Στα άκρα έφτασε η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά την απρόσμενη και μοναδική στα χρονικά παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκου Σακελλαρίου, από την εξέχουσα αυτή θέση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ εξαπέλυσε μομφή κατά της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τις διαρροές ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου έκρινε ως συνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλο με τον οποίο περικόπτονται οι συντάξεις. Παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν το Σάββατο ότι ο νόμος Κατρούγκαλου για το κούρεμα των συντάξεων κρίθηκε συνταγματικός, η πραγματικότητα είναι ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν είχε κρίνει τον νόμο Κατρούγκαλου.
Για πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά παραίτηση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας» που εντείνει τις σκιές στις σχέσεις της Κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Και προσθέτει «Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο την ώρα που η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο προφανών κυβερνητικών πιέσεων, οι ανώτατοι λειτουργοί να επιτελούν αμερόληπτα το έργο τους μακριά από τη δημοσιότητα με βάση τη συνείδηση τους και το Δημόσιο συμφέρον».
Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του σημειώνει:
«Η αιφνιδιαστική παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, για πρώτη φορά στα χρονικά του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποτελεί μία ακόμη απτή απόδειξη της οριακής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον νευραλγικό χώρο της ελληνικής Δικαιοσύνης, με ευθύνη της κυβέρνησης» τονίζει,
Όπως υπογραμμίζει, «οι διαρκείς, απροκάλυπτες και διχαστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις και επιθέσεις στη δικαστική εξουσία -τις οποίες και ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣτΕ είχε τον περασμένο Ιανουάριο καταγγείλει- έχουν προκαλέσει βαθιές πληγές στο Κράτος Δικαίου».
Το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει ότι «η αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης αποτελεί πλέον θεμελιακό όρο για την περιφρούρηση της Δημοκρατίας μας».
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός κ. Στ. Κοντονής, ο οποίος έκανε νωρίτερα αποδεκτή την παραίτηση Σακελλαρίου- , στη δήλωσή του επιχείρησε να περιορίσει το νήμα της παραίτησης του Προέδρου του ΣτΕ στο θέμα των διαρροών, δηλώνοντας τα εξής:
«Η παραβίαση δικονομικών κανόνων όσον αφορά στη διαδικασία έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και δη η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου και των διαμειβομένων σε κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις, το οποίο θέτει στην επιστολή παραίτησής του και ο κ. Σακελλαρίου, υποβαθμίζει κατάφωρα τον θεσμό της Δικαιοσύνης και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στους πολίτες», σημειώνει ο κ. Κοντονής.
Ο ίδιος καλεί τους δικαστικούς λειτουργούς «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσουν το έργο τους απρόσκοπτα, περιφρουρώντας το κύρος του θεσμού που υπηρετούν και θωρακίζοντας με τη συμπεριφορά τους τούς δικονομικούς κανόνες που είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν απαρεγκλίτως».
Ενωση Κεντρώων: Σύγκρουση εξουσιών
Για «χάσμα μεταξύ της δικαιοσύνης και της εκτελεστικής εξουσίας» έκανε λόγο η Ενωση Κεντρώων.
«Η παραίτηση του κ. Νίκου Σακελλαρίου από την θέση του προέδρου του ΣτΕ μας προβληματίζει, ιδιαίτερα για τους λόγους που επικαλείται και δηλώνουν το χάσμα μεταξύ, Δικαιοσύνης και εκτελεστικής εξουσίας», αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:
«Η Ενωση Κεντρώων είχε ζητήσει, η μεν κυβέρνηση να πάψει τις απειλές κατά της Δικαιοσύνης, η δε Δικαιοσύνη να χαμηλώσει τους τόνους και να αντιληφθεί ότι η χώρα είναι υπό την κηδεμονία των δανειστών, οπότε είναι φυσικό με ιδιαίτερη φειδώ να εκδίδονται αποφάσεις της με δημοσιονομικές επιπτώσεις. Ετσι φθάσαμε στην σύγκρουση των εξουσιών».
Εντύπωση προκαλεί η επίθεση που εξαπέλυσε στον Νίκο Σακελλαρίου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας την παραίτηση του.
Με ανάρτησή του στο twitter, ο Νίκος Παππάς χρησιμοποίησε ειρωνικό ύφος, λέγοντας πως ο πρόεδρος του ΣτΕ θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί από το 2016. «Αν τον κ. Σακελλαρίου τον ενοχλούσε η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου έπρεπε να έχει παραιτηθεί από τον Οκτώβρη του 2016», έγραψε χαρακτηριστικά!
Τον προβληματισμό της μετά την παραίτηση εξέφρασε μέχρι και η ΠΟΑΣΥ! Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων είναι χαρακτηριστική:
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, τονίζει ομόφωνα ότι η παραίτηση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νικολάου ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ, δημιουργεί στην Π.Ο.ΑΣ.Υ. και σε κάθε Έλληνα αστυνομικό εύλογο προβληματισμό και ανησυχία. Οι θεσμοί και τα πρόσωπα που τους υπηρετούν πρέπει να προστατεύονται όταν βάλλονται.
