Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Με στόχο να αποφύγει το… Σκωτσέζικο ντους!

Από νωρίς ξεκινούν τα δύσκολα για την πρωταθλήτρια Ελλάδος ΑΕΚ. Οι άσχημες πορείες των ομάδων που μας εκπροσώπησαν στα κύπελλα Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, έχουν φέρει την πρωταθλήτρια να αγωνίζεται από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League και να πρέπει να αποφύγει δύο αντιπάλους, προκειμένου να αγωνιστεί στους χρυσοφόρους ομίλους της κορυφαίας Ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η πρόκληση είναι μεγάλη για τους κιτρινόμαυρους, όμως σίγουρα δεν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν είναι λογικό να μην βρει στην κατάσταση που όλοι θέλουν, την ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη. Ο Ελληνας τεχνικός, για όλο το μέρος του βασικού σταδίου της προετοιμασίας, δεν είχε μαζί του βασικά όπλα για την κατάρτιση της 11άδας. Ο επιθετικός, ο εξτρέμ και ο επιθετικός χαφ αποκτήθηκαν μετά τα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο, η προσθήκη των Πόνσε, Μπογέ και Αλεφ, αναμένεται να βοηθήσει τα μέγιστα τον Εβρίτη τεχνικό, ο οποίος πάντως θα στηριχθεί στους παίκτες που οδήγησαν την Ενωση στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Τα τρία νέα μεταγραφικά αποκτήματα της ΑΕΚ είχαν την δυνατότητα να παίξουν σε ένα μόλις φιλικό παιχνίδι, αυτό με την Γαλατασαράϊ, κάτι που φυσικά δεν επαρκεί. Ωστόσο θα είναι σίγουρα στην  διάθεση του Ουζουνίδη, ο οποίος θα χρειαστεί την πολύτιμη βοήθειά τους. Στον αγώνα της Τετάρτης (21.45) με αντίπαλο την Σέλτικ, στην Σκωτία, ο τεχνικός των πρωταθλητών Ελλάδος δεν θέλει να ρισκάρει πολλά και είναι φυσικό ότι θα ρίξει το βάρος στην αμυντική διάταξη της ομάδας. Αλλωστε το γεγονός ότι έχει την ρεβάνς στην έδρα του, από μόνο του αποτελεί ένα μικρό αβαντάζ. Αν και η Σέλτικ είναι πιο έτοιμη ομάδα από την ΑΕΚ και ήδη έχει επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις στα πόδια της.

Κινητήριος μοχλός της Ενωσης, για μία ακόμη χρονιά θα είναι ο Αντρέ Σιμόες, τον οποίο η Ενωση έχει σπεύσει να «δέσει» με ισχυρό συμβόλαιο, ενώ πίσω από τον επιθετικό, στον γνώριμο ρόλο του, θα αγωνιστεί ο Μάρκο Λιβάγια.

Πάντως το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος της ΑΕΚ θα είναι και φέτος στο πλευρό της ομάδας και μάλιστα οδεύει για ρεκόρ πενταετίας, αναφορικά με την εξάντληση των διαρκείας της ομάδας, αφού αρκετά γρήγορα έχουν διατεθεί ήδη περισσότερα από 10.000, ενώ περίπου χίλιοι φίλοι της ΑΕΚ θα βρεθούν στην Σκωτία για την πρώτη αναμέτρηση με την Σέλτικ.

Aν η πρωταθλήτρια Ελλάδας προκριθεί επί της Σέλτικ, θα συνεχίσει στα playoffs του Champions League (21-22 και 27-28 Αυγούστου τα δύο ματς) για ένα από τα τέσσερα εισιτήρια στους ομίλους της διοργάνωσης. Αν αποκλειστεί, θα συνεχίσει στα playoffs του Europa League (23 και 30 Αυγούστου) για ένα από τα οκτώ εισιτήρια στους ομίλους της διοργάνωσης από το μονοπάτι των αποκλεισμένων πρωταθλητών.

 Με φόρα από την Ελβετία ο ΠΑΟΚ…

Η εμφατική και συνάμα εντυπωσιακή πρόκριση του ΠΑΟΚ επί της Βασιλείας, έχει ανοίξει την όρεξη των διοικούντων την ομάδα του δικεφάλου του Βορρά αλλά και των φίλων του ΠΑΟΚ που βλέπουν ότι το σύνολο του Ραζβάν Λουτσέσκου μπορεί να στοχεύσει ψηλά. Ο τρόπος με τον οποίο ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε, με δύο νίκες επί της Βασιλείας που μόνο αμελητέα δύναμη δεν είναι, με 2-1 και 3-0, έχει γεμίσει αισιοδοξία άπαντες στο στρατόπεδο της ομάδας της Θεσσαλονίκης για τις επερχόμενες αναμετρήσεις με την Σπαρτάκ Μόσχας, για τα προκριματικά του Champions League.

Επόμενη υποχρέωση για τους «ασπρόμαυρους» την Τετάρτη 8 Αυγούστου στην Τούμπα και μία εβδομάδα μετά θα ταξιδέψουν στη Ρωσία, όπου στις 14 του μήνα ελπίζουν να έχουν περάσει στα πλέι οφ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Η Σπαρτάκ δεν είναι ομάδα φόβητρο όμως σίγουρα χρειάζεται προσοχή από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει ένα δεμένο σύνολο από πέρυσι και αυτό φάνηκε με το «καλημέρα». Εάν ο ΠΑΟΚ περάσει και την Σπαρτάκ, στην συνέχεια θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Μπενφίκα-Φενέρμπαχτσε είτε του ζευγαριού Ντιναμό Κιέβου-Σλάβια Πράγας.

Ανέτοιμος για την Ευρώπη… έτοιμος για την Λουκέρνη

Με αρκετές δυσκολίες, λόγω της μη συνοχής της ομάδας, ο Πέδρο Μαρτίνς καλείται να παρουσιάσει την Πέμπτη ένα αξιόμαχο σύνολο με αντίπαλο την Ελβετική Λουκέρνη, στον πρώτο αγώνα για τα προκριματικά του Europa League. Το κακό για τον Ολυμπιακό είναι ότι δεν έχει καταφέρει ακόμα να καταλήξει σε ένα βασικό σχήμα, όμως το καλό είναι ότι η αντίπαλός του δεν φαντάζει και σαν μεγαθήριο. Αντιθέτως μάλιστα. Σε δύο παιχνίδια της στο πρωτάθλημα Ελβετίας, η Λουκέρνη έχει γνωρίσει ισάριθμες ήττες, με 2-0 από την Ξαμάξ και με 2-1 από την Τουν.

Ο Ολυμπιακός, ακόμα και τώρα, ενισχύεται μεταγραφικά, χωρίς να έχει ολοκληρώσει το ρόστερ του. Μάλιστα, στο μέτρο του επιτρεπτού, τα παιχνίδια με την Λουκέρνη θα αποτελέσουν και ένα πρώτο κριτήριο για όσους προορίζει για βασικούς ο Πέδρο Μαρτίνς, αλλά και γενικότερα όσους μπορεί να υπολογίζει. Σίγουρα, μέχρι το τέλος του Αυγούστου και σε σχέση με το εάν θα προκριθεί η ομάδα στην φάση των ομίλων του Europa League, θα επέλθουν και άλλες αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