Σε… χρυσές δουλειές αποσκοπεί το Μαξίμου πίσω από το σχέδιο διάσωσης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναθηναϊκού. Το project έχει αναλάβει προσωπικά ο Γιώργος Τσίπρας, εξάδελφος του πρωθυπουργού, ο οποίος εδώ και μερικούς μήνες έχει εγκατασταθεί στα ενδότερα του Μεγάρου αναλαμβάνοντας καθήκοντα προϊσταμένου του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού. Απώτερος σκοπός είναι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, αλλά και κατασκευαστικές εταιρείες, να εμπλακούν είτε με την ανέγερση του γηπέδου στο Γουδί, είτε με την αξιοποίηση καταστημάτων στον περιβάλλοντα χώρο.
Όταν τον Σεπτέμβριο του 2017 ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωνε σε υπουργικά στελέχη ότι πρέπει πάση θυσία να διασωθεί ο Παναθηναϊκός, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ηθική και νομική υποχρέωση της κυβέρνησης» προκειμένου να προχωρήσει το project στο Γουδί, λίγοι γνώριζαν τι ακριβώς συμβαίνει στα ενδότερα του Μαξίμου. Η αξιοσημείωτη και καθ’ όλα σεβαστή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να μη «σκάσει στα χέρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η καυτή πατάτα του ΠΑΟ» μετά την εγκατάλειψή του από τον εφοπλιστή Γιάννη Αλαφούζου, δεν έχει μόνο ηθικά και πολιτικά κίνητρα, αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, και οικονομικά. Άλλωστε, όπως έχει καταγραφεί από το ρεπορτάζ, εδώ και μήνες ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει προσωπικά το project Παναθηναϊκός μέσω συναντήσεων ή συζητήσεων με επιφανείς επιχειρηματίες της χώρας, μεταξύ των οποίων κάποια στιγμή και ο Νικόλας Πατέρας.
Ο ρόλος του Γιώργου Τσίπρα και των «φίλων» του
Μπορεί λοιπόν στην επικαιρότητα να φιγουράρει το όνομα του Παϊρότζ Πιενγκμπονγκσάντ ως του μελλοντικού «σωτήρα» της ιστορικής ομάδας, όσοι όμως είναι σε θέση να γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις κάνουν λόγο για μια λίγο διαφορετική πραγματικότητα, καθώς στο σχέδιο διάσωσης θα συμμετάσχουν «αφανώς» και Έλληνες επιχειρηματίες.
Η «ΜΠΑΜ της Κυριακής» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο Γιώργος Τσίπρας, ο αγαπημένος εξάδελφος και κατά επτά χρόνια μεγαλύτερος του πρωθυπουργού, με τον οποίο στο παρελθόν διατηρούσαν κοινή τεχνική εταιρεία. Απόφοιτος του Πολυτεχνείου και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, ο Γιώργος Τσίπρας θεωρεί ότι, σε περίπτωση που προχωρήσει το project για γήπεδο στο Γουδί, τότε μπορούν να γίνουν «καλές δουλειές». Το πλάνο περιλαμβάνει την κατασκευή τόσο του γηπέδου αλλά και διάφορων καταστημάτων που θα απευθύνονται στην «παναθηναϊκή οικογένεια». Δηλαδή τη δημιουργία μιας μικρής «πράσινης» πολιτείας η οποία θα αποφέρει αρκετά εκατομμύρια ετησίως σε εκείνους που αποφασίσουν να επενδύσουν. Έχοντας αυτό το πλάνο στο μυαλό του και σε ανοικτή επικοινωνία πάντα με τον πρωθυπουργό, ο Γιώργος Τσίπρας άρχισε να καταστρώνει τα σχέδια επί χάρτου.
Η «ΜΠΑΜ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι εδώ και μερικούς μήνες ο εξάδελφος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με ιδιώτη ο οποίος φέρεται να εκπροσωπεί πολύ γνωστό εφοπλιστή. Πρόκειται για πρωτοκλασάτο επιχειρηματία ο οποίος έχει ανοικτές αρκετές ποινικές υποθέσεις, και στο παρελθόν δεν έχει ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Έχει όμως την οικονομική επιφάνεια να «σπρώξει» αρκετά χρήματα στον σύλλογο, τα οποία ευελπιστεί ότι θα του επιστραφούν μέσω της εμπορικής εκμετάλλευσης.
