Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Χρήστος Δάντης: “Τόσα τραγούδια περιέχουν ύβρεις, η καριόλα τους πείραξε;”

«Καρ@@@ σε μισώ» λέει ο Χρήστος Δάντης και έρχεται αντιμέτωπος με συναδέλφους, πρώην συντρόφους και ενώσεις πολιτών που τον κατηγορούν για κατάντια και κατρακύλα. Αλλά και με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και άλλες ενώσεις που ετοιμάζονται για «δικαστικό πόλεμο».

«Η Τέχνη πολλές φορές είναι βιωματική, άλλες φορές όχι» απαντάει αποκλειστικά στην «ΜΠΑΜ» ο Χρήστος Δάντης μέσω του εκπροσώπου του, Σαγκάν Ρώρου, και συνεχίζει: «Η Τέχνη δεν έχει όρια, και έτσι πρέπει να είναι. Τόσα τραγούδια βρίζουν, αυτό τους πείραξε; Δεν ξέρω αν ο Δάντης το έγραψε για κάποια συγκεκριμένη ή του ήρθε έτσι απλά, αλλά, όπως και να ’χει, θα βάλουμε όρια στην Τέχνη; Τώρα, αν κάποιοι πειράχθηκαν, τι να πω, θα τα αντιμετωπίσουμε όλα ανάλογα με τις εξελίξεις».

Με αυτή τη δήλωση η πλευρά του Χρήστου Δάντη, που βλέπει το τραγούδι να γίνεται viral στο Διαδίκτυο, απαντάει στους επικριτές του, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι έχει προκαλέσει ενώσεις γονέων, ισότητας και φυσικά όλες τις πρώην συντρόφους τους, αφού, όπως λέει μέσω του συνεργάτη του, Σαγκάν Ρώρου, «ο καλλιτέχνης πολλές φορές γράφει βιωματικά».

Μάλιστα, ο ίδιος ο Χρήστος Δάντης υποστήριξε: «Έχει γίνει πολύ ντόρος και πολύ θέμα για αυτό το τραγούδι, γιατί έχει μια πολύ κακόηχη λέξη για αυτούς, τη λέξη κ@@@λα, και έχει κολλήσει όλος ο κόσμος και εν πάση περιπτώσει δεν έχω καταλάβει γιατί έχει κολλήσει. Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος ντόρος τώρα, εδώ και μια πενταετία έχουμε τραγούδια με ύβρεις μέσα. Έχω ένα κοριτσάκι επτά ετών, το οποίο πριν από δύο χρόνια άρχισε να τραγουδάει ένα τραγούδι που λεγόταν “Μέσα στο καυτό μου μπικίνι”. Βεβαίως και διαφωνούσα να το τραγουδάει το κοριτσάκι μου αυτό, το οποίο δεν καταλαβαίνει βέβαια τι σημαίνει, αλλά όταν διαφωνώ με κάτι που δεν θέλω να ακούσει το παιδί μου, απλώς του το κρύβω. Δεν υπάρχει λογοκρισία και στέρηση του λόγου και της έκφρασης στην Τέχνη, όποια κι αν είναι αυτή, γιατί Τέχνη είναι ακόμη και το Happy Birthday» είπε, μεταξύ άλλων, ο τραγουδιστής.

«Ας το κρίνει ο κόσμος»

Να του θυμίσουμε όμως ότι η λέξη που χρησιμοποιεί είναι ποινικά κολάσιμη και, φυσικά, έχει επισύρει την μήνιν των πρώην συντρόφων του καλλιτέχνη, όπως της Κατερίνας Ζαφειροπούλου, η οποία, φανερά ενοχλημένη, δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Από εσάς ακούω ότι ο κ. Δάντης έγραψε τέτοιο τραγούδι. Δεν θα ασχοληθώ μαζί του, ούτε με το τραγούδι του. Βρίσκομαι εκτός Αθηνών, πολύ μακριά, και δεν θέλω να έχω καμία σχέση με όσα λέει ή λέγονται. Το τραγούδι του ας το κρίνει ο κόσμος. Εγώ δεν έχω καμία σχέση πλέον με τον κύριο!».

Πολλές οι αντιδράσεις και η οργή που έχει προκαλέσει ο Χρήστος Δάντης στο Διαδίκτυο, όπου πολλοί θυμούνται ακόμα ότι «οικειοποιήθηκε» και δικάστηκε για το τραγούδι της Eurovision «My Number One», θεωρώντας «κατάντια» την επιστροφή του στη δισκογραφία.

«Νομιμοποιεί την έμφυλη βία»

Σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων τονίζει σχετικά: «Παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό τη μαζική παραγωγή καλλιτεχνικών προϊόντων και παραγωγών που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα με σεξιστικό τρόπο, αναπαράγοντας στερεότυπα και νομιμοποιώντας κατά μια έννοια την έμφυλη βία» και συνεχίζει: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόσφατο τραγούδι γνωστού καλλιτέχνη με θέμα την απιστία της γυναίκας, όπου μαινόμενος άνδρας απειλεί ότι θα γίνει δολοφόνος και ότι θα κάψει το σπίτι, δείχνοντας το στιγμιότυπο μιας γυναίκας δεμένης σε καρέκλα. “Φταις εσύ” λέει στίχος του τραγουδιού αναφερόμενος στη γυναίκα, νομιμοποιώντας τη χρήση βίας ως μέσου σωφρονισμού και ως φυσιολογικής αντίδρασης της αγανάκτησης και του “δίκιου” που πνίγει τον απατημένο σύντροφο.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) κρούει για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για κάθε αναπαραγωγή του μηνύματος της βίας ως μέσου επίλυσης των συντροφικών και συζυγικών σχέσεων. Με γνώμονα τον σεβασμό στην ελεύθερη έκφραση και δημιουργία, καθώς και την αξιοποίηση της καλλιτεχνικής έκφρασης στον αγώνα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ΓΓΙΦ αναδεικνύει το πολιτιστικό αγαθό ως καθολικό κοινωνικό αγαθό, το οποίο θα προάγει την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Ιδιαίτερα όσον αφορά στην ενδοοικογενειακή βία, η πολιτιστική δημιουργία δύναται να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στην πρόληψή της, μέσω της προαγωγής υγιών προτύπων συντροφικότητας και της εξάλειψης μηνυμάτων που προάγουν την έμφυλη βία. Για τον λόγο αυτόν, καλούμε όλους τους ανθρώπους της Τέχνης, συντελεστές και παραγωγούς καλλιτεχνικών προϊόντων, καθώς και τους αρμόδιους φορείς, να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία στα μηνύματα των παραγόμενων καλλιτεχνικών προϊόντων».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