Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
Τα ονόματα τραπεζιτών αλλά και παραγόντων του αθλητισμού συμπεριλαμβάνονται στην δεύτερη φουρνιά των Panama Papers που βρίσκονται στην κατοχή των ελληνικών εισαγγελικών Αρχών. Την προηγούμενη εβδομάδα η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, παρέλαβε νέα λίστα με έντονο το ελληνικό ενδιαφέρον καθώς σε αυτή καταγράφονται τρία πολύ γνωστά ονόματα του τραπεζικού και του αθλητικού βίου της χώρας.
Τα νέα αυτά στοιχεία παραδόθηκαν στις εισαγγελικές Αρχές, δυο χρόνια μετά τον σεισμό που προκλήθηκε στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα από τις διαρροές της παναμέζικης δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca για μέλη της παγκόσμιας ελίτ. Στην νέα διαρροή, εκτός από τα ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβάνεται και εκείνο του σούπερ σταρ, Λιονέλ Μέσι, της οικογένειας του προέδρου της Αργεντινής και ενός πρώην ανώτερου αξιωματούχου του Κουβέιτ, που καταδικάστηκε για την λεηλασία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας του. Από την έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων προκύπτει ότι η Mossack Fonseca προσπάθησε να περιορίσει τις παρενέργειες της διαρροής και να μάθει ποιοι ήταν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες πίσω από τις offshore για τις οποίες δεν είχε στοιχεία.
Οι δυο Τραπεζίτες
Τα «ραντάρ» των εισαγγελικών Αρχών της χώρας μας έχουν εστιάσει επάνω στα ονόματα των δυο Ελλήνων Τραπεζιτών. Ο ένας είναι πρώην και ο άλλος νυν. Και οι δύο πάντως έχουν πολύχρονη παρουσία στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και η αποκάλυψη της ταυτότητάς τους αναμένεται να προκαλέσει πάταγο.
Δίπλα στο όνομα του πρώτου τραπεζικού στελέχους υπάρχει και η καταγραφή του ποσού των εννιά εκατομμυρίων. Πρόκειται για τραπεζικό στέλεχος συστημικής τράπεζας το οποίο «αποστρατεύτηκε» πρόσφατα λόγω έντονων πιέσεων που προκλήθηκαν από τις ημέρες και τα έργα του. Κάτοχος πτυχίων από πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ, εργάστηκε για αρκετά χρόνια στην άλλη άκρη του Ατλαντικού προτού έλθει στην χώρα μας και ασχοληθεί με τον τραπεζικό κλάδο. Από το 1996 ως το 2003 εργάστηκε στην συγκεκριμένη Τράπεζα, έχοντας την ευθύνη του Τομέα Παραγώγων Προϊόντων, ενώ την περίοδο 2003-2009 κατείχε τη θέση του Group Treasurer του Ομίλου. Αργότερα ανελίχθηκε ακόμη περισσότερο για να ακολουθήσει μια «εκκωφαντική πτώση».
Το δεύτερο τραπεζικό στέλεχος έχει επίσης μακρά πορεία στον κλάδο των οικονομικών και των επιχειρήσεων, ενώ από το 2014 είναι μέλος του Δ.Σ. άλλης συστημικής Τράπεζας. Γεννήθηκε το 1954 και είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών (BA in Government) του Harvard University και MBA του Harvard Graduate School of Business Administration. Στο παρελθόν διετέλεσε Εντεταλμένος Σύμβουλος (1998-2001) και Διευθύνων Σύμβουλος (2001-2011) μεγάλου βιομηχανικού ομίλου στο ΔΣ του οποίου διετέλεσε για 15 χρόνια, ενώ υπήρξε και μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ.
Ο αθλητικός παράγοντας
Το τρίτο πρόσωπο που καταγράφεται στην νέα φουρνιά των Panama Papers είναι πολύ γνωστός αθλητικός παράγοντας και διευθύνων σύμβουλος ναυτιλιακής εταιρείας. Γεννημένος στα μέσα της δεκαετίας του 50’ σπούδασε Οικονομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και πήρε Μεταπτυχιακό Τίτλο Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Γαλλία.
Τι γίνεται με τους ελέγχους;
Στο μεταξύ «θολό» παραμένει το τοπίο σε ότι αφορά το που ακριβώς βρίσκονται οι έρευνες για τους Έλληνες τόσο των Panama όσο και των Paradise Papers. Παρά το γεγονός ότι για τουλάχιστον μια διετία το θέμα συντηρήθηκε πολύ ψηλά στην επικαιρότητα (και για πολιτικούς λόγους), στην συνέχεια το θέμα ατόνησε. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ή να έχει ακριβή εικόνα για το που κινούνται οι έρευνες της εισαγγελίας Διαφθοράς, της Οικονομικής Εισαγγελίας αλλά και της ΑΑΔΕ σχετικά με τους Έλληνες της παγκόσμιας ελίτ, ενώ δεν έχει γνωστοποιηθεί εάν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έχουν εντοπισθεί ύποπτοι, τόσο για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όσο και φοροφυγάδες.
Η υπόθεση μοιάζει να έχει την τύχη των ελέγχων που γίνονταν για την Λίστα Λαγκάρντ και Μπόργιανς καθώς οι δικαστικές Αρχές της χώρας και ιδίως η εισαγγελία Διαφθοράς έχει ρίξει όλο της το βάρος στην διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis καθώς, πολλοί αναφέρουν, ότι το επικοινωνιακό γκελ με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.
*ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΜΠΑΜ” 8/7/2018