Μετά τη «Μπλε Φάλαινα» και τα τραγικά αποτελέσματα με πάνω από 100 νέους να έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας αυτής της εφαρμογής, οι αρμόδιες αρχές εντόπισαν ένα νέο επικίνδυνο παιχνίδι : το Momo.
Από την πρόσφατη εμπειρία που αποκτήθηκε από την «Μπλε Φάλαινα», έκτοτε έχει δημιουργηθεί μία ειδική υπηρεσία, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση παρόμοιων επικίνδυνων διαδικτυακών «παιχνιδιών», εκδίδοντας ταυτόχρονα και alert σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε αυτή την κατηγορία συμπεριελήφθη προσφάτως και το παιχνίδι που ακούει στο όνομα «Momo», το οποίο βρίσκεται στο WhatsApp. Δυστυχώς και παρά τον έγκαιρο σχετικά εντοπισμό του, έχει ήδη επιβεβαιωθεί ο θάνατος ενός 12χρονου κοριτσιού στην Αργεντινή, ενώ οι Αρχές επανελέγχουν παρόμοιες «περίεργες» υποθέσεις με θανάτους εφήβων ανά την υφήλιο.
Εξάλλου, οι Αρχές έχουν προβεί σε επείγουσα έκδοση σήματος «suiside warning» για το συγκεκριμένο διαδικτυακό παιχνίδι , το οποίο, σύμφωνα με την έρευνα του αρμόδιου γραφείου στο Μεξικό, ξεκίνησε να παίζεται στο Facebook. Η αρχική «πρόκληση» για τον παίκτη, ήταν να επικοινωνήσει με έναν άγνωστο αριθμό. Στην εικόνα εμφανιζόταν ένα άβαταρ, σε κάτι που προσομοιάζει σε γυναικεία μορφή που πάσχει από οξεία νευρική ανορεξία όμως, με μάτια εξογκωμένα, παραμορφωμένο στόμα και μύτη.
Όπως απεδείχθη εν συνεχεία, οι σχεδιαστές του παιχνιδιού έκλεψαν τη συγκεκριμένη μορφή από τον Γιαπωνέζο αρτίστα Midori Hayashi, ο οποίος, όπως μάλιστα φάνηκε να μην γνωρίζει απολύτως τίποτα για την υποκλοπή της φιγούρας που δημιούργησε αλλά και γενικότερα δεν προέκυψε από πουθενά η οποιαδήποτε σχέση του με το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Εξάλλου, ένας αστυνομικός από τη Βραζιλία, με έντονη και κομβικής σημασίας συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα, δήλωσε ότι το παιχνίδι δείχνει να αποτελεί τη βάση για κλοπή δεδομένων από μεγάλες εγκληματικές ομάδες, που δρουν μέσω διαδικτύου σε όλον τον κόσμο.
Κατόπιν της αυτοκτονίας της 12χρονης στο Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή θορυβημένες οι Αρχές εξέδωσαν κατεπείγον σήμα προς τους γονείς, προκειμένου να λάβουν μέτρα για διαφύλαξη των παιδιών τους. Παράλληλα, η Ισπανική αστυνομία εξέδωσε κι αυτή με την σειρά της σήμα προειδοποίησης, καλώντας τους χρήστες και τους γονείς των ανηλίκων να μην χρησιμοποιήσουν επ’ ουδενί την εφαρμογή Momo, καθότι κρίνεται πως εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα παιδιά τους.
Από τα υπάρχοντα στοιχεία, το παιχνίδι Momo έχει εμφανιστεί σε Μεξικό, Αργεντινή, Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία και Γαλλία, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα επεκταθεί η έρευνα σε περισσότερες χώρες, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι αναφορές και να ληφθούν άμεσα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν ανθρώπινες τραγωδίες παρόμοιες με αυτές της «Μπλέ Φάλαινας».