Δεν θέλουν να φαίνεται
Ο εκπρόσωπος του επιχειρηματία – εφοπλιστή φέρεται ότι διατηρεί εδώ και καιρό πολύ καλές σχέσεις με τον Γιώργο Τσίπρα. Στο πλαίσιο της καλής επικοινωνίας και των επαφών, όταν στις αρχές της ποδοσφαιρικής σεζόν άρχισε να διαφαίνεται το πρόβλημα μετά τη λευκή σημαία που σήκωσε ο Αλαφούζος, έριξε στο τραπέζι την ιδέα συμμετοχής του εφοπλιστή στο «σχήμα διάσωσης». Από κοινού με τον Γιώργο Τσίπρα μελέτησαν τα δεδομένα και κυρίως από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από το project στο Γουδί. Το συγκεκριμένο πλάνο παρουσιάστηκε στη συνέχεια και στον εφοπλιστή, ο οποίος αφενός για δικούς του λόγους θέλει να τα έχει καλά με την κυβέρνηση, αλλά χωρίς να φαίνεται. Έτσι, επιλέχθηκε η πολιτική της «σιωπής» και της «διάψευσης», παρόλο που όλοι όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο επιμένουν ότι όλα έχουν δρομολογηθεί, καθώς πίσω από τη «βιτρίνα» του Πιενγκμπονγκσάντ κρύβεται ο εγχώριος και οικονομικά πανίσχυρος «παίκτης».
Και κάτι τελευταίο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι η κυβέρνηση έδειξε ιδιαίτερη σπουδή στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας», η οποία με χρήματα του Δημοσίου, αλλά και ιδιωτών, θα μπορεί να προγραμματίζει και να εκτελεί έργα στην Αττική.
H συμφωνία του Ταϊλανδού με τον Αλαφούζο
Η πρόταση που εξ αρχής έκανε ο Παϊρότζ Πιενγκμπονγκσάντ στον Γιάννη Αλαφούζο αφορούσε την εξ ολοκλήρου εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ. Οι διαδικασίες με ανταλλαγή πληροφοριών και προτάσεων ξεκίνησαν πριν από το Πάσχα και κορυφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με την άφιξη του Ταϊλανδού στη χώρα μας και την κατ’ ιδίαν συνομιλία που είχε με τον Γιάννη Αλαφούζο.
Το συνολικό χρέος της ΠΑΕ ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ. Ο Παϊρότζ είναι διατεθειμένος να καλύψει τα 27 εκατ. ευρώ: Καταβολή 13 εκατομμυρίων ευρώ για χρέη σε Εφορία και Δημόσιο, 7 εκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά του προπονητικού κέντρου «Γεώργιος Καλαφάτης» στο Κορωπί και 7 εκατομμύρια που είναι δεσμευμένα από τη τηλεοπτικό συμβόλαιο λόγω ενός δανείου που «ανακυκλώνεται» από τα χρήματα που έμπαιναν στην ΠΑΕ μέσω της Nova. Παράλληλα, υπόσχεται την άμεση επένδυση 20 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες της ομάδας. Στον Γιάννη Αλαφούζο μένει η διευθέτηση 20 εκατ. ευρώ από τα χρέη, τα οποία θα αναλάβει ο ίδιος να αποπληρώσει, τμηματικά. Η πλευρά του Ταϊλανδού έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ελέγχου μέχρι τις 30 Ιουνίου και κατόπιν να απαντήσει θετικά ή αρνητικά στην αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ.
Ποιος είναι ο Παϊρότζ Πιενγκμπονγκσάντ
Ο Παϊρότζ Πιενγκμπονγκσάντ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1955 και μεγάλωσε στην Ban Chang της επαρχίας Rayong της Ταϊλάνδης. Όντας ο μεγαλύτερος γιος ενός προεξάρχοντος τοπικού ηγέτη με ενδιαφέρον για τη γεωργία και το εμπόριο, ο Παϊρότζ πέρασε τα πρώτα χρόνια του απολαμβάνοντας την οικογενειακή ζωή στην αγροτική Ταϊλάνδη, αλλά και βιώνοντας τη δυναμική των επιχειρήσεων και της πολιτικής κάτω από το καθοδηγητικό χέρι του ισχυρού πατέρα του. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν η ασιατική οικονομική δραστηριότητα μετατοπίστηκε δραματικά στην Ταϊλάνδη, ο Παϊρότζ βρέθηκε σε εξαιρετική θέση να συνδυάσει τη διεθνή του εμπειρία στον τομέα των κατασκευών και του εργατικού δυναμικού με την αυξανόμενη τοπική ζήτηση για τη δημιουργία νέων έργων υποδομής και ανάπτυξης γης σε όλη τη χώρα, στην περιοχή νοτιοανατολικά της Μπανκόνγκ (και όχι πολύ μακριά από την πατρίδα του), γνωστή ως «Ανατολική Θάλασσα». Έτσι ξεκίνησε ένα σημαντικό κεφάλαιο της καριέρας του Παϊρότζ ως επιχειρηματία και δημιουργού επιχειρηματία, οδηγώντας στην ίδρυση του Ban Chang Group, μια πολύ διαφοροποιημένη και δημόσια εισηγμένη εταιρεία ακινήτων και επενδύσεων που έχει αναπτύξει με επιτυχία αρκετά σημαντικά οικιστικά, βιομηχανικά, IT & Telecom και πρωτογενή έργα υποδομής σε όλη τη χώρα.
