Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024

Πλαζ Αστέρα: “Μπλόκο” από αρχαιολογία και πολεοδομία σε αυθαίρετο

Σε ένα τμήμα- διαμάντι της Αττικής όχι μόνο λόγω της αυξημένης προσέλευσης των πολιτών και του ιδιαιτέρου φυσικού της κάλλους, αλλά κυρίως λόγω του αρχαιολογικού χώρου που περιλαμβάνει, η πλαζ του Αστέρα, αντί να αντιμετωπίζεται με απόλυτο σεβασμό, ώστε να εξασφαλίζεται η αδιαπραγμάτευτη προστασία του, αλλοιώνεται από μια εξόφθαλμη αυθαίρετη κατασκευή.

Σήμερα αποκαλύπτονται στοιχεία που δείχνουν το σύνολο της αυθαίρετης κατασκευής όπως το έκριναν οι αρμόδιες υπηρεσίες (πολεοδομία και αρχαιολογία) και φανερώνουν ότι όχι μόνο οι εργασίες δεν σταμάτησαν, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά συνεχίζονται τις βραδινές ώρες για την ολοκλήρωση της κατασκευής. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το έργο είναι σε πλήρη εξέλιξη και ολοκληρώνεται παρά το ότι έχει κριθεί το κτίσμα αυθαίρετο.

Ειδικότερα, σε απόσταση ελαχίστων μέτρων -όχι πάνω από 50- από το Ιερό του Απόλλωνα Ζωστήρα (που βρίσκεται εντός της πλαζ) τοποθετήθηκε μια προκάτ κατασκευή με τσιμεντένιες βάσεις, η οποία για να εγκατασταθεί προηγήθηκαν ειδικές διαμορφώσεις του εδάφους (συν/πλην 80 εκατ. άνω αυτών των εκατοστών επιβάλλεται η παρουσία αρχαιολόγου), μπήκαν ειδικές βάσεις με μπετό, ενώ οι βέργες και οι σιδεριές που βρίσκονται σκόρπια στην αμμουδιά, αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των λουόμενων.

Σύμφωνα με το News 24/7 (με αριθμ. Πρωτοκόλλου 3000/11-6-2018) η έκθεση αφορά αυθαίρετη μεταλλική κατασκευή με βάσεις από μπετό που βρίσκεται στην πλαζ του Αστέρα και σε αυτή σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκαν τρεις αυτοψίες στις 29-5-2018, στις 5-6-2018 και στις 11-6-2018, σύμφωνα με τις διατάξεις του 267 Π.Δ/τος “Διαδικασία χαρακτηρισμού κατεδάφισης νέων αυθαιρέτων κατασκευών…” (ΦΕΚ 195/Α/1998) όπως ισχύει και σε συνδυασμό με το άρθρο 94 του Ν.4495/2017 (ΦΕΚ 167/Α/2017) όσον αφορά στον υπολογισμό των προστίμων.

Η ίδια η έκθεση αυτοψίας με τίτλο “Αυθαίρετη Κατασκευή και Διακοπή Οικοδομικών Εργασιών” βεβαιώνει ότι για την συγκεκριμένη κατασκευή δεν υπήρχε άδεια κατασκευής κυρίως όμως για τις κατασκευές -σύμφωνα με την έκθεση των ελεγκτών- “έμπροσθεν του καταστήματος με την εμπορική επωνυμία “nice n easy” για τις οποίες σύμφωνα με το ΦΕΚ 350/4-10-2013 και τα με αρ. Πρωτ. 2901/6-6-2018 και 2937/7-6-2018 έγγραφα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων απαιτείται έγκριση του Κέντρου Αρχαιολογικού Συμβουλίου” κάτι το οποίο δεν είχε γίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από τους ελέγχους της πολεοδομίας του δήμου, παρενέβη και η αρχαιολογία η οποία αποφάσισε να σταματήσει την εκτέλεση κάθε περαιτέρω έργου καθώς δεν υπήρχε σχετική άδεια-έγκριση.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να επισημανθεί, η δυσαρέσκεια που υποβόσκει σε κύκλους υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων που ελέγχει το έργο ζητά με αίτημά της να διακοπούν οι εργασίες από την αστυνομία.

Παράλληλα η έκθεση σημειώνει ότι “αν περάσει άπρακτη η προθεσμία το αυθαίρετο που περιγράφεται θα κατεδαφιστεί, εκτός αν ο ιδιοκτήτης ή κάθε ενδιαφερόμενος υποβάλλει σχετική ένταση κατ’ αυτής”, ενώ για το σύνολο της αυθαίρετης κατασκευής επιβλήθηκε πρόστιμο ανέγερσης ύψους 158.400ευρώ και πρόστιμο διατήρησης 79.200ευρώ.

Η ίδια η έκθεση που κοινοποιήθηκε και προς το ΑΤ Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ζητά να “διακοπούν χωρίς άλλη ειδοποίηση οι οικοδομικές εργασίες και να παρακολουθούν οι αρχές την τήρηση της διακοπής των οικοδομικών εργασιών σύμφωνα με το άρθρο 27 του ΓΟΚ/85 όπως ισχύει και τις προαναφερόμενες διατάξεις, καθώς και το άρθρο 92, παρ. 5 του Ν.4495/2017”, κάτι το οποίο δεν γίνεται καθώς το έργο είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι όπως ορίζει ο νόμος το σύνολο της έκθεσης μαζί με τα σχετικά διαγράμματα κοινοποιήθηκαν, εκτός από την αστυνομία, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, στο ΙΚΑ και φυσικά σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Πηγή: News247

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