Επιπλέον, ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι συμπατριώτες του θα ψηφίσουν θετικά στο δημοψήφισμα για το όνομα, παρά τις πιέσεις που ασκεί ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ. Ο κ. Ζάεφ ανέπτυξε τις απόψεις του κατά τη διάρκεια διάλεξης στο Αυστριακό Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής, στη Βιέννη. Νωρίτερα είχε συνομιλίες με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έδωσε “πάρα πολύ εγκάρδια συγχαρητήρια” σε Αθήνα και Σκόπια για τη συμφωνία που επετεύχθη.
Ζάεφ: “Μην φοβάστε τη μικρή μας χώρα”
Απευθυνόμενος σε όσους Έλληνες ανησυχούν από τη συμφωνία ο περωθυπουργός των Σκοπίων διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι η χώρα του δεν εγείρει διεκδικήσεις. “Μη φοβάστε τη μικρή μας χώρα, δεν θέλουμε να πάρουμε τίποτε από εσάς, δεν διεκδικούμε ούτε εδάφη, ούτε την πολιτιστική σας κληρονομιά, δεν θέλουμε αλλαγή των συνόρων, αυτό που θέλουμε είναι η συνεργασία στο εμπόριο και στον τουρισμό”, ανέφερε.
Επίσης, κάλεσε την αντιπολίτευση στην πΓΔΜ να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών. Όπως είπε, έγινε καθώς τα Σκόπια θέλουν καλές σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ η συμφωνία θα εξασφαλίσει καλύτερο μέλλον στη χώρα του, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση της περιοχής.
“Έτοιμοι για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε ΕΕ-ΝΑΤΟ”
Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, ο Ζάεφ υποστήριξε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διαδικασίες ένταξης, κάτι που στηρίζει το 75% των πολιτών. Η διαδικασία θα συμβάλλει στην ενίσχυση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, τόνισε, προσθέτοντας ότι μία ανακοίνωση της έναρξής τους από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα αποτελούσε σημαντικό κίνητρο για τους συμπολίτες του στο επικείμενο κρίσιμο δημοψήφισμα για το όνομα. Επίσης, χαρακτήρισε σημαντική για την ασφάλεια της χώρας του την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εξηγώντας ότι δεν έχουνε χρήματα για εξοπλισμούς, παρά μόνον για την Υγεία και την Παιδεία.
Σχετικά με το θέμα της σκοπιανής Εκκλησίας, αφού ανέφερε πως η πΓΔΜ ως κοσμικό κράτος δεν παρεμβαίνει στα ζητήματά της. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η η κυβέρνησή του ενθαρρύνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο να μεσολαβήσει για να επιλυθεί το ζήτημα, ενδεχομένως προς την αναγνώριση της Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας και σε καλές σχέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος.