Θανατική ποινή επέβαλε ένα δικαστήριο της Αιγύπτου σε 75 άτομα, που μετείχαν το 2014 σε διαδηλώσεις με αίτημα την εκδίωξη του τότε προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία.
Ανάμεσα στους δικασθέντες είναι μέλη της απαγορευμένης Μουσουλμανικής Αδελφότητας που διοργάνωσε τις διαδηλώσεις στην πλατεία Rabaa στο Κάιρο.
Οι αποφάσεις θα παραπεμφθούν στον Μεγάλο Μουφτή, που καλείται να διατυπώσει μη δεσμευτική γνώμη. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό δίκαιο, κάθε ποινή, πριν την εκτέλεσή της, θα πρέπει να παραπέμπεται στον Μεγάλο Μουφτή.
Ωστόσο, τα δικαστήρια σπάνια αγνοούν την απόφαση του Μεγάλου Μουφτή. Το 2014, είχε απορρίψει τη θανατική καταδίκη του αρχηγού της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Η τελική ετυμηγορία αναμένεται μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.
Η υπόθεση είναι μέρος μιας τεράστιας δίκης, στην οποία εμπλέκονται 739 κατηγορούμενοι, για τη συμμετοχή τους στην καθιστική διαμαρτυρία του 2013, που διαλύθηκε βίαια.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η βίαιη διάλυση των αρχών προκάλεσε το θάνατο 800 διαδηλωτών. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πολλοί διαδηλωτές ήταν ένοπλοι και 43 αστυνομικοί σκοτώθηκαν.
Η Μουσουλμανική Αδερφότητα απαγορεύτηκε μετά την ανατροπή του Μόρσι τον Ιούλιο του 2013 σε πραξικόπημα υπό την ηγεσία του Αλ Σίσι, που έγινε πρόεδρος της χώρας ένα χρόνο αργότερα Ο Σίσι επανεξελέγη το Μάρτιο του 2018.