Σήμερα, ο Παϊρότζ συμμετέχει ενεργά ως ανώτερος σύμβουλος της International Engineering (Public) Co. Ltd., βοηθώντας τη διοίκηση να αναδιαρθρώσει και να διαφοροποιήσει την εταιρεία ώστε να γίνει πιο επικερδής και οικονομικά προσανατολισμένη σε σχέση με τις ευκαιρίες της αγοράς στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, του νερού και της εφοδιαστικής. Επιπλέον, είναι ανώτερος σύμβουλος της Empire Consultants Co. Ltd, think tank, συμβουλευτικής εταιρείας που εδρεύει στην Μπανγκόκ και συμβουλεύει τις εταιρείες και τους πελάτες της από την Ταϊλάνδη και τις ξένες εταιρείες σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικής ανάπτυξης και εμπορικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων στην Ταϊλάνδη και σε όλη την περιοχή. Είναι επίσης ανώτερος σύμβουλος της ομάδας Red Bull του Πεκίνου της Κίνας, βοηθώντας την εταιρεία στις καθημερινές της επιχειρηματικές δραστηριότητες. Στην πατρίδα του, την Ταϊλάνδη, έχει διατελέσει σύμβουλος του αναπληρωτή πρωθυπουργού Πραμάρν Αντιρεσκάν, ενώ το 1991 διορίστηκε μέλος της Γερουσίας στην Εθνοσυνέλευση, αξίωμα που κατείχε μέχρι το 1999. Επίσης, υπήρξε «δεξί χέρι» του 23ου πρωθυπουργού της χώρας, Τακσίν Σιναβάτρα.
Η σχέση του με το ποδόσφαιρο και η έρευνα της Δικαιοσύνης του Βελγίου
Ο Παϊρότζ διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ποδοσφαιρικού Συνδέσμου της Ταϊλάνδης από το 1990 έως το 1991, ήταν διευθυντής της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου για τους 11ους Ασιατικούς Αγώνες (1990) και τους 18ους Αγώνες του SEA (1991). Έχει κάνει αρκετές συμφωνίες με ευρωπαϊκά κλαμπ, με σημαντικότερη εξ αυτών τη συμφωνία που πέτυχε με τη βασιλική οικογένεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την απόκτηση της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Πιενγκμπονγκσάντ αξιοποίησε τις διασυνδέσεις του με τη Μέση Ανατολή, έφερε σε επαφή το 2008 τον τότε ιδιοκτήτη της αγγλικής ομάδας με τους Άραβες και η συμφωνία έφτασε στα 250.000.000 ευρώ. Το καλοκαίρι του 2009 ο Παϊρότζ βοήθησε τον Σουλαϊμάν αλ Φαχίμ, εκπρόσωπο του σεΐχη Μανσούρ και ιδιοκτήτη της κτηματομεσιτικής εταιρείας του Ντουμπάι «Hydra Properties», να εξαγοράσει την Πόρτσμουθ.
Επίσης, το 2014 συμμετείχε στην εξαγορά της Ρέντινγκ και έγινε ένας από τους διευθυντές της αγγλικής ομάδας. Στις 26 Μαρτίου τους 2018 εξαγόρασε το 90% των μετοχών της βελγικής Μουσκρόν. Το όνομά του έχει ακουστεί και για την Ντιναμό Βουκουρεστίου. Έχει επαγγελματική σχέση με τους κορυφαίους μάνατζερ, τον Ζάχαβι και τον Ραμαντάνι. Μάλιστα, η βελγική Δικαιοσύνη διενεργεί έρευνα για το εάν ο ίδιος έχει αποκτήσει τις μετοχές της Μουσκρόν ή εάν αποτελεί βιτρίνα των Ζάχαβι και Ραμαντάνι, όπως ακούγεται…
Το δεξί χέρι του Παϊρότζ
Ο Παϊρότζ Πιενγκμπονγκσάντ σε όλες τις μεγάλες συμφωνίες συνοδεύεται από τον άμεσο συνεργάτη του. Πρόκειται για τον Τζακ Σρισουμρίντ, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος του Empire Asia Group, της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών και ιδιωτικών επενδύσεων της οποίας ηγείται ο Παϊρότζ Πιενγκμπονγκσάντ. Ο Σρισουμρίντ ήταν σε κάθε συνάντηση και σε κάθε deal στο πλευρό του Παϊρότζ. Ήταν εκεί από το deal με τη Μάντσεστερ Σίτι και την οικογένεια Μανσούρ, μέχρι σε αυτό με Όξφορντ, τη Ρέντινγκ, τη Λέστερ και τη Μουσκρόν. Είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει τα ποδοσφαιρικά κατατόπια και τον οποίο συμβουλεύεται και εμπιστεύεται απόλυτα ο Πιενγκμπονγκσάντ.