Η πρώτη ομάδα ακρωτηριασμένων ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα είναι γεγονός και λειτουργεί ήδη από τις αρχές του 2016! Η Amputee Football Hellas είναι η ομάδα ποδοσφαιριστών με ακρωτηριασμό και αποτελεί το εθνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα! Η ομάδα λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΑΣ ΑμεΑ Καστελλάνοι, το αθλητικό σωματείο το οποίο έχει λάβει το χρίσμα διάδοσης και ανάπτυξης του αθλήματος στην Ελλάδα.
Από αυτό το εθελοντικό πρόγραμμα επωφελούνται ήδη 16 αθλητές σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χαλκίδα, Βόλος, Χίος, Ρόδος, Δράμα, Ξάνθη), συμμετέχοντας εβδομαδιαίως σε 2 προπονήσεις από εθελοντές πιστοποιημένους προπονητές ποδοσφαίρου. Μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα έχει ήδη λάβει μέρος σε ένα διήμερο επιμορφωτικό καμπ στη Βαρσοβία ως επίσημοι προσκεκλημένοι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (European Amputee Football Association), ενώ διοργανώσαν με επιτυχία το πρώτο εθνικό καμπ ανάπτυξης του αθλήματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2016, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος της UEFA ‘’European Amputee Football Weeks’’. Συμμετείχαν ακόμα, μαζί με την Εθνική Αστέγων και τους προπονητές των Ακαδημιών του Ολυμπιακού σε ένα όμορφο τουρνουά ποδοσφαίρου! Σε αυτό το τουρνουά τον Γενάρη του 2017, είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν αγωνιστικές εμπειρίες, καθώς και να συνδράμουν με τρόφιμα την Shedia!
Επίσης, τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, o εκπρόσωπος της ομάδας κύριος Παναγιώτης Καδδάς συμμετείχε στο συνέδριο της E.A.F.F. (European Amputee Football Federation) που έλαβε χώρα στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας μαζί με εκπροσώπους Ομοσπονδιών από Πολωνία, Ιρλανδία, Σκωτία, Αγγλία, Ρωσία, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και Τουρκία που κύριο σκοπό είχε την ενημέρωση για το απερχόμενο Euro (Κωνσταντινούπολη) και άλλα θέματα όπως αντιντόπιγκ κοντρόλ (εκπρόσωπος WADA), προσπάθειες για να συμπεριληφθεί το άθλημα στους Παραολυμπιακούς αγώνες (εκπρόσωπος της I.P.C.- International Paralympic Committee) κλπ. Ακόμα, τους δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουν εποικοδομητικές απόψεις και εμπειρίες αλλά και να καθιερωθούν στη συνείδηση όλων ως μία ανερχόμενη δύναμη!
Η πρώτη διεθνής συμμετοχή πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στο European Amputee Football Cup 2017 στη Βαρσοβία της Πολωνίας, προσκεκλημένοι της E.A.F.F. και της Amp Futbol Polska (Πολωνική Ομοσπονδία). Αγωνιστήκαν κόντρα στην Πολωνία, την Ιαπωνία και την Γαλλία στο πιο δυνατό φιλικό τουρνουά παγκοσμίως κατακτώντας την έκτη θέση. Τον Σεπτέμβριο στην πόλη του Ναυπλίου, είχαν τη χαρά να συμμετέχουμε σε ένα τουρνουά για την υποστήριξη της ομάδας μας. Τους τίμησαν με την παρουσία τους θρύλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και σπουδαία ονόματα του ποδοσφαίρου της Αργολίδας!
