«Αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου» θεωρείται ο Πάνος Καμμένος από την Κομισιόν, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών. Οι ίδιες πηγές λένε ότι η OLAF δεν ενημερώνει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις έρευνες που διεξάγει, ωστόσο είναι εν γνώσει των κοινοτικών αξιωματούχων, ότι διεξάγεται έρευνα σχετικά με το ενδεχόμενο διασπάθισης κονδυλίων για το προσφυγικό από την ΕΕ προς την Ελλάδα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει ελεγχθεί και κατά το παρελθόν, έπειτα από ανάλογες καταγγελίες για τα κονδύλια του προσφυγικού, και έχει βρεθεί «καθαρός».
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι διεξάγεται έρευνα για το ενδεχόμενο κακοδιαχείρισης των κονδυλίων της ΕΕ για τη σίτιση των προσφύγων στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), σύμφωνα με εκπρόσωπο της Υπηρεσίας, τον οποίο επικαλείται το «Politico»
Η είδηση αυτή έρχεται μετά τη μήνυση του Πάνου Καμμένου σε επτά δημοσιογράφους της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για δημοσίευμα που αφήνει «σκιές» για ανάμειξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην υπόθεση της διασπάθισης κονδυλίων που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μας για τη διαχείριση του προσφυγικού.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά τη μήνυση, συνελήφθησαν ο εκδότης της εφημερίδας, Θανάσης Μαυρίδης και οι δημοσιογράφοι Παναγιώτης Λάμψιας και Κατερίνα Γαλανού, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι την επόμενη ημέρα, με τον εισαγγελέα να διατάζει προκαταρκτική εξέταση.
Ο εκπρόσωπος της OLAF, πάντως, αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και να πει εάν η έρευνα σχετίζεται με τα δημοσιεύματα.
Η έρευνα για «υποτιθέμενες παρατυπίες σχετικά με την παροχή τροφίμων, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα» ξεκίνησε, έπειτα από πληροφορίες που υπέβαλε η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις το 2017, δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η OLAF δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το θέμα δεν σημαίνει ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα έχουν διαράξει παρατυπία ή απάτη».
Σύμφωνα με τα άρθρα του «Φιλελεύθερου» και όπως γράφει τo Politico, «επιχειρηματίες προσκείμενοι στον ακροδεξιό υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, έλαβαν μέρος της κοινοτικής επιδότησης, μέσω συμβάσεων για θέματα όπως η τροφοδοσία και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις».
Πέρυσι, η ΜΚΟ «Solidarity Now» υπέβαλε αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας να διερευνηθεί η πιθανή κακοδιαχείριση των χρημάτων που προορίζονται να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στη χώρα. Η οργάνωση επισήμανε τις κακές συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λάβει σημαντικούς πόρους από τις Βρυξέλλες για τη βελτίωση του συστήματος παροχής ασύλου.