ένα ως προπομπός που ενημέρωνε τον 53χρονο αρχηγό για τυχόν ύπαρξη αστυνομικών στο οδικό δίκτυο που χρησιμοποιούσαν. Μετά τις κλοπές είτε αποθήκευαν τα κλοπιμαία, είτε τα μετέφεραν σε ενεχυροδανειστήριο της Ομόνοιας. Στις εννέα κατ’ οίκων έρευνες βρέθηκαν 40.000 ευρώ, κοσμήματα, λίρες, ρολόγια, ηλεκτρονικές συσκευές, πιστόλια, περίστροφα και κυνηγετική καραμπίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