Σημαντικότερη έως τώρα στιγμή, ήταν τον Οκτώβριο του 2017 όπου συμμετείχαν στο Euro2017 το οποίο διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη από την 1η έως τις 10/10/2017, υπό την αιγίδα της E.A.F.F. Ήταν το πρώτο επίσημο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που είχε τόσο μεγάλη συμμετοχή, 12 ομάδες στον αριθμό (με σειρά κατάταξης): Τουρκία, Αγγλία, Πολωνία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Βέλγιο, Ελλάδα και Ρωσία. Είχαν την ευκαιρία να δοκιμαστούν και πάλι σε κορυφαίο επίπεδο, μιας και κληρώθηκαν στον πιο δύσκολο όμιλο με υπερδυνάμεις του αθλήματος (Ρωσία, Αγγλία, Ιρλανδία). Στο ντεμπούτο τους σε κορυφαία διοργάνωση και ούσα η πιο νεοσύστατη ομάδα, πέτυχαν το πρώτο μας διεθνές τέρμα ενάντια στη Γερμανία, ενώ κατέκτησαν τον πρώτο μας βαθμό απέναντι στο Βέλγιο.
Στα μέσα Απριλίου, ο εκπρόσωπος της ομάδας μας Παναγιώτης Καδδάς θα μεταβεί στην Πολωνία για λάβει μέρος στο τέταρτο συνέδριο της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που θα συζητηθούν προτάσεις και θέματα όπως ο σχεδιασμός του Champions League για την περίοδο 2019-2010, το EURO του 2020 και η προοπτική να ενταχθεί το άθλημα στους Παραολυμπιακούς αγώνες του 2024.
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του αθλήματος στην ελλάδα, έχει διοργανωθεί ένα διεθνές φιλικό παιχνίδι μεταξύ της εθνικής μας και της Αγγλίας (φιναλιστ EURO 2017), στις 9 Ιουνίου στην Κηφισιά, που θα είναι ανοιχτό για το κοινό, καθώς θα είναι και το πρώτο επίσημο φιλικό παιχνίδι της Εθνικής ομάδας εντός των συνόρων.
Σε αυτό το πανέμορφο άθλημα μπορούν να συμμετέχουν ποδοσφαιριστές είτε με ακρωτηριασμό είτε εκ γενετής ανωμαλία, στο ένα κάτω άκρο χρησιμοποιώντας πατερίτσες (παίχτες γηπέδου) ή στο ένα άνω άκρο (τερματοφύλακες). Σε κάθε ομάδα αγωνίζονται 7 αθλητές, ενώ η διάρκεια του αγώνα είναι 50 λεπτά. Η ανάπτυξη του αθλήματος προωθείται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων W.A.F.F. (World Amputee Football Federation) η οποία έρχεται σε άμεση συνεργασία με την U.E.F.A.. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 42 ομάδες που καλλιεργούν το άθλημά μας Παγκοσμίως, με την Ελλάδα να είναι ένα από τα καινούργια μέλη.
Γενικοί κανόνες, απαγορεύονται τα τάκλιν και οι τερματοφύλακες δεν επιτρέπεται να εξέρχονται από την περιοχή τους διότι θεωρείται πλεονέκτημα. Εκτός και εάν εκτελέσουν ελεύθερο χτύπημα και με την φόρα που έχουν βρεθούν εκτός περιοχής. Απαγορεύεται η κάθε επαφή της μπάλας με την πατερίτσα. Τα πλάγια άουτ εκτελούνται με τα πόδια και η μπάλα πρέπει να ΄΄πατάει΄΄ γραμμή. Δεν υπάρχουν οφσάιντ. Οι τερματοφύλακες επίσης δεν εκτελούν χτύπημα πέναλτι. Οι αλλαγές είναι απεριόριστες και ο παίκτης που εξέρχεται, μπορεί να εισέλθει ξανά στον αγώνα όπως στο μπάσκετ.
Η ομάδα είναι κοινωνός της διαρκούς προσπάθειας, της θέλησης στον αθλητισμό και στη ζωή και προωθεί μηνύματα ισότητας και ένταξης των ατόμων και αθλητών με αναπηρία στη χώρα μας.
Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια αυτών των αθλητών!