Της Ελένης Τσιάβο
Η πολυμελής εγκληματική οργάνωση με τους 66 κατηγορουμένους, είχε συσταθεί από το έτος του 2015 και διέπραττε κατ’ εξακολούθηση απάτες εις βάρος ανυποψίαστων πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα. Η δράση της ήταν ιδιαίτερα έντονη, με τέλεση διάφορων εγκληματικών πράξεων που στόχο είχε την εξαπάτηση των θυμάτων μέσω ψευδών αγγελιών για την απόσπαση χρηματικών ποσών. Μετά από ενδελεχή έρευνα των αστυνομικών αρχών προκύπτει ότι τα αρχηγικά και βασικά μέλη της σπείρας διαβιούν πλουσιοπάροχα, διαχειρίζονται υπέρογκα χρηματικά ποσά, διαμένουν σε πολυτελείς κατοικίες και οδηγούν αυτοκίνητα μεγάλης ιπποδύναμης. Βασικά μέλη της σπείρας φέρονται να είναι νέοι ηλικίας από 25 μέχρι 37 ετών κάτοικοι Αργολίδας, Αττικής και Κορίνθου με πολλούς ακόμα συνεργάτες εντός της σπείρας που έχουν μάλιστα συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους.
Σύμφωνα με την περιγραφή στη δικογραφία, τα μέλη διακατέχονται από μεγάλη έπαρση και δεν διστάζουν να χλευάσουν τους παθόντες και να αστειευτούν μεταξύ τους στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα «κατορθώματα» τους. Σκοπός της εγκληματικής οργάνωσης είναι ο παράνομος προσπορισμός τεράστιου οικονομικού οφέλους μέρος του οποίου νομιμοποιείται α) με παντός τύπου αγορές (πολυτελή οχήματα, ανέγερση κατοικιών, πολλαπλές αγορές επισκέψεις στο Casino κ.α) β) με εικονικές αγορές μεγάλου ύψους σε επιχειρήσεις γ) με την ίδρυση και τη χρηματοδότηση υπαρκτών ή εικονικών εταιρειών και επιχειρήσεων. Το ποσό που βρέθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό σε διάστημα ενός έτους μετά την άρση απορρήτου αγγίζει τα 200.000 ευρώ από τις παράνομες δραστηριότητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν, η πλειοψηφία όσων θεωρούνται αρχηγικά μέλη στην οργάνωση, έχουν κατηγορηθεί για τέλεση πανομοιότυπων αδικημάτων, γεγονός που τους απέτρεψε να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο τη δράση τους, εφευρίσκοντας όμως νέες τεχνικές και μεθόδους που δύσκολα εντοπίστηκαν από τις διωκτικές αρχές.
Ψευδείς αγγελίες πώλησης οχημάτων και εμπορευμάτων
Η σπείρα είχε μηχανευτεί πλήθος τρόπων εξαπάτησης πολιτών μέσω ψευδών αγγελιών πώλησης οχημάτων και διάφορων άλλων προϊόντων στο Ίντερνετ. Συγκεκριμένα, αναρτούσαν τις διαδικτυακές αγγελίες πώλησης παντός τύπου μεταχειρισμένων οχημάτων και εξαρτημάτων σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές, χαμηλότερες συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν έτσι το ενδιαφέρον πληθώρας υποψηφίων αγοραστών.
Έθεταν λοιπόν προς πώληση οχήματα, για όλα τα γούστα καλύπτοντας τις απαιτήσεις της πλειοψηφίας του κοινού. Τροχόσπιτα, νταλίκες, λεωφορεία, πολυτελή ή οικονομικά αυτοκίνητα , σκάφη κοκ. ήταν μερικά από τα οχήματα που έβγαζαν σε αγγελία ενώ στην πραγματικότητα ήταν απλώς μια φωτογραφία που είχαν βρει στο διαδίκτυο. Κατά την ανάρτηση των αγγελιών ανέφεραν ότι το προς πώληση όχημα βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή της Επικράτειας (συνήθως σε νησί) με σκοπό οι υποψήφιοι αγοραστές να μη δηλώσουν πρόθεση για τον δια ζώσης έλεγχο του.
Τα σενάρια που χρησιμοποιούσαν είναι τα εξής: προσποιούνταν τους καταξιωμένους επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες στόλου οχημάτων, τα οποία συνήθως «δεν τα έχουν ανάγκη», ώστε να δικαιολογήσουν την πώληση σε χαμηλή τιμή. Ως γνήσιοι «επιχειρηματίες», επιστράτευαν συνεργούς τους οι οποίοι είχαν επιφορτιστεί με την υπόδυση ρόλων με συνηθέστερους αυτούς του υποτιθέμενου λογιστή και του υποτιθέμενου οδηγού της μεταφορικής εταιρείας που θα παραδώσει το προς πώληση όχημα στον υποψήφιο αγοραστή- θύμα. Οι συνεργοί του πωλητή είναι άρτια «εκπαιδευμένοι» και διαθέτουν το κατάλληλο λέγειν ώστε να πείσουν με τις ουσιώδεις γνώσεις τους υποψηφίους για την φερεγγυότητα και την αξιοπιστία του οχήματος. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, οι ίδιοι είναι εύποροι και προστατευτικοί γονείς, οι οποίοι στην ουσία θα πωλούσαν το όχημα που χρησιμοποιούσε το παιδί τους είτε επειδή φοβούνται κάποιο τροχαίο ατύχημα, είτε επειδή έχει μετοικήσει στο εξωτερικό ο υποτιθέμενος γιος, ο οποίος εξηγεί αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος σε τηλεφωνική επικοινωνία.
Σε αρκετές περιπτώσεις συμμετέχουν συνεργοί, οι οποίοι υποδύονται και άλλους ρόλους, όπως για παράδειγμα φιλικά πρόσωπα πωλητών, διευθυντές τραπεζικών καταστημάτων, πωλητές έτερων οχημάτων, οι οποίοι πρόκειται να πουλήσουν όχημα στον φερόμενο ως πωλητή- δράστη το οποίο θα αντικαταστήσει το προς πώληση υποτιθέμενο όχημα. Άπαντες με τη σειρά τους, πιέζουν τα θύματα προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία πώλησης. Στην περίπτωση που το θύμα έχοντας αντιληφθεί τη σε βάρος του απάτη, εκτοξεύουν ύβρεις και απειλές κατά της ζωής αυτού και της οικογενείας του προκειμένου να τον αποτρέψουν να γνωστοποιήσει το γεγονός στις διωκτικές αρχές. «Είμαστε 100 άτομα οργάνωση και δεν μας πειράζει κανείς», « έχω porche cayenne και είσαι τυχερός που σου έφαγα τόσα λίγα», ακούγονται να λένε στις ηχογραφημένες από την ΕΥΠ, συνομιλίες.
Οι συλλήψεις
Με δεδομένο το γεγονός ότι η εγκληματική οργάνωση θα συνέχιζε ακάθεκτη τον ρόλο της, διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές του Νομού Αργολίδας, του νομού Κορινθίας και των Μεγάρων Αττικής σε καταυλισμούς Ρομά, με σκοπό τον εντοπισμό αρχηγικών βασικών και περιφερειακών μελών καθώς και στοιχείων- πειστηρίων που σχετίζονται με την υπόθεση. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά καθώς και όπλα ενώ οι φερόμενοι ως δράστες οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών με ορισμένους εξ αυτών να κρίνονται ως προφυλακιστέοι.
Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα ΜΠΑΜ