Η Ελληνική Αστυνομία, ως θεσμικός παράγοντας για φύλαξη της εσωτερικής ειρήνης και ασφάλειας των πολιτών, βάλλεται καθημερινά. Και αντέχει. Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο πρόσωπο του Προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας ως εκπροσώπου της Δικαστικής Εξουσίας, που τόσο άδικα βάλλεται και προσβάλλεται.
Τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας και η Κυβέρνηση ειδικότερα, οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις επισημάνσεις του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Χώρας και, ασκώντας τα συνταγματικά τους καθήκοντα, να αποδείξουν ότι όχι μόνο σέβονται τις αποφάσεις των Δικαστηρίων, αλλά και ότι η πολιτική που εφαρμόζουν προσαρμόζεται στις δικαστικές αποφάσεις, που δίδουν τα συνταγματικά θεμέλια και τις αρχές πάνω στις οποίες υποχρεούνται να νομοθετούν.
Το τέλος των μνημονίων δεν μπορεί να σημάνει και το τέλος θεσμών που αντιστάθηκαν με διαχρονικό όφελος των Ελλήνων πολιτών.
Πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, την παραίτηση του Ν. Σακελλαρίου:
H παρέμβαση του Προέδρου του ΣτΕ, Νικολάου Σακελλαρίου μέσω της πρωτοφανούς στα δικαστικά χρονικά του ΣτΕ παραιτήσεως του Προέδρου αυτού, διαλαμβάνει καίριες επισημάνσεις για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τη διαφύλαξη της συνταγματικής δικαιοταξίας. Συγχρόνως, αποτελεί δικαίωση των πάγιων θέσεων του δικηγορικού σώματος. Έχουμε διαχρονικά επισημάνει ότι το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να ταυτίζεται με το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου και ότι η επικράτηση οικονομικών σκοπιμοτήτων δεν μπορεί να γίνεται έναντι οιουδήποτε τιμήματος. Η διαφύλαξη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει το Σύνταγμα είναι αδιαπραγμάτευτη και επαφίεται πρωτίστως στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη.
Ομοίως, έχουμε πολλαπλώς επισημάνει τις απόπειρες, ανεξαρτήτως της επιτυχίας τους ή μη, παρεμβάσεων θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, κατά τρόπο που υπονομεύει την ανεξαρτησία της.
Οι δηλώσεις του Προέδρου του ΣτΕ επιβεβαιώνουν, τέλος, την επισήμανσή μας για τον ιδιότυπο μιθριδατισμό που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία, καθώς πλέον έχουμε φτάσει να θεωρείται ζητούμενο η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και δη των ανωτάτων δικαστηρίων, καίτοι ο σεβασμός και η εφαρμογή τους ιδίως από την εκτελεστική εξουσία πρέπει να θεωρείται αδιαπραγμάτευτη σε ένα κράτος δικαίου, ώστε να μην περιέλθουμε σε ανυποληψία ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών, δικαστικών και μη.
Οι καίριες αιτιάσεις του Προέδρου του ΣτΕ δείχνουν ότι το κέντρο βάρους της δράσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης πρέπει να εντοπίζεται στην ποιοτική αναβάθμιση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, στην αποχή από την προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης, στην οποία μέχρι σήμερα επιδίδεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης, και όχι σε επικοινωνιακού τύπου καιροσκοπικές εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα για τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και άλλα τοιαύτα.
Διαβάστε μερικά καυστικά σχόλια στο Twitter μετά την παραίτηση του Σακελλαρίου:
Ωραίος ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατειας Νίκος Σακελλαρίου. Παραιτήθηκε ο… επαναστάτης λίγες ημέρες πριν βγει στη σύνταξη! Όταν επικύρωνε όλους τους μνημονιακούς νόμους δεν ήξερε να παραιτηθεί, μόνο να πίνει το καφέ του στο Da Capo.
Θα κάνω μια πρόβλεψη, έτσι για να υπάρχει. Ο Σακελλαρίου του ΣτΕ, που παραιτήθηκε λιγότερο από μήνα πριν τη συνταξιοδότησή του, θα είναι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ.
Ζω στη Χώρα, που Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου, παραιτείται μιλώντας για πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων, ενώ το ίδιο το Δικαστήριό του, πέρασε ως συνταγματικές τις περισσότερες περικοπές συντάξεων.
Ο Σακελλαρίου, ο πρόεδρος του ΣτΕ , επέλεξε να παραιτηθεί ένα μήνα πριν την προβλεπόμενη συνταξιοδότησή του. Δεν πρέπει να έχει υπάρξει πιο θεατρική παραίτηση στα χρονικά της ελληνικής δικαιοσύνης. Τουλάχιστον θα μπορεί να πίνει χαλαρά το καφεδάκι του στο Κολωνάκι.